Με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε ενώπιον των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος, αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναφέρει ότι έχει προβεί στη λήψη σειράς μέτρων, ενώ έχει προγραμματίσει την υλοποίηση επιπρόσθετων μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, στη βάση των εισηγήσεων της Ανεξάρτητης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία προέβη στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του όλου συστήματος μετά την μεγάλη πυρκαγιά στη Σολέα.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των εισηγήσεων για βελτιωτικές αλλαγές στο όλο σύστημα πρόληψης και κατάσβεσης πυρκαγιών που μας έγιναν, το Υπουργείο έχει προχωρήσει στα εξής κυριότερα μέτρα:
    • Στην ενίσχυση του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων που έχει συσταθεί και λειτουργεί στη Λάρνακα, παρέχοντας τη δυνατότητα σύνδεσης όχι μόνο με εικόνα από το πεδίο της πυρκαγιάς, αλλά και μέσω επικοινωνίας μαζί με τα άλλα κέντρα κρίσεως που θα βρίσκονται στον χώρο της πυρκαγιάς. Για το σκοπό αυτό έχει ξεκινήσει η διαδικασία για εξασφάλιση και εγκατάσταση δύο καμερών, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται από τη φετινή θερινή περίοδο για άμεση μετάδοση εικόνας από το πεδίο της πυρκαγιάς και η εικόνα να μεταφέρεται σε πραγματικό χρόνο τόσο στο προωθημένο Κέντρο Κρίσεως, όσο και στο Κέντρο Κρίσεως Ζήνων, στη Λάρνακα.
    • Στην τοποθέτηση GPS σε 75 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ εντός των ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί η υποδομή με την τοποθέτηση AVL συστήματος, για την παρακολούθηση των οχημάτων, τόσο από το τηλεφωνικό κέντρο του κύριου Πυροσβεστικού Σταθμού κάθε επαρχίας, όσο και από το Συντονιστικό Κέντρο του Αρχηγείου.
    • Στον εφοδιασμό των αγροπυροσβεστών με τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία διέθεσε μάσκες με φίλτρα για χρήση από τους αγροπυροσβέστες, τις οποίες φέρουν κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης, ενώ όλοι οι αγροπυροσβέστες διαθέτουν πυράντοχες μονοστρωματικές στολές. Παράλληλα, έχει προκηρυχθεί προσφορά για 300 κράνη αγροπυρόσβεσης, τα οποία αναμένονται να παραληφθούν τον Ιούνιο.
    • Στην αγορά ικανοποιητικών ποσοτήτων επιβραδυντικού υλικού. Ως αποτέλεσμα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία διαθέτει, σήμερα,12,000 λίτρα και αναμένονται να παραληφθούν ακόμα 8,000 λίτρα τον Ιούνιο.
    • Στην εγκατάσταση ειδικής συχνότητας στα ραδιοτηλέφωνα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών, ώστε να υπάρχει κοινό κανάλι ασύρματης επικοινωνίας. Το σύστημα τοποθετήθηκε τόσο σε φορητούς ασυρμάτους, όσο και σε πυροσβεστικά οχήματα.
    • Στην προώθηση της διαδικασίας για απόκτηση δέκα πρόσθετων οχημάτων παντός εδάφους προς ενίσχυση του στόλου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εντός του 2018.
    • Στη διασπορά επαρκών ευκίνητων πυροσβεστικών μέσων και ομάδων δασοπυροσβεστών και πυροσβεστών, όταν ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Η τακτική αυτή ακολουθείται ιδιαίτερα τους κρίσιμους μήνες (Ιούνιο – Αύγουστο), όπου τα μέτρα περιπολιών και στρατηγικών παρατηρητηρίων αυξάνονται, καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.
    • Στον καθορισμό δύο ελικοπτέρων Bell της Αστυνομίας για χρήση καθόλη αυτή την περίοδο για σκοπούς πυρόσβεσης. Σε αυτά έχει εγκατασταθεί σύστημα που θα επιτρέπει κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς τη ρίψη αφρού ειδικού για πυρόσβεση.
    • Στην ετοιμασία ψηφιοποιημένων και ενοποιημένων χαρτών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στα πλαίσια του προγράμματος ΚΟΙΟΣ.
    • Στην ετοιμασία νομοσχεδίου και Σχεδίων Κανονισμών για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα οποία βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Μεταξύ άλλων, στα σχέδια καθορίζονται νέα και αυστηρά κριτήρια πρόσληψης των Πυροσβεστών, οι πειθαρχικές διαδικασίες, οι διαδικασίες αξιολόγησης των υποψηφίων για προαγωγή στους διάφορους βαθμούς.
    • Στην ετοιμασία νομοσχεδίου στο οποίο καθορίζονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εθελοντών πυροσβεστών, περιλαμβανομένης και της υποχρεωτικής εκπαίδευσής τους.
    • Στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης που προσφέρεται στα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τη διοργάνωση περισσότερων εκπαιδεύσεων φέτος, και μέσα από την αυξημένη συμμετοχή τους σε σεμινάρια και εκπαιδεύσεις στο εξωτερικό, κυρίως σε εξειδικευμένα θέματα.
    • Στην προώθηση συνεργασίας με την Ελληνική Πυροσβεστική Ακαδημία, με σκοπό πυροσβέστες μας να συμμετέχουν σε εκπαιδεύσεις και επιμορφώσεις μεγαλύτερης διάρκειας.
    • Στην προώθηση της δημιουργίας Περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης στην Κύπρο, στο οποίο θα δύνανται να συμμετέχουν οι χώρες Ισραήλ, Παλαιστινιακή Αρχή, Ιορδανία και Αίγυπτος.
Πρέπει, να διευκρινιστεί ότι το Υπουργείο θεωρεί αναγκαία την αύξηση των εποχικών εργατών πυρόσβεσης και γι’ αυτό το σκοπό υπέβαλε εισήγηση ώστε αυτοί να αυξηθούν από 169 σε 220, ενισχύοντας τη διασπορά των εποχικών, όταν ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Παρότι το αίτημα υποβλήθηκε άμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών, μόλις η Πυροσβεστική Υπηρεσία αποφάσισε να λάβει πρόσθετα με τους αρχικούς σχεδιασμούς μέτρα, είχε γίνει ήδη η κατανομή του αριθμού εποχικών εργατών πυρόσβεσης στον προβλεπόμενο προϋπολογισμό και δεν ήταν δυνατό να ικανοποιηθεί το αίτημα αυτό, αφού θα ήταν εκτός του προϋπολογισμού. Αναμένουμε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά και από τη χθεσινή συζήτηση, να εγκρίνουν την αύξηση του αριθμού των εργατών πυρόσβεσης, στα πλαίσια της ψήφισης του Προϋπολογισμού του κράτους για το 2018.







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:21:11 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα