Η 25η Νοεμβρίου κάθε έτους, η οποία έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, υπενθυμίζει ότι η έμφυλη βία εξακολουθεί να αποτελεί μία συνεχιζόμενη και απαράδεκτη παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η βία κατά των γυναικών επιφέρει άμεσες και μακροπρόθεσμες σωματικές, σεξουαλικές, ψυχολογικές και οικονομικές συνέπειες στα θύματα, οδηγώντας τα συχνά στο θάνατο.

Τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σοκάρουν: μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως βιώνει σωματική ή σεξουαλική βία, προερχόμενη κυρίως από σύντροφο. Ωστόσο, μόνο το 40% των γυναικών ζητά βοήθεια μετά από εμπειρία βίας, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά το επίπεδο και την ποιότητα ζωής των γυναικών. Η έμφυλη βία αποστερεί στις γυναίκες τη δυνατότητα ισότιμης και πλήρους πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, καθώς και στη δικαιοσύνη.

Το δικαίωμα των γυναικών να ζουν χωρίς βία προστατεύεται από διεθνείς Συμβάσεις όπως είναι η Σύμβαση για την Εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος των Γυναικών του ΟΗΕ και η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Στην Κύπρο έχει θεσπιστεί τα τελευταία χρόνια ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο διασφαλίζει πλήρως τα δικαιώματα και την ασφάλεια των θυμάτων κάθε μορφής έμφυλης βίας. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ως το καθ’ ύλην αρμόδιο για θέματα έμφυλης βίας προχώρησε στη σύσταση του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, ο οποίος προωθεί συντονισμένα μέτρα, δράσεις και πολιτικές που αποσκοπούν στον τερματισμό κάθε μορφής έμφυλης βίας.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης μέσω του Συντονιστικού Φορέα:


    Ø Ετοίμασε την πρώτη Εθνική Στρατηγική και το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών 2023-2028,

    Ø προχωρεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 στην επιμόρφωση 75 Λειτουργών Υγείας πρώτης γραμμής που ασχολούνται με το χειρισμό υποθέσεων έμφυλης βίας. Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί εκπαιδεύσεις των Λειτουργών εκπαίδευσης στο αμέσως επόμενο διάστημα. Στόχος είναι η περαιτέρω επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών βίας γύρω από κρίσιμα ζητήματα έμφυλης βίας και κατ’ επέκταση η έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών,

    Ø προωθεί νομοθετική ρύθμιση για διευκόλυνση της πρόσβασης των γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας σε υπηρεσίες δωρεάν νομικής αρωγής και

    Ø συντονίζει τις ενέργειες για τη δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων για τα στατιστικά στοιχεία έμφυλης βίας σε παγκύπρια βάση.


Η 25η Νοεμβρίου συνιστά μέρα ανανέωσης της δέσμευσης για πιο συντονισμένες και πιο εντατικές προσπάθειες για εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, μέσω του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην προώθηση και εφαρμογή θυματοκεντρικών πολιτικών που θα εστιάζουν στις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών που έχουν υποστεί βία, με πλήρη σεβασμό στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους.







Τελευταία Ενημέρωση στις: 27/11/2023 07:34:05 AM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα