Την πολιτική βούληση για καταπολέμηση του φαινομένου της χειραγώγησης των αθλητικών γεγονότων, μέσα από την κάλυψη του κενού σε εξειδικευμένη νομοθεσία που υπάρχει στην Κύπρο – την οποία προϋπέθετε και η υπογραφή της σχετικής Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου παρουσιάζοντας, σήμερα στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού το περιεχόμενο του σχετικού νομοσχεδίου που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ανέφερε:

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έχουν χαιρετίσει τόσο οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Κύπρο, αλλά και η Greco – ως η αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου σε σχέση με τα θέματα διαφθοράς. Το νομοσχέδιο ρυθμίζει τη δυνατότητα διερεύνησης πληροφοριών ή καταγγελιών που σχετίζονται με τη χειραγώγηση αθλητικών γεγονότων, και προβλέπει, επίσης, συγκεκριμένα μέτρα και ρυθμίσεις που λειτουργούν ως προληπτικά μέτρα σε αυτά τα φαινόμενα.

Δυστυχώς, το κυπριακό ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, έχουμε δεχθεί κριτικές από διεθνείς οργανισμούς και βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου το δικό μας πρωτάθλημα ταξινομείται στα πρωταθλήματα που παρουσιάζουν αυξημένα τέτοια φαινόμενα. Δεν είναι όλοι διαπλεκόμενοι, αλλά όσοι είναι δημιουργούν μεγάλη ζημιά και προκαλούν τεράστιο πρόβλημα στην αξιοπιστία των αγώνων και του πρωταθλήματος. Συνεπώς, οφείλουμε – και η Πολιτεία με αυτό το νομοσχέδιο, όπως και με την υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Χειραγώγηση Αθλητικών Γεγονότων αυτό έκανε – να δημιουργήσουμε ένα νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία πενταμελούς Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να διερευνά πληροφορίες ή καταγγελίες που θα έρχονται κοντά της και μετά θα προχωρά στην υποβολή έκθεσης γεγονότων στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίζει κατά πόσο προκύπτουν ζητήματα για περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές – που είναι η Αστυνομία υπό την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα. Επίσης, η Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει μέτρα για προστασία του αθλήματος και να υποβάλλει εισηγήσεις σε άλλες αρμόδιες αρχές, όπως είναι η Αρχή Στοιχήματος.

Περαιτέρω, δημιουργούνται αδικήματα με αυξημένες ποινές ώστε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά, μεταξύ των οποίων είναι και η χειραγώγηση και η απόπειρα χειραγώγησης αγώνα, τα οποία τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι εφτά χρόνια ή και πρόστιμο μέχρι 200.000 ευρώ. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα δέσμευσης και δήμευσης των οφελών που αποκόμισε από αυτή τη δραστηριότητα ο ένοχος του αδικήματος. Επίσης, δημιουργείται το αδίκημα για τη δωροληψία παραγόντων και αθλητών που επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια ή και πρόστιμο μέχρι 100.000 ευρώ.

Όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα, απαγορεύεται η διενέργεια στοιχήματος από αθλητές και αθλητικούς παράγοντες – όπου για τα ομαδικά αθλήματα και στην περίπτωση του ποδοσφαίρου αναφερόμαστε στους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές και τους βοηθούς τους – και όσον αφορά τους παράγοντες αναφερόμαστε στους διοικητικούς παράγοντες και υπαλλήλους ενός αθλητικού σωματείου, οι διαιτητές και τα μέλη της ΚΟΠ. Δημιουργείται η ασυμβίβαστη ιδιότητα για τα πρόσωπα αυτά και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπούν οποιουσδήποτε αθλητές. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ένας αθλητικός παράγοντας να εκπροσωπεί τα συμφέροντα ενός αθλητή που μπορεί να είναι είτε στη δική του, είτε σε άλλη.

Επιπρόσθετα, θεσπίζεται η δυνατότητα των λογαριασμών μετά από δικαστικό διάταγμα, καθώς και η διαδικασία προστασίας αθλητών που αποκαλύπτουν χειραγώγηση αγώνα, ενώ περιλαμβάνεται πρόνοια που απαγορεύει τη διακοπή του συμβολαίου τους. Επίσης, το προτεινόμενο νομικό πλαίσιο περιλαμβάνει τη σύσταση κώδικα δεοντολογίας και όσοι δεν υπογράψουν τον κώδικα δεν θα μπορούν να έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε επίσημους αγώνες ή σε δραστηριότητα στον επαγγελματικό αθλητισμό».

Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Δημοκρατίας να προστατεύσει τα ομαδικά αθλήματα, να λειτουργήσει μέτρα προληπτικά για την αποφυγή χειραγώγησης των αθλητικών γεγονότων και θα συμβάλει στη διερεύνηση καταγγελιών για τέτοια φαινόμενα. Διευκρίνισε, επίσης, ότι το ανακριτικό έργο για ποινική διαδικασία θα διενεργείται από ανακριτές της Αστυνομίας.

Κληθείς να σχολιάσει θέση που διατυπώθηκε κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας ότι στα αδικήματα δεν έχει περιληφθεί το αδίκημα συνωμοσίας, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι το αδίκημα αυτό περιέχεται στον ποινικό κώδικα, υπάρχουν νομολογίες επί του ορισμού και της απόδειξης του, πρόκειται για ένα πολύ λεπτό αδίκημα και έστω και εάν δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το νόμο, θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του ποινικού κώδικα. «Εάν επιδίωξη μας είναι να αυξήσουμε την ποινή που προνοείται για τη συνωμοσία, αυτό μπορούμε να το κάνουμε, αλλά δεν πρέπει να ξεφύγουμε από τις διατάξεις από αυτές που προβλέπονται στον ποινικό κώδικα», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια που να διαφοροποιεί έστω και στο ελάχιστο τη συνωμοσία όπως προνοείται στον ποινικό κώδικα, πιθανό να μας δημιουργήσει προβλήματα στον τρόπο απόδειξης της στο δικαστήριο. «Θα μελετήσουμε όμως την εισήγηση», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις της Προέδρου της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, που εισηγήθηκε να περιληφθούν ειδικές πρόνοιες που αφορούν το στοίχημα, ο κ. Υπουργός είπε πως θα ήταν πιο εύλογο οι εισηγήσεις αυτές να περιληφθούν στο ειδικό νόμο που ρυθμίζει το στοίχημα. «Η χειραγώγηση των αθλητικών γεγονότων δεν αφορά μόνο το στοίχημα, αλλά κάθε περίπτωση που συνιστά χειραγώγηση, πέραν του οικονομικού οφέλους», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει τις εισηγήσεις και θα ενεργήσει ανάλογα.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής που θα διερευνά και θα συλλέγει πληροφορίες, ο κ. Νικολάου είπε ότι αυτοί μπορεί να είναι πρώην μέλη της Ανωτάτης Δικαστικής Επιτροπή Αθλητισμού ή άτομα που έχουν αναμειχθεί στον αθλητισμό και έχουν γνώσεις συγκέντρωσης πληροφοριών και είναι εγνωσμένου κύρους. «Δεν γίνεται αναφορά να είναι εκπρόσωποι ομοσπονδιών με σκοπό να αποφευχθούν προβλήματα σχέσης τους με σωματεία και γίνεται ρύθμιση αυτά τα άτομα να έχουν πενταετή θητεία για να διαφυλάσσεται η ανεξαρτησία και να μην τίθεται υπό την κατάργηση η σύνθεση της Επιτροπής προς εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων και συμφερόντων», συμπλήρωσε.

Ο κ. Υπουργός είπε, επίσης, ότι παραλήφθηκαν δεκάδες φάκελοι από την ΟΥΕΦΑ για χειραγωγημένους αγώνες, εκ των οποίων πολύ λίγες υποθέσεις έχουν διαλευκανθεί και μόνο δύο-τρεις υποθέσεις καταχωρήθηκαν στο Δικαστήριο. «Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα πενιχρά γιατί υπάρχει αδυναμία στη συγκέντρωση των στοιχειών, επειδή οι διωκτικές αρχές λειτουργούν με βάση τους κανόνες της ποινικής δικονομίας και εκτιμάται ότι αυτή η Επιτροπή θα μπορεί, μέσα από τους δικούς της κανόνες, να αξιολογήσει πληροφορίες και να συλλέξει και άλλες», επεσήμανε.

Στόχος του προτεινόμενου νόμου είναι να σπάσει ο κώδικας της σιωπής, ανέφερε, σχολιάζοντας ότι το μεγάλο σκάνδαλο στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα, για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου αποκαλύφθηκε επειδή οι αρμόδιες αρχές είχαν τα απαιτούμενα εργαλεία.







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:21:10 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα