Τα νέα νομοσχέδια αναφορικά με τη νομοθεσία για το πόθεν έσχες, που έχουν τροποποιηθεί στη βάση της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα και έχουν κατατεθεί στη Βουλή, συζήτησε, σήμερα, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, επαναλαμβάνοντας την έκκληση της κυβέρνησης για άμεση προώθηση τους στην Ολομέλεια.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συζήτησης, ο κ. Νικολάου ανέφερε:

«Μετά τις απόψεις που κατέθεσε ενώπιον της Βουλής ο Γενικός Εισαγγελέας ότι θα έπρεπε να αξιολογηθεί το νομοσχέδιο και ο κατάλογος των ελεγχόμενων προσώπων, με βάση τον πόθεν έσχες νόμο, και ο έλεγχος να περιοριστεί σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας στα πρόσωπα που να συνδέεται με την αναγκαιότητα περιορισμού του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής, όπως αυτό ρυθμίζεται στο άρθρο 15, έχουμε ετοιμάσει αναθεωρημένα νομοσχέδια. Τα νομοσχέδια έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή Νομικών και συζητήθηκαν σήμερα. Με βάση τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, θα έπρεπε ο περιορισμός του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής να αφορά μόνο τα δημόσια πρόσωπα – δηλαδή τα πρόσωπα τα οποία κατέχουν δημόσια θέση ή διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και τα οποία διαδραματίζουν ρόλο στη δημόσια, πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου – και ο περιορισμός αυτός να είναι ανεκτός κατά τρόπο που η αναγκαιότητά του να γίνεται για σκοπούς διαφάνειας και καταστολής της διαφθοράς στη δημόσια ζωή. Τα πρόσωπα αυτά είναι πρόσωπα τα οποία εκούσια ανέλαβαν να ασκήσουν ένα δημόσιο αξίωμα και μπορεί κανείς να υποθέσει ότι συναινούν στο να εκθέσουν σε ευρύτερο έλεγχο την ιδιωτική τους ζωή, και ο έλεγχος αυτός να γίνεται για σκοπούς που σχετίζονται με τον έλεγχο της διαφάνειας και της πάταξης της διαφθοράς».

Ο κ. Υπουργός είπε ότι στα πλαίσια αυτά γίνονται αλλαγές στη νομοθεσία, που αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς και τους Βουλευτές, ώστε, εκτός από την υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση περιουσίας στην οποία περιλαμβάνονται τα περιουσιακά στοιχεία των ιδίων και των ανηλίκων τέκνων τους, η οποία προνοείται στη βασική νομοθεσία, να ρυθμίζεται η υποχρεωτική δημοσίευση της δήλωσης του. Εξήγησε ότι η δημοσίευση θα γίνεται από τα αρμόδια σώματα για τον κάθε ένα από αυτούς, με ανάρτηση στις οικείες ιστοσελίδες και από εκεί θα τροφοδοτούνται τα ΜΜΕ. «Η δημοσιοποίηση θα αφορά ολόκληρη τη δήλωση, και όχι εν μέρει» και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εξήγησε ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία δεν περιλαμβάνονται τα περιουσιακά στοιχεία των συζύγων τους.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που αφορά τους αξιωματούχους, ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι μετά από αξιολόγηση των αξιωματούχων που έχουν περιληφθεί είτε στο βασικό νόμο, είτε στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί, στη βάση των όσων έχει γνωματεύσει ο Γενικός Εισαγγελέας, και έχοντας κατά νου ότι τα πρόσωπα αυτά κατέχουν δημόσια θέση και τις εξουσίες που έχουν να διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και διαδραματίζουν ρόλο στη δημόσια, οικονομική και πολιτική ζωή, περιορίστηκε ο αριθμός των αξιωματούχων μόνο σε αυτούς που με βάση την αρχή της αναλογικότητας είναι αναγκαίος ο περιορισμός του δικαιώματος ιδιωτικής ζωής. Και πρόσθεσε: «Για παράδειγμα έχουμε αφαιρέσει από τον κατάλογο τον εκπρόσωπο μας στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, θεωρώντας ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν ασκεί καμία επίδραση ή ρόλο στη δημόσια πολιτική ή οικονομική ζωή του τόπου. Έτσι έγινε ένας περιορισμός του καταλόγου των προσώπων που θα υποβάλουν δήλωση περιουσίας και από αυτούς έχουν διακριθεί εκείνοι οι οποίοι είναι περισσότερο πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα – δηλαδή έχουν μεγαλύτερη επίδραση στη δημόσια και οικονομική ζωή του τόπου – όπως είναι οι αρχηγοί των κομμάτων, οι οποίοι δεν είναι βουλευτές, οι δήμαρχοι, ο Γενικός Ελεγκτής, που έχουν περιληφθεί στον κατάλογο των προσώπων των οποίων δημοσιοποιείται υποχρεωτικά η δήλωση περιουσίας τους. Για τους άλλους που πρέπει να υποβάλουν δήλωση περιουσίας, δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε δημοσιοποίηση της δήλωσής τους, σύμφωνα με τη ρύθμιση που ορίζεται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο» και επεξήγησε ότι αυτό είναι δυνατό μόνο μετά από δική τους πρωτοβουλία.

Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι για στις περιπτώσεις όπου θα επιτρέπεται η δημοσιοποίηση της δήλωσης, ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των προσώπων αυτών – όπως είναι η διεύθυνση κατοικίας ή κατοικιών – δεν θα δημοσιεύονται, ούτε θα δημοσιεύεται η έκθεση η οποία συντάσσεται από τους ελεγκτές, ώστε να μην παραβιάζονται στοιχεία που συνδέονται με το τεκμήριο της αθωότητας, ως και η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:23:45 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα