ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ κ. ΙΩΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ 19Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΕΝΘΕΑ
Πανιερότατε Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής,

Κυρίες και κύριοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να μιλήσω, εκ μέρους του έντιμου ΠτΔ, στο 19ο Συνέδριο του Κέντρου Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ) που συνδιοργανώνει μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Θα ήθελα να συγχαρώ τον Μη Κυβερνητικό και μη κερδοσκοπικό Οργανισμό ΚΕΝΘΕΑ, τις οργανώσεις μέλη, το επιστημονικό του προσωπικό, το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο του ΚΕΝΘΕΑ, Πανιερότατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαία, για το τόσο χρήσιμο έργο τους προς την κοινωνία και την πολύτιμη συνεισφορά τους στο κοινωνικό έργο της Πολιτείας.

Αλλά πάνω απ’ όλα, σας συγχαίρω για την ανιδιοτελή προσφορά στήριξης και αγάπης προς τους συνανθρώπους μας, που έχουν πέσει στη δίνη του οξύτατου αυτού κοινωνικού προβλήματος των εξαρτησιογόνων ουσιών.

Η Πολιτεία στο δύσκολο έργο της ενάντια στα κοινωνικά προβλήματα και ιδιαίτερα στον αγώνα της ενάντια στη μάστιγα των εξαρτησιογόνων ουσιών, έχει ανάγκη από συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους, και δη, σύνολα ανθρώπων: Μη κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως το ΚΕΝΘΕΑ και την Εκκλησία, που νοιάζονται για τον άνθρωπο και είναι έτοιμοι να προσφέρουν ακόμη και με αυταπάρνηση τις υπηρεσίες τους για την καλυτέρευση της ανθρώπινης ζωής.

Στον αγώνα αυτό, απαραίτητη είναι η συλλογική ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, με καταλυτικό το ρόλο της οικογένειας στην πρόληψη και έγκαιρη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, έτσι ώστε να αναπτύξουν τις σωστές στάσεις ζωής για να αναχαιτίσουν τους κινδύνους.

Ως πολιτεία, αλλά και ως κοινωνία, έχουμε χρέος προς τη νέα γενιά να της παραδώσουμε ως παρακαταθήκη το δικαίωμα μιας ελεύθερης, υγιούς ζωής, μακριά από τον δόλιο και το ψεύτικο κόσμο των εξαρτησιογόνων ουσιών.

Η δραματική αύξηση που καταγράφεται παγκόσμια σε θανάτους νεαρών κυρίως ατόμων, καταμαρτυρεί πως καμία κοινωνία δεν είναι επαρκώς οχυρωμένη έναντι της διακίνησης και εμπορίας των εξαρτησιογόνων ουσιών.

Στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, περιλαμβάνονται συγκεκριμένες πολιτικές με βασικούς άξονες την πρόληψη, την καταστολή, τη θεραπεία και κοινωνική ένταξη των ατόμων με εξάρτηση.

Κάθε όφελος που μπορεί να προκύψει από την εφαρμογή μιας πολιτικής που κατευθύνει τους εξαρτημένους στη θεραπεία και όχι στη φυλακή, πρακτικά αναιρείται, αν δεν ενισχυθούν τα προγράμματα πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής ένταξης.

Η πρόληψη παραμένει να είναι το σημαντικότερο εργαλείο κατά της μάστιγας των ναρκωτικών. Όσο καλύτερα και στοχευόμενα εφαρμόζονται τα προγράμματα πρόληψης, τόσο προλαμβάνει και μειώνει τη χρήση των ναρκωτικών, την τοξικομανία και τους εγγενείς κινδύνους. Εκτός από την βελτίωση της ενημέρωσης σχετικά με την κατανάλωση ναρκωτικών και τους εγγενείς κινδύνους, πολιτική μας είναι η εφαρμογή μιας στοχευμένης στρατηγικής για την πρόληψη και καταπολέμηση των ναρκωτικών, με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, και την αξιολόγηση της εκτέλεσης των σχεδίων δράσης.

Απευθυνόμαστε στοχευμένα στους νέους, στους κατοίκους προβληματικών περιοχών, στις ευάλωτες ομάδες και στους περιστασιακούς χρήστες. Τα προγράμματα αυτά διαπνέονται από μια ευρύτερη φιλοσοφία που δεν εστιάζεται στη ίδια τη χρήση ναρκωτικών και στους κινδύνους από αυτή, αλλά επικεντρώνεται κυρίως στις αιτίες του προβλήματος, επιδιώκοντας την προαγωγή της γενικότερης ψυχοκοινωνικής υγείας των νέων, μέσω μιας αμιγούς εκπαιδευτικής διαδικασίας, βασισμένης σε σύγχρονες μεθόδους ενεργητικής μάθησης.

Βέβαια, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, όμως κανένας δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι κάποιοι νέοι έχουν ήδη κάνει χρήση ή έχουν εξαρτηθεί από αυτή. Η αντιμετώπιση του πλέον πολυσύνθετου προβλήματος των ναρκωτικών, προϋποθέτει την ορθή διάκριση μεταξύ των εμπλεκομένων και την εφαρμογή της καταλληλότερης μεθόδου θεραπείας στην κάθε περίπτωση χωριστά. Μια τέτοια απαραίτητη διάκριση είναι αυτή που διαχωρίζει τον περιστασιακό χρήστη και τον εξαρτημένο από το βαποράκι και το βαποράκι από τον έμπορα.

Γι αυτό προωθούμε την αναθεώρηση και ενίσχυση της εθνικής στρατηγικής, έτσι ώστε να μην στιγματίζεται κοινωνικά και ανεπανόρθωτα ο χρήστης, να τιμωρείται ανάλογα το βαποράκι και να τιμωρείται παραδειγματικά ό έμπορας. Ο χρήστης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται και να στιγματίζεται πλέον ως κοινός εγκληματίας αλλά ως ένας συνάνθρωπος μας, που έχει ανάγκη την βοήθεια και στήριξη από την πολιτεία για να πετύχει την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά.

Η θεραπεία της εξάρτησης για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να πραγματοποιείται και στο πλαίσιο της ποινικής δικαιοσύνης, ώστε αυτή να είναι συνεχής και μακροχρόνια. Προσπάθειες χωρίς συντονισμό και αλληλεπίδραση, έχουν ως αποτέλεσμα κάποιοι νέοι να μην προσέρχονται για βοήθεια, κάποιοι άλλοι που ξεκινούν μια προσπάθεια να την εγκαταλείπουν και το πιο λυπηρό κάποιοι που φτάνουν σε καλό σημείο απεξάρτησης να επιστρέφουν ξανά, επειδή δεν βρίσκουν την απαιτούμενη στήριξη.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η προώθηση από την Κυβέρνηση του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας για την εναλλακτική της φυλάκισης θεραπεία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η τιμωρία και οι φυλακές δεν θεραπεύουν εξαρτημένα άτομα, γι αυτό η επιτάχυνση της διαδικασίας των αλλαγών αποτελεί προτεραιότητα μας. Για να επιτύχουμε, χρειάζεται να ενισχύσουμε τα θεραπευτικά κέντρα στο τόπο μας.
    • Με τη δημιουργία και ενίσχυση των κέντρων συμβουλευτικής καθοδήγησης στις διάφορες επαρχίες προσιτά στους νέους, όπου θα μπορεί κάποιος χρήστης, γονιός ή φίλος να καταφύγει για να ζητήσει βοήθεια.
    • Με την αύξηση του αριθμού τέτοιων κοινοτήτων για να είναι εύκολο σε κάθε νέο, είτε προέρχεται από την πόλη είτε από την επαρχία, να προσέρχεται και να συμμετέχει στα προγράμματα.

Επιδίωξη μας, η συνεχής αξιολόγηση και στήριξη των προσφερόμενων προγραμμάτων και η συνεχής βελτίωση τους. Αναγκαία είναι η στήριξη και επαφή με τους συμμετέχοντες σε τέτοια προγράμματα και η φροντίδα να επιστρέψουν σ αυτά, σε περίπτωση διακοπής της συμμετοχής τους.

Στόχος μας η ενθάρρυνση και ενίσχυση της κλειστής θεραπευτικής κοινότητας της «Αγίας Σκέπης», ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί περισσότερους νέους, καθώς επίσης και η λειτουργία κλειστού προγράμματος απεξάρτησης στο χώρο των φυλακών, στα πλαίσια του θεραπευτικού προγράμματος 360 μοίρες.

Η απεξάρτηση δεν αποτελεί από μόνη της λύση του προβλήματος. Σημαντική είναι η εξάλειψη των παραγόντων που ώθησαν τον νέο προς τη χρήση, γι αυτό προωθούμε σειρά μέτρων που θα συμβάλουν στην ομαλή ένταξη του ατόμου στην κοινωνία, όπως είναι η δημιουργία κέντρου εξευρέσεως εργασίας, η οικονομική στήριξη και η συνεχής επίβλεψη του ατόμου για να μην επιστρέψει ξανά στη χρήση.

Η Κυβέρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, θεωρεί ότι για να επιτευχθεί η καταστολή του προβλήματος χρειάζεται πρωτίστως να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό και η προσφορά ναρκωτικών ουσιών.

Προς αυτή την κατεύθυνση προωθούμε:
    • Την βελτίωση της συνεργασίας της Αστυνομίας, των τελωνείων και των δικαστικών αρχών για την καταπολέμηση της διακίνησης, και
    • Την ενίσχυση της ΥΚΑΝ ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες στις τουριστικές περιοχές όπου παρατηρείται έξαρση στη διακίνηση.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Το ακανθώδες ζήτημα των ναρκωτικών, πληγώνει απ’ όπου κι αν το αγγίξει κανείς, και τα αγκάθια του έχουν δυστυχώς ήδη χαράξει βαθιές ουλές στις ηθικές αξίες του πολιτισμού μας, και στη δομή της κοινωνίας μας.

Δυστυχώς, το μέγεθος και η τραγικότητα του προβλήματος της εξάρτησης αποκαλύπτεται μέσα από τους θλιβερούς αριθμούς που δίνουν στη δημοσιότητα οι αρμόδιοι φορείς:
    • Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) έχει καταγράψει στην Κύπρο, από το 2004 τον θλιβερό αριθμό των 140 θανάτων από ναρκωτικά.
    • Η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών της Αστυνομίας παρέπεμψε το 2013 σε θεραπευτικά κέντρα 373 νεαρούς συλληφθέντες, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι 143 άτομα παραπέμφθηκαν σε θεραπεία από το υποστηρικτικό, οικογενειακό τους περιβάλλον. Το σύνολο των παραπομπών σε θεραπευτικά κέντρα για το έτος 2013 ήταν 516 άτομα.
    • Παράλληλα, ο αριθμός των περιπτώσεων χρηστών που έχει χειριστεί η ΥΚΑΝ για το 2013 ήταν: για την ηλικιακή ομάδα 14-17 ετών: 59 χρήστες, για την ομάδα μεταξύ 18-24 ετών ήταν 296 χρήστες, και για την ηλικιακή ομάδα άνω των 25 ετών ήταν 55 χρήστες. Σύνολο δηλαδή 410 χρήστες έχουν έρθει σε επαφή με την ΥΚΑΝ.
    • Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι 53 άτομα από τα 287 που συνελήφθηκαν για υποθέσεις ναρκωτικών κατά το έτος 2013 ήταν 53 μαθητές, 40 φοιτητές, 52 στρατιώτες, 64 εργαζόμενοι και 78 άνεργοι.

Ως Κυβέρνηση, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών, τόσο με καλά εκπαιδευμένο, έμπειρο και ικανό προσωπικό, όσο και με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, και να καταστείλουμε την εγκληματική δραστηριότητα που σχετίζεται με την εμπορία ναρκωτικών μέσω καλύτερης διεθνούς συνεργασίας για πάταξη του λαθρεμπορίου, της παράνομης διακίνησης και προμήθειας των ναρκωτικών διεθνώς.

Προτεραιότητα της Κυβέρνησης του ΠτΔ Νίκου Αναστασιάδη είναι να προστατεύσει όσο το δυνατόν καλύτερα τη νεολαία μας από τα πλοκάμια του λευκού θανάτου, να οδηγήσει τους χρήστες στην απελευθέρωση από τη σκλαβιά των εξαρτησιογόνων ουσιών, να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία και να κινητοποιήσει τους μηχανισμούς της πολιτείας για την πρόληψη, αντιμετώπιση και καταστολή του προβλήματος στη ρίζα του.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Τίποτε στη ζωή δεν είναι εύκολο για κανένα. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε όλοι είναι ότι υπάρχει μια ζωή έξω από τις εξαρτησιογόνες ουσίες, που περιμένει να τη ζήσουμε με αρετή και να νιώσουμε περήφανοι για τον εαυτό μας για τον αγώνα αυτό, λέγοντας Όχι στην Εξάρτηση, και Ναι στη Ζωή!

Στο δύσκολο έργο της η πολιτεία έχει ευτυχώς πολλούς συνοδοιπόρους και συνεργάτες. Μέσα από τους οποίους βγαίνει μια τεράστια κοινωνική δύναμη που λέγεται εθελοντική προσφορά.

Η κυβέρνηση εκφράζει την μεγάλη ικανοποίηση της για το μεγάλο αυτό κίνημα εθελοντισμού στον τόπο μας, που στις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος δίνει δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουμε τον αγώνα για επιβίωση.

Απευθύνω για ακόμη μια φορά στο ΚΕΝΘΕΑ, στις οργανώσεις μέλη, στο επιστημονικό προσωπικό, στο Διοικητικό Συμβούλιο και στον Πρόεδρο του ΚΕΝΘΕΑ Πανιερότατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαία, τα θερμά μου συγχαρητήριά για την πολύχρονη προσφορά τους και τις πολύ σημαντικές υπηρεσίες τους, και ένα μεγάλο Ευχαριστώ για τη συνεισφορά του στον αγώνα για ευημερία και υγεία στον τόπο μας.

Κηρύττοντας την έναρξη των εργασιών του Παγκύπριου 19-ου Συνεδρίου του ΚΕΝΘΕΑ « Η Κύπρος ενάντια στις εξαρτήσεις», σας εύχομαι επιτυχίες στο δύσκολό σας έργο στο οποίο η Πολιτεία είναι αρωγός και συνοδοιπόρος σας!









Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:22:57 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα