Tο νέο μοντέλο Κοινοτικής Αστυνόμευσης, όπως αυτό είχε προταθεί στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, αποδίδει καρπούς, υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο παρουσίασης έρευνας για τα αποτελέσματα εφαρμογής του θεσμού «Παρατηρητής της Γειτονιάς». Ο θεσμός αποτελεί, πλέον, βασικό πυλώνα της Κοινοτικής Αστυνόμευσης και συνδράμει καθοριστικά στον τομέα της πρόληψης του εγκλήματος, ανέφερε, τονίζοντας ότι το επόμενο βήμα πέρα από τη δημιουργία επαρχιακών και τοπικών επιτροπών υπό την καθοδήγηση της Αστυνομίας, είναι η σύσταση και λειτουργία Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας στη βάση επιστημονικής μελέτης, η οποία τεκμηριώνει την επιτυχημένη εφαρμογή τέτοιων Συμβουλίων σε άλλες χώρες.

Η λειτουργία Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας επεκτείνει τη δράση και τον παρεμβατικό ρόλο της Κοινοτικής Αστυνόμευσης, η οποία θα συνεχίσει ν’ αξιολογείται και να αναθεωρείται με σκοπό τη συνεχή αναβάθμιση, επεσήμανε ο κ. Νικολάου. «Ο ρόλος των τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης πρέπει να επεκτείνεται ακόμη και στο βαθμό του χειρισμού και της αποκατάστασης στα φαινόμενα νεανικής παραβατικότητας, στα πλαίσια μιας εξωδικαστικής παρέμβασης, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων ή συγκρούσεων εν τη γενέσει τους και μακριά από τα δικαστήρια, δίδοντας μια δεύτερη ευκαιρία στους νέους και προλαμβάνοντας το σοβαρό έγκλημα και την παραβατικότητα από τη νεαρή ηλικία», διευκρίνισε, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό προληπτικό, συμβουλευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα που μπορούν να έχουν τα Συμβούλια αυτά.

Αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα του Παρατηρητή της Γειτονιάς, ο κ. Υπουργός είπε, μεταξύ άλλων: «Η καθημερινή συνεργασία μας με τις τοπικές κοινωνίες δεν έμεινε στα λόγια, αλλά μετουσιώθηκε σε πράξη με το θεσμό να λειτούργει αυτή τη στιγμή σε 29 Δήμους και 137 κοινότητες, με 75,858 καταγεγραμμένους Παρατηρητές της Γειτονιάς παγκύπρια, ενώ στις αρχές του 2013 – οπότε και αποφασίστηκε η ενδυνάμωση και επέκταση του θεσμού – λειτουργούσε μόνο σε 3 Δήμους και σε μία κοινότητα, με 4500 καταγεγραμμένους Παρατηρητές.

Η σταδιακή αύξηση των Παρατηρητών και η ανταπόκριση όλο και περισσοτέρων Δήμων και Κοινοτήτων να συμμετέχουν στις ενημερωτικές διαλέξεις καταδεικνύουν την ορθότητα της κυβερνητικής απόφασης να ενισχύσει την ενεργό δράση του πολίτη στην κοινοτική αστυνόμευση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κατά την τελευταία τετραετία πραγματοποιήθηκαν πάνω από 250 διαλέξεις – που διοργανώνει το Γραφείο Πρόληψης Εγκλήματος της Αστυνομίας για τον θεσμό και τη δράση του – με μεγάλο αριθμό συμμετοχής του κοινού παγκυπρίως».

Ο κ. Νικολάου πρόσθεσε ότι για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του θεσμού του, καθώς και γενικότερα της κοινοτικής αστυνόμευσης, θα πρέπει να στοχεύσουμε σε διεύρυνση των δράσεων για μεγαλύτερη εμπλοκή της νεολαίας στον θεσμό, ενισχύοντας έτσι τόσο το αίσθημα ασφάλειας στα μέλη κάθε δήμου και κοινότητας, όσο και την συμμετοχή των νέων σε μια μορφή εθελοντισμού και την εμπλοκή τους σε πράξεις που ενδυναμώνουν τις μεταξύ τους σχέσεις, εφόσον οι νέοι θα καλούνται να εργαστούν μαζί για τους άλλους νέους, για ένα ασφαλέστερο μέλλον. «Με τον τρόπο αυτό θα καλλιεργείται ο αλληλοσεβασμός και θα τονώνεται η αυτοπεποίθηση του κάθε νεαρού μέλους της κοινότητας, αναπτύσσοντας από τη μια, την έννοια της προσφοράς στο κοινό καλό και ενισχύοντας, από την άλλη, τις αντιστάσεις σε πράξεις παραβατικότητας», εξήγησε.







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:21:05 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα