Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Κρατικό Αρχείο

Κρατικό Αρχείο - Η μνήμη της Κύπρου


Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα του Κρατικού Αρχείου. Μέσω της ιστοσελίδας ο πολίτης μπορεί να ενημερωθεί για το ρόλο και τις αρμοδιότητες του Κρατικού Αρχείου, τη σχετική νομοθεσία και τα νέα τέλη που εφαρμόζονται από τις 18 Ιουλίου 2014 αναφορικά με τις υπηρεσίες που προσφέρονται στο Κρατικό Αρχείο. Επιπρόσθετα, μελετώντας το Ευρετήριο Αρχειακών Συλλογών, γίνεται ενημέρωση για τις διάφορες συλλογές που φυλάσσονται στο Κρατικό Αρχείο ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η ηλεκτρονική πρόσβαση. Κυρίως, η ιστοσελίδα του Κρατικού Αρχείου φέρνει τον πολίτη πιο κοντά στην Ιστορία του τόπου του.


Η φωτογραφία του κατεχόμενου Λιμανιού της Αμμοχώστου, του J.P. Foscolo, καθώς και το λογότυπο του Κρατικού Αρχείου, με τους ανάλογους συμβολισμούς της κατεχόμενης πατρίδας και της βούλησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να ανοίγει τα αρχεία της, προβάλλονται περίοπτα στην ιστοσελίδα.


Ειδικότερα, στην αρχική σελίδα ο ερευνητής δύναται να μελετήσει την υπογραμμένη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (17 Φεβρουαρίου 1959) καθώς και την υπογραμμένη Συμφωνία Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1 Μαΐου 2004). Επίσης, στην αρχική σελίδα, προβάλλονται διάφορα αρχεία και έγγραφα που φυλάσσονται στο Κρατικό Αρχείο ως έναυσμα για την προώθηση της γνώσης ανάμεσα στο ευρύτερο κοινό σε σχέση με τη νεότερη ιστορία της Κύπρου.


Επιπλέον, στην ιστοσελίδα του Κρατικού Αρχείου αναρτώνται πληροφορίες για την Αποστολή, τη Νομοθεσία και την Οργάνωση του Κρατικού Αρχείου καθώς επίσης και για την Επιθεώρηση των Αρχείων. Με τις Αιτήσεις για Επιθεώρηση και Αντιγραφή Αρχείων διευκολύνονται και επιταχύνονται η ηλεκτρονική πρόσβαση και τα αιτήματα των ερευνητών για αντιγραφή ή/και ψηφιοποίηση αρχείων.


Η ιστοσελίδα είναι επίσης εμπλουτισμένη με το Ευρετήριο Αρχειακών Συλλογών το οποίο πληροφορεί για τις κωδικοποιημένες συλλογές που μπορούν να μελετηθούν στο Αναγνωστήριο του Κρατικού Αρχείου. Το Ευρετήριο θα επικαιροποιείται στη συνέχεια με τις νέες κωδικοποιημένες συλλογές.


Επιπρόσθετα, η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες για διάφορα Στατιστικά Στοιχεία Αναγνωστηρίου, τις Εκδόσεις και τις Εκδηλώσεις του Κρατικού Αρχείου.


Μέσω της ιστοσελίδας του Κρατικού Αρχείου ο κάθε ερευνητής, στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, θα μπορεί να ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις στο Κρατικό Αρχείο και θα μπορεί είτε να επικοινωνεί τηλεφωνικά είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και να υποβάλλει το αίτημά του για άμεση προώθηση και εξυπηρέτηση.


Σάς ευχόμαστε Καλή Πλοήγηση στα μονοπάτια της Ιστορίας της Κύπρου.


ebook

Σχέδιο Δημοσίευσης Κρατικού Αρχείου

Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα


Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ψηφιακός Ηρόδοτος

Εθνική Διαδικτυακή Πύλη Ανοικτών Δεδομένων

International Council on Archives

Τμήμα Αρχαιοτήτων

Κυπριακές Βιβλιοθήκες

IMI

ΔΗΛΩΣΗ  ΠΕΡΙ  ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΟΥ

Σχέδιο Δράσης Διάσωσης Αρχειακών Συλλογών

112