Κληθείς, σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου να αναφέρει το πού βρίσκονται οι έρευνες για το φονικό της Αγίας Νάπας μέχρι στιγμής, είπε ότι δεν μπορεί να δώσει οποιαδήποτε πληροφόρηση σε σχέση με τις έρευνες και ότι η πληροφόρηση που έχει είναι ότι οι έρευνες εξελίσσονται αρκετά καλά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα θα έχουμε τελικά αποτελέσματα.

Ερωτηθείς αναφορικά με το πώς διασφαλίζεται το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών λόγω της θερινής περιόδου, σημείωσε ότι η Αστυνομία λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα στην περιοχή της Αγίας Νάπας, για τα οποία μπορούν να δώσουν περιγραφή οι επιχειρησιακοί της Αστυνομίας, επισημαίνοντας ότι στα μέτρα αυτά συμμετέχουν εκτός από την Αστυνομική Διεύθυνση και στελέχη της ΜΑΑΔ στην περιοχή. «Γίνονται τακτικοί έλεγχοι και επιχειρήσεις, μάλιστα μπορούν να σας πουν για συγκεκριμένες ημερομηνίες, για ενέργειες και αποτελέσματα που είχαν από τους ελέγχους αυτούς», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση εάν έχει γίνει κάποια συνάντηση για το θέμα της πάταξης της διαφθοράς στην Αστυνομία, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχηγού της Αστυνομίας, και σε ποιο βαθμό η μελέτη για το θέμα αυτό αντιμετωπίζει το πρόβλημα, ο κ. Νικολάου είπε ότι τη Δευτέρα είχαν συναντηθεί, όταν ο ίδιος απουσίαζε στο εξωτερικό, και κατά τη συνάντηση ο Αρχηγός παρέδωσε στον Πρόεδρο τη μελέτη, η οποία έχει γίνει από την Αστυνομία και διήρκεσε 10 μήνες. Και πρόσθεσε: «Ουδέποτε αποκρύψαμε ότι υπάρχει πρόβλημα, το έχουμε αναγνωρίσει και έχω μιλήσει πολλές φορές για τα φαινόμενα αυτά, και για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται. Η μελέτη κατέγραψε συγκεκριμένα συμπεράσματα, τα οποία μας δίδουν την δυνατότητα να πάρουμε μέτρα για μια ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος».

Επισήμανε ότι η πάταξη της διαφθοράς συνιστά προτεραιότητα της κυβέρνησης: «Από την πρώτη στιγμή διακηρύξαμε ότι θα ήταν μηδενική η ανοχή στα φαινόμενα αυτά και λάβαμε συγκεκριμένα μέτρα προς όφελος της χρηστής διοίκησης, της πάταξης της διαφθοράς, για διόρθωση των διαχρονικών προβλημάτων που έχουν πλήξει την αξιοπιστία του Σώματος». Τα μέτρα αυτά απέδωσαν, μέλη της Αστυνομίας διώχθηκαν ποινικά, άλλοι διώχθηκαν πειθαρχικά και κάποιοι προτίμησαν να αφυπηρετήσουν πρόωρα. Κάποιοι δε, μετακινήθηκαν, απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντα τους γιατί υπήρχαν συγκεκριμένες πληροφορίες για εμπλοκή τους σε πράξεις διαφθοράς, κατέληξε: «Λήφθηκαν συγκεκριμένα μέτρα και για σκοπούς ολιστικής αντιμετώπισης του προβλήματος διεξήχθη η έρευνα που κατέγραψε την φύση και παραμέτρους του προβλήματος».

Κληθείς να σχολιάσει την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε η Κυβέρνηση της Βρετανίας για την τρομοκρατία, η οποία, μεταξύ άλλων, κατατάσσει την Κύπρο στις χώρες του γενικότερου κινδύνου, ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Από την αξιολόγηση η οποία έχει γίνει για την επικινδυνότητα σε σχέση με την τρομοκρατία στον τόπο μας, μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε σε επίπεδο μέτριο. Είμαστε σε χαμηλότερα επίπεδα από άλλες χώρες και ειδικότερα πρωτεύουσες κάποιων χωρών της ΕΕ. Παρόλα αυτά, όμως, και έχοντας υπόψη τον ευρύτερο κίνδυνο ο οποίος διαμορφώνεται και συνδέεται με πολλά κράτη της ΕΕ και λόγω της εγγύτητας μας στη συγκεκριμένη περιοχή, λάβαμε σειρά μέτρων τα οποία έχουν καταδείξει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε το όλο πρόβλημα». Επιπρόσθετα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι σε ετοιμότητα και τα μέρα που λήφθηκαν αναγνωρίζονται από τις ίδιες τις χώρες και πολλούς διπλωματικούς αντιπροσώπους των χωρών που βρίσκονται στην Κύπρο. «Νομίζω ότι είναι εμφανή τα μέτρα αυτά και μπορεί οποιοσδήποτε να τα αναγνωρίσει. Η κατάσταση αξιολογείται επί τακτικής βάσεως, υπάρχει ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που αξιολογεί την επικινδυνότητα κατά τακτά χρονικά διαστήματα και αναλόγως των εξελίξεων».

Καταλήγοντας, ο κ. Νικολάου σχολίασε το γεγονός ότι γίνεται λόγος από κάποιους ότι κρύβεται, και δήλωσε: «Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι συμβαίνει το αντίθετο. Ουδέποτε κρύβομαι ή κρύφτηκα για οτιδήποτε. Και δεν έχω να κρύψω οτιδήποτε. Από την ενημέρωση που είχα αμέσως μετά το περιστατικό, έκρινα ότι όλα τα ερωτήματα τα οποία προέκυπταν θα πρέπει να απαντηθούν μέσα από τις έρευνες. Οποιαδήποτε δήλωση αν έκανα επί των συγκεκριμένων θεμάτων, θα μπορούσε να θεωρηθεί παρέμβαση στο ανακριτικό έργο. Δεν είναι στις προθέσεις μου μια τέτοια παρέμβαση. Γι’ αυτό το λόγο δεν καταλαβαίνω την αναφορά ότι ο Υπουργός κρύβεται. Τι είναι εκείνο το οποίο θα ήθελαν; Να γινόταν οποιαδήποτε παρέμβαση την Παρασκευή, για παράδειγμα, και να δεχόμουν την κριτική και δικαίως τότε ότι παρεμβαίνω στις ανακρίσεις; Δεν θα έπρεπε όλοι να περιμένουμε με υπομονή να συμπληρωθούν όλες αυτές οι ανακρίσεις που θα δώσουν απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματα που έχουν τεθεί και ειδικότερα στο βασανιστικό ερώτημα του τί γύρευαν οι αστυνομικοί στο συγκεκριμένο χώρο κατά την ώρα του φονικού; Ποιος μπορεί να απαντήσει σε αυτό πέραν των ανακρίσεων που γίνονται από την Αστυνομία; Γι αυτό από την πρώτη στιγμή και σε απάντηση ανακοίνωσης κόμματος εξέφρασα την θέση ότι απαντήσεις στα ερωτήματα που ηγέρθηκαν θα δοθούν από τις ανακρίσεις».







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:20:52 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα