Πρώτιστη επιδίωξη της Κυβέρνησης, ειδικά μετά τη διαχείριση της οικονομικής περιπέτειας, αποτελεί η επικέντρωση των δυνάμεων μας, στις προσπάθειες επίλυσης του κορυφαίου πολιτικού μας προβλήματος, υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνά Νικολάου, μιλώντας, σήμερα σε πολιτιστική εκδήλωση για τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-55, την οποία διοργάνωσε η Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη. Τονίζοντας ότι ο σεβασμός προς τα συμφέροντα και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, ούτε υπερέχει, ούτε και θα επιτρέψουμε να αντιστρατευτεί τις νόμιμες και δίκαιες διεκδικήσεις της δικής μας πλευράς, ο κ. Νικολάου, επεσήμανε ότι σε καμία περίπτωση, η συγκεκριμένη αξιωματική προσέγγιση, της παρεμπόδισης - δηλαδή μετατροπής της de facto πραγματικότητας σε de jure - δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως διάθεση ολικής διαπραγματευτικής αβαρίας. «Αναγνωρίζουμε ότι η εφαρμογή και λειτουργικότητα μιας πιθανής ετεροβαρούς συμφωνίας, έστω και αν διέλθει με θετικό πρόσημο από ένα πιθανό δημοψήφισμα, είναι καταδικασμένη σε άμεση αποτυχία», διευκρίνισε.

«Το βάρος, της επί σαράντα τρία χρόνια επαίσχυντης παρουσίας των τούρκικων στρατευμάτων στα καθαγιασμένα χώματα της πατρίδας μας, μας αναγκάζει σήμερα ξανά, να προσμετρήσουμε, τις ιστορικές μας ευθύνες. Οι προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη, άρχονται και καθοδηγούνται από την αναγνώριση ενός βασικού πολιτικού αξιώματος. Ότι η Ιστορία δεν επιβραβεύει την αδράνεια. Ότι προβλήματα που αφήνονται στο χρόνο, επιλύονται πάντοτε προς όφελος του δυνατού. Ότι κάθε χρόνος που τελεί η πατρίδα μας υπό κατοχή, δημιουργεί και παγιώνει, είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, νέες αξιώσεις για τους καταπατητές. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, οι εντατικοποιημένες σε σχέση με το παρελθόν, προσπάθειες που καταβάλλονται, για να καταστεί εφικτή η επιστροφή της κωμόπολης της Μόρφου», ανέφερε.

Ο κ. Υπουργός είπε ότι δύο επιπρόσθετοι παράγοντες δυνατόν να επηρεάσουν αρνητικά την έκβαση των εν εξελίξει συνομιλιών: o πρώτος και εθνικά πλέον σοβαρός, σχετίζεται με την πιθανή κορύφωση των προκλήσεων της Άγκυρας στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη και ο δεύτερος και πατριωτικά, πλέον ανεύθυνος, είναι ο προεκλογικός κανιβαλισμός επί του κυπριακού στο εσωτερικό, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2018.

Εάν θεωρήσουμε ότι οι δυνατότητες πρόληψης και αντιμετώπισης του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν επαφίονται απόλυτα ή μόνο σε εμάς, η αποφυγή προσωπικών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων εις βάρος της εθνικής μας υπόθεσης, είναι κάτι που εμείς ελέγχουμε και εμείς χρειάζεται να αποτρέψουμε, υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι εάν η στήριξη ή συμφωνία με τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη είναι για τις άλλες δυνάμεις πολιτικά ανέφικτη, αναμένουμε, ως επιβάλλουν οι συνθήκες, το σεβασμό στις προσπάθειες που καταβάλλονται και που εν πολλοίς καθορίζουν το μέλλον του λαού μας.

Και πρόσθεσε: «Βιώνοντας επί δεκαετίες τις ολέθριες συνέπειες της διάσπασης, έχουμε την ιστορική υποχρέωση αυτή τη φορά, να πορευτούμε αδιαίρετοι και μονιασμένοι. Όχι κατά ανάγκη ομόφωνοι, αλλά ομόθυμοι. Όποιες και εάν είναι οι διαφορές μας, όποιες και εάν είναι οι αντιρρήσεις μας, μας ενώνει η ιστορική και ηθική μας υποχρέωση. Να τιμήσουμε δηλαδή, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, τους αγώνες και τις θυσίες των ηρώων μας. Εξαντλώντας κάθε δυνατότητα για απαλλαγή από την κατοχή, κάθε δυνατότητα επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας, βάσει μιας αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης και λειτουργικής συμφωνίας».







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:21:10 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα