Υιοθετώντας από την πρώτη στιγμή την πολιτική μηδενικής ανοχής στα φαινόμενα σήψης, διαφθοράς και εγκληματικότητας, η σημερινή Κυβέρνηση με αποφασιστικότητα προχώρησε στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θέτουν πλέον τα θεμέλια μιας νέας εποχής για το κράτος. Ως αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας αυτής και σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, οι υποθέσεις που διερευνώνται για αδικήματα που σχετίζονται με διαφθορά, δεκασμό Λειτουργών και κατάχρηση εξουσίας υπερδιπλασιάστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Η μηδενική ανοχή από φραστική διακήρυξη, μετατράπηκε σε πολιτική πράξη και για πρώτη φορά πολιτικοί, προσωπικότητες της δημόσιας και οικονομικής ζωής που για δεκαετίες παρέμεναν στο απυρόβλητο, οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης και κάποιοι φυλακίστηκαν.

Το πολυδιάστατο κόστος της διαφθοράς πλήττει την δημοκρατία, επηρεάζει αρνητικά και βλάπτει όλους τους πολίτες με επίκεντρο τους κοινωνικά ασθενέστερους, αυξάνει την φτώχια και διευρύνει τις ανισότητες τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η Κυβέρνηση στοχεύει στην ενίσχυση της πολιτικής για μηδενική ανοχή λαμβάνοντας μέτρα, διαμορφώνοντας νομοθετήματα πρόληψης και πάταξης του φαινομένου και καταρτίζοντας, μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Εθνική Στρατηγική κατά της Διαφθοράς, στα πλαίσια εφαρμογής ενός συγκροτημένου, ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης.

Για να περιορισθεί η εκτεταμένη διαφθορά, δεν αρκούν τα ευχολόγια αλλά η ισχυροποίηση του νομικού οπλοστασίου, η συγκρότηση ελεγκτικών μηχανισμών και γενικώς η ηθική απονομιμοποίηση κάθε έκφανσης του φαινομένου της διαφθοράς. Αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνουμε με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς, η οποία καθιερώθηκε με αφορμή την 9η Δεκεμβρίου 2003, όταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς.

Μέσα από την έγκριση νομοθετημάτων, τα οποία προώθησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, έχει αρχίσει να ενδυναμώνεται το νομοθετικό πλαίσιο για πάταξη της διαφθοράς. Για παράδειγμα, ενισχύθηκαν οι αρμοδιότητες των διωκτικών αρχών με την άρση του απορρήτου της καταγεγραμμένης επικοινωνίας, βάσει δικαστικού διατάγματος, η οποία διευκολύνει τη διερεύνηση και των αδικημάτων διαφθοράς. Επίσης, ενισχύθηκαν οι διαδικασίες και εξουσίες δέσμευσης και δήμευσης περιουσίας από έσοδα που προέκυψαν λόγω παράνομων δραστηριοτήτων, όπου περιλαμβάνονται και τα αδικήματα της απάτης και της διαφθοράς, και παραχωρείται η δυνατότητα δέσμευσης και δήμευσης περιουσιών που, εν τω μεταξύ, μεταβιβάστηκαν σε τρίτα πρόσωπα.

Πρόσφατα, έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο με το οποίο αναγνωρίζεται στον πολίτη το γενικό δικαίωμα πρόσβασης στις πληροφορίες που κατέχουν δημόσιες αρχές και στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας και της πληροφόρησης των πολιτών. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται εξαιρέσεις που αφορούν έγγραφα για δικαστικές διαδικασίες, θέματα ασφάλειας και απόρρητα, ποινικές υποθέσεις, ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Με στόχο την ενδυνάμωση του νομοθετικού πλαισίου για πάταξη της διαπλοκής και των κατεστημένων, την προαγωγή της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της λογοδοσίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως προώθησε τρία νομοσχέδια τα οποία ψηφίστηκαν, ως πακέτο νομοθεσιών που αφορούν το «πόθεν έσχες», τα οποία σχετίζονται με τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή, αφορούν τους Υπουργούς, τους Βουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Δημοκρατίας και προβλέπουν τη στοιχειοθέτηση ειδικών ποινικών ευθυνών για τους Υπουργούς και τους Ανεξάρτητους Αξιωματούχους για την εκ προθέσεως παραβίαση διάταξης του Συντάγματος ή των νόμων, ή πράξεων και παραλείψεων τους που εκ προθέσεως παραβλάπτουν τα συμφέροντα της Δημοκρατίας.

Επιπρόσθετα, για σκοπούς ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών και αποφυγής κατεστημένων, κατατέθηκαν νομοσχέδια που ρυθμίζουν το ανώτατο όριο δύο συνεχών θητειών στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και τριών συνεχών θητειών στο αξίωμα του βουλευτή, ενώ ετοιμάστηκαν και νομοσχέδια με τα οποία προσδιορίζεται η ασυλία του Προέδρου και Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να επηρεάζεται η εκ μέρους τους άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας.

Περαιτέρω, το Υπουργείο ετοίμασε και προωθεί σειρά άλλων νομοσχεδίων, όπως είναι ο Νόμος, ο οποίος στοχεύει στην ενθάρρυνση αποκάλυψης στοιχείων που θα οδηγήσουν στη δίωξη πράξεων διαφθοράς με την προστασία του καταγγέλοντος προσώπου-πληροφοριοδότη, δηλαδή οποιουδήποτε προσώπου δεν εμπλέκεται σε πράξεις διαφθοράς, δεν αποβλέπει σε ίδιον όφελος και παρέχει στον Γενικό Εισαγγελέα ή στην κατά περίπτωση αρμόδια αρχή πληροφορίες, που εύλογα πιστεύει ότι αποκαλύπτουν ότι διεπράχθη ή διαπράττεται ή πρόκειται να διαπραχθεί οποιοδήποτε αδίκημα διαφθοράς. Επίσης, προωθεί τη διά νόμου ρύθμιση της άρσης του απορρήτου ιδιωτικής επικοινωνίας, με την παρακολούθηση συνδιαλέξεως, βάσει δικαστικού διατάγματος και υπό αυστηρές προϋποθέσεις και όρους, καθώς έτσι ενισχύονται οι δυνατότητες διερεύνησης σοβαρών αδικημάτων, όπως είναι τα αδικήματα της διαφθοράς.

Παράλληλα, για τη διασφάλιση του δικαιώματος του κάθε πολίτη στη διαφάνεια, την ισονομία και τον δημοκρατικό έλεγχο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προχωρήσει στην καταγραφή της υφιστάμενης σχετικής νομοθεσίας, σε κάθε οργανισμό, με στόχο να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που να αποκαθιστούν ελλείψεις, καθώς και να αποθαρρύνουν μελλοντικές καταχρηστικές πρακτικές, ενώ καταρτίζονται οι κατευθυντήριες γραμμές που θα πρέπει να ακολουθούν όλοι οι οργανισμοί για πάταξη και πρόληψη των φαινομένων διαφθοράς.

Επίσης, έχει καταθέσει τροποποιητικό νομοσχέδιο, που ρυθμίζει την δυνατότητα επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων σε κάθε νομικό πρόσωπο που κρίνεται ένοχο για τη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος διαφθοράς, ενώ για σκοπούς ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των διωκτικών αρχών με ειδικά ανακριτικά εργαλεία, αλλά και της κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών στα πλαίσια ποινικών ερευνών, ετοιμάστηκε νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των εξουσιών των υπό κάλυψη αστυνομικών.

Για να διευκολυνθεί η υποβολή καταγγελιών πράξεων διαφθοράς ή η παροχή των αναγκαίων πληροφοριών, επεξεργαζόμαστε την δημιουργία ανεξάρτητης ιστοσελίδας, που θα διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα των επώνυμων ή ανώνυμων καταγγελιών ή πληροφοριών, αντίστοιχης με τις ιστοσελίδες που λειτουργούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσιάς Τάξεως, στα πλαίσια του στρατηγικού του Προγραμματισμού του για το 2016-2018, έχει συμπεριλάβει στις προτεραιότητές του την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς για την εκπαίδευση, την αποτροπή και την πρόληψη των φαινομένων διαφθοράς στην κοινωνία, στη δημόσια διοίκηση, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα. Η Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς θα επιφέρει μεγαλύτερη συνοχή στις προσπάθειες της Κυβέρνησης και θα διασφαλίσει ότι η μελλοντική δράση για την αντιμετώπιση της διαφθοράς θα είναι συλλογική, οργανωμένη και συστημική.

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η διαφθορά αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη λειτουργία του κράτους και είναι αναγκαία η υποστήριξη όλων των αρμόδιων φορέων δημόσιων και ιδιωτικών στην καταπολέμηση της, μέσω της επιτυχημένης και συντονισμένης εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εθνικής στρατηγικής.







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:21:00 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα