Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, κ. Ιωνάς Νικολάου, συμμετείχε σήμερα στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών απάντησε σε ερωτήσεις των εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Ο κ. Υπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι μετά από απαίτηση των γυναικείων οργανώσεων, στα πλαίσια της προσπάθειας για προώθηση όλων των ζητημάτων που αφορούν την ισότητα και την εξάλειψη των διακρίσεων, ήταν ο διορισμός Επιτρόπου Ισότητας που θα αναλάβει εντονότερη δράση στην προώθηση των ζητημάτων αυτών και στην εφαρμογή πολιτικών δράσεων για την εξάλειψη των διακρίσεων. Ο Εθνικός Μηχανισμός για την Ισότητα που λειτουργεί μέχρι σήμερα, είπε ο κ Νικολάου, φαίνεται να μην είναι τόσο αποτελεσματικός. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει την εισήγηση των γυναικείων οργανώσεων, κατά πόσο ο διορισμός αυτός μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην προώθηση και υλοποίηση στοχευμένων δράσεων για τον περιορισμό ή την εξάλειψη των διακρίσεων θέτοντας συγκεκριμένους στόχους που αφορούν τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, είτε αυτά είναι πολιτειακά αξιώματα είτε δημόσιες εταιρείες σε επίπεδο διευθυντικό, αξιωματούχου είτε στελεχών. Η προσπάθεια είναι, είπε ο κ. Νικολάου, είτε μέσω του διορισμού Επιτρόπου Ισότητας είτε με αλλαγές στον Μηχανισμό να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στους στόχους μας αφού μέχρι σήμερα δεν υπήρξε στη βάση των προηγούμενων σχεδίων δράσης πρόοδος σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί.

Σε ερώτηση κατά πόσο τα καθήκοντα αυτά μπορεί να ανατεθούν στην Επίτροπο Διοικήσεως ο κ. Υπουργός είπε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τίποτε και δεν υπάρχει σχέδιο για δημιουργία ειδικού σώματος της εμβέλειας της Επιτρόπου Διοικήσεως ή οποιουδήποτε άλλου Επιτρόπου. Αυτή τη στιγμή, είπε, επιχειρείται να επιτευχθεί η πιο συντονισμένη ενέργεια για αξιοποίηση των γυναικείων οργανώσεων και να σταλούν τα σωστά μηνύματα κάτι που δεν μπορεί να λειτουργήσει μέσα στα πλαίσια της Επιτρόπου Διοικήσεως η οποία έχει ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο λειτουργίας ούτε στα πλαίσια άλλου επιτρόπου. Σε αυτή την περίπτωση είναι από τη μία η διεμβόληση και οι ρυθμίσεις σε διάφορες νομοθεσίες και από την άλλη η ανάγκη η αξιοποίησης ΄λολων των δυνατοτήτων σε όλα τα επίπεδα, είτε είναι γυναικείες οργανώσεις, είτε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, για την προώθηση των ενεργειών για εξάλειψη των διακρίσεων στον τόπο μας ενάντια στις γυναίκες. Σε ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην ΕΕ, είπε ο κ. Νικολάου υπάρχει ο θεσμός του επιτρόπου ή ακόμη και υπουργεία και υφυπουργεία που χειρίζονται θέματα Ισότητας.

Σε ερώτηση αν στην Κύπρο έχουμε προβλήματα Ισότητας ο κ. Υπουργός απάντησε ότι δεν χωρεί καμία αμφιβολία περί τούτου κρίνοντας μόνο και μόνο από το ποσοστό συμμετοχής της γυναίκας σε κέντρα λήψεως αποφάσεων σε οργανισμούς και στις δυνατότητες που προσφέρονται στη γυναίκα για να συμμετέχει σε χώρους όπου η παρουσία της είναι αναγκαία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Νικολάου είπε ότι το θέμα της ποσόστωσης δεν είναι αρκετό για να λύσει τα προβλήματα και ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί συνείδηση για την απαραίτητη παρουσία της γυναίκας για τη σωστή λειτουργία των συλλογικών οργάνων. Δεν υπάρχει λόγος να εξακολουθούν να υφίστανται παρωχημένες απόψεις περί αυτού του θέματος.

Εξάλλου, σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα της αποδέσμευσης δέκα νέων θέσεων δικαστών που συζητείται στη Επιτροπή Οικονομικών, ο κ. Νικολάου ξεκαθάρισε ότι δημιουργούνται τέσσερις νέες θέσεις και μια πέμπτη θέση που μεταφέρεται από το Εργατικό Δικαστήριο, ενώ αποδεσμεύεται και μια έκτη θέση από τους επαρχιακούς δικαστές που είναι κενή έτσι ώστε να υπάρχουν έξι θέσεις δικαστών που θα ασχοληθούν αποκλειστικά με την εκδίκαση των υποθέσεων που αφορούν τα αξιόγραφα. Ο κ. Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι οι θέσεις των δικαστών αυτών θα είναι δύο στη Λευκωσία, δύο στη Λεμεσό, μία στην Πάφο και μία στη Λάρνακα και κύριος στόχος είναι η ταχύτερη εκδίκαση από ότι είναι σήμερα στα επαρχιακά δικαστήρια. Ο κ. Υπουργός είπε επί τούτου ότι η προσπάθεια είναι η εκδίκαση να ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των υποθέσεων και από το πόσες εξ’ αυτών θα οδηγηθούν σε ακρόαση.

Σε ερώτηση αναφορικά με τη δημιουργία δέκα νέων θέσεων, πέντε από εκείνες που είχαν παγιοποιηθεί με το νόμο περί προσλήψεως στο δημόσιο και πέντε από δικαστές του Ανωτάτου, ο κ. Νικολάου είπε ότι οι δύο θέσεις είναι θέσεις ανώτερων δικαστών και οι δύο είναι θέσεις προέδρων επαρχιακού δικαστηρίου οι οποίες είναι μεν κενές αλλά δεν είναι νέες. Οι θέσεις επαρχιακών δικαστών, τόνισε είναι συνολικά έξι και για το σκοπό αυτό έχει κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι έξι αυτοί επαρχιακοί δικαστές θα ασχολούνται αποκλειστικά με θέματα εκδίκασης αξιόγραφων ανεξαρτήτως κλίμακας. Επιπρόσθετα, για σκοπούς λειτουργίας των δικαστηρίων έχει ζητηθεί να αποδεσμευτούν οι δύο κενές θέσεις που υπάρχουν για ανώτερους δικαστές καθώς και οι δύο κενές θέσεις που αφορούν προέδρους επαρχιακών δικαστηρίων.







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:22:59 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα