Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, κ. Ιωνάς Νικολάου, είχε σήμερα συνάντηση στο Ανώτατο Δικαστήριο με τον Πρόεδρο, τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς και με τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Υπουργός έκανε τις εξής δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ:

«Εδώ και μερικούς μήνες σε συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο, τη Γενική Εισαγγελία και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο επιχειρούμε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του δικαστικού μας συστήματος και ιδιαίτερα του τρόπου απονομής της δικαιοσύνης μέσα σε επιτρεπτά χρονικά πλαίσια. Είναι αναγκαία η αλλαγή στις διαδικασίες για ελαχιστοποίηση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης, διαφυλάττοντας παράλληλα την ποιότητα της απονομής της. Συζητούμε λοιπόν, είπε ο κ. Υπουργός, τη διαδικασία επίλυσης μικροδιαφορών, τη δημιουργία τμήματος επίλυσης εμπορικών διαφορών και διαφορών ναυτοδικείου, την εξειδίκευση δικαστών, καθώς και άλλα χρονίζοντα προβλήματα που ταλανίζουν τη δικαιοσύνη στην Κύπρο, και που πολλές φορές ακόμη τα εγκλωβίζουν περιορίζοντας τόσο την ταχύτητα όσο και την ποιότητα απονομής της δικαιοσύνης. Στις συζητήσεις αυτές, ανέφερε ο κ. Νικολάου, γίνονται συγκεκριμένες εισηγήσεις για τη βελτίωση των προβλημάτων αυτών κάτι που δίνει το αισιόδοξο μήνυμα ότι σύντομα θα επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα για αλλαγή. Εξάλλου, ο κ. Υπουργός είπε ότι «η κυβέρνηση προωθεί και θέματα όπως η ηλεκτρονική δικαιοσύνη, η στενοτύπιση και άλλα θέματα που επίσης θα συντείνουν στην καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Αναμένουμε ότι η συνεργασία μεταξύ όλων αυτών των φορέων θα επιφέρει σύντομα ουσιαστικές αλλαγές στον τομέα αυτό.»

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι: «είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που γίνεται μια τόσο ουσιαστική μεταρρύθμιση του δικαστικού μας συστήματος.» Είπε επίσης ότι προχωρεί η διαδικασία δημιουργίας Διοικητικού Δικαστηρίου καθώς και η δημιουργία τμημάτων και αλλαγές διαδικασιών που σίγουρα θα συντείνουν στον απώτερο σκοπό βελτίωσης της απονομής της δικαιοσύνης.

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Υπουργός είπε ότι «ο στόχος είναι να επιτευχθεί μείωση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα. Ζητήματα που τύγχαναν εκμετάλλευσης από κάποιους για σκοπούς αναβολής, σίγουρα θα περιοριστούν έως να εξαλειφθούν, ει δυνατόν. Σίγουρα όμως δεν μπορούμε να επιφέρουμε τέτοιες αλλαγές που στο τέλος να αποβούν σε βάρος της απονομής της δικαιοσύνης.»

Σε ερώτηση σχετικά με την ηλεκτρονική δικαιοσύνη ο κ. Νικολάου είπε: « πρόκειται για την αξιοποίηση της τεχνολογίας στην απονομή της δικαιοσύνης τόσο στο στάδιο καταχώρησης των υποθέσεων όσο και στη διαχείριση ορισμών ή καταχώρηση εγγράφων, ενημέρωση από το δικαστήριο, αλλά ακόμη και στο στάδιο της εκτέλεσης της απόφασης και παρακολούθησης των υποθέσεων. Πρόκειται, είπε, για ένα σύστημα που εφαρμόζουν όλες οι προηγμένες χώρες και του οποίου γνωρίζουμε τα θετικά αποτελέσματα. Το Υπουργικό Συμβούλιο, είπε ο κ. υπουργός, έχει αποφασίσει την προώθηση του συστήματος αυτού μέσω ενός συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος κατά 80% από την ΕΕ και βρισκόμαστε στο στάδιο της διαδικασίας των προσφορών. Σε πρώτο στάδιο θα γίνει επιλογή 4-5 προσφοροδοτών με βάση του τι ζητούμε, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το στάδιο της επιλογής του τελικού προσφοροδότη με την επιλογή στρατηγικού επενδυτή ο οποίος θα διαχειρίζεται το σύστημα προσφέροντάς το στο κράτος έναντι ενός ετήσιου τιμήματος, και το κράτος μπορεί να το αγοράσει αναβαθμισμένο στα εφτά χρόνια. Το σύστημα αυτό, σύμφωνα με τον κ. Υπουργό μπορεί να διαχειρίζεται όλες τις υποθέσεις που καταχωρούνται στο δικαστήριο. Θα μπορεί, για παράδειγμα, ο δικηγόρος ή η κατηγορούσα αρχή να καταχωρήσει την υπόθεση μέσω του διαδικτύου, χωρίς να μεταβαίνουν προσωπικά στο δικαστήριο όπως είναι η σημερινή διαδικασία. Αυτό συνεπάγεται μείωση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης, εξοικονόμηση εξόδων και αξιοποίηση του προσωπικού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Υπουργός είπε ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να παρευρίσκεται στο δικαστήριο, όμως οι μάρτυρες μπορεί να καταθέσουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, είπε ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για μείωση του χρόνου καθυστέρησης της εκδίκασης υποθέσεων και γρήγορη προσαγωγή στα δικαστήρια, η οποία βρίσκεται στο στάδιο επίλυσης χρόνιων προβλημάτων και γι’ αυτό συνέχισε είναι με μεγάλη χαρά που αντιμετωπίζεται σήμερα η προώθηση του θέματος. Προσπάθεια είναι η γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης αλλά με αποφυγή επίτευξης λανθασμένων αποτελεσμάτων.







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:23:03 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα