Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, εκπροσώπησε την Κύπρο στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο Λουξεμβούργο.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, υιοθετήθηκε ο Κανονισμός του Συμβουλίου για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, μετά και την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, με τη συμμετοχή 20 κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Η Κυπριακή Δημοκρατία, θα συμμετέχει στο κολλέγιο Εισαγγελέων, το οποίο σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού θα αποτελεί το όργανο λήψεως αποφάσεων, με εκπρόσωπο της ως Ευρωπαίο Εισαγγελέα. Στην παρέμβασή του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για την ποινική δικαιοσύνη στην Ένωση και εξήρε τη σημασία της απόφασης, η οποία αποτελεί την απαρχή μιας νέας συλλογικής προσπάθειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των κρατών μελών και κατ’ επέκταση της Ένωσης. «Με την υιοθέτηση του κανονισμού» τόνισε, «ενεργοποιείται πλέον η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή, ένας νέος θεσμός που θα ξεκινήσει να λειτουργεί επιχειρησιακά το 2020 με έδρα το Λουξεμβούργο και ο οποίος θα αποτελέσει, μέσα από τον συντονισμό των υπηρεσιών των κρατών μελών, την προμετωπίδα των προσπαθειών για καταπολέμηση της απάτης και των αδικημάτων οικονομικής φύσης. Η Κύπρος, όπως ανέφερε, υπήρξε ένας από τους βασικούς συν διαμορφωτές της πρότασης με τη σημερινή κολεγιακή του μορφή, αναγνωρίζοντας την πρόσθετη αξία του θεσμού, ο οποίος θα συνδράμει στην διερεύνηση υποθέσεων εν εξελίξει ενώπιον κυπριακών δικαστηρίων, για αδικήματα τα οποία έχουν διασυνοριακό χαρακτήρα και αφορούν απάτη, διαφθορά και οικονομικό έγκλημα.»

Στο πλαίσιο εργασιών του Συμβουλίου, συζητήθηκε επίσης η θέσπιση ενός κεντρικού συστήματος ανταλλαγής ποινικών μητρώων, σχετικά με καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος υπηκόων τρίτων χωρών και ανιθαγενών, με σκοπό τη συμπλήρωση και υποστήριξη του ευρωπαϊκού συστήματος πληροφοριών ποινικού μητρώου (σύστημα ECRIS TCN). Η πρόταση αυτή δίνει την ευχέρεια στις διωκτικές αρχές των κρατών μελών να λαμβάνουν πληροφόρηση και να έχουν εικόνα για το ποινικό ιστορικό των υπηκόων τρίτων χωρών που βρίσκονται στο έδαφος της Ένωσης και εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων για πρόληψη και καταστολή της τρομοκρατίας. Σε παρέμβασή του ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι πρόκειται για μια σημαντική πρόταση καθώς θα αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο ενάντια στο διασυνοριακό έγκλημα και την τρομοκρατία. Αφού εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στη συμπερίληψη των πληροφοριών των ποινικών μητρώων και των Ευρωπαίων πολιτών με διπλή υπηκοότητα, επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να αφεθούν κενά στον τομέα της παροχής πληροφοριών και θα πρέπει να εξευρεθεί ένας συνεκτικός μηχανισμός που να ανταποκρίνεται στις επιχειρησιακές ανάγκες των υπηρεσιών των κρατών μελών.

Κατά τη διάρκεια της απογευματινής συνόδου, οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την ενδιάμεση αξιολόγηση των στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων. Μετά την υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2014, οι Υπουργοί θα εξετάσουν σήμερα την πορεία υλοποίησης των μέτρων που αποφασίστηκαν και θα καθορίσουν τις μελλοντικές προτεραιότητες στα θέματα ασφάλειας, δικαιοσύνης και μετανάστευσης, δίδοντας έμφαση στους τομείς της τρομοκρατίας, του διαδικτυακού εγκλήματος, της αποτελεσματικής εφαρμογής του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και των Συμφωνιών Επανεισδοχής με τρίτες χώρες.







Τελευταία Ενημέρωση στις: 21/04/2020 11:43:08 AM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα