Τη βεβαιότητα ότι κατόπιν πολλών προσπαθειών, προχωρά η σύσταση Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο αποτελεί μια πολύ σημαντική ρύθμιση για την απονομή της δικαιοσύνης στον τόπο μας, εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, σήμερα, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Υπουργός επισήμανε ότι η σύσταση του Διοικητικού Δικαστηρίου συνιστά σημαντική καινοτομία στο τόπο μας, αφού θα εκδικάζει τις προσφυγές σε πρώτο βαθμό, εκτός της δικαιοδοσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου. «Η ρύθμιση αυτή πέρα από την περαιτέρω ανάπτυξη του διοικητικού δικαίου στον τόπο μας και τη διαφύλαξη και βελτίωση της ποιότητας απονομής της δικαιοσύνης, αναμένουμε ότι θα συμβάλει σημαντικά και στην αποφόρτιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου από μεγάλο αριθμό υποθέσεων, κατά τρόπο ώστε να προωθηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα άλλες υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον του και αφορούν τον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας», ανέφερε. Ο κ. Νικολάου πρόσθεσε ότι τα σχετικά νομοσχέδια ήταν μεταξύ των πρώτων νομοσχεδίων που είχαν κατατεθεί από την Κυβέρνηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, και τώρα φτάνουμε στο τέλος μιας πολύ σημαντικής ρύθμισης που έλειπε από το δικαστικό και δικαιϊκό μας σύστημα. Η εκδίκαση υποθέσεων από Διοικητικό Δικαστήριο με εξειδικευμένους δικαστές θα συμβάλει και στην καλύτερη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας, χωρίς να υπάρχουν, για παράδειγμα, οι καθυστερήσεις που έχουμε σήμερα σε σχέση με τους διορισμούς και τις προαγωγές, υπογράμμισε.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκαν διάφορα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και προωθείται η υλοποίηση τους, με στόχο την βελτίωση του χρόνου εκδίκασης των υποθέσεων από τα κυπριακά Δικαστήρια, όπως είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός που θα κατατεθεί και στην Τρόικα.

Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός είπε ότι έγινε ενημέρωση όσον αφορά την πρόοδο των εργασιών σε σχέση με τη διαδικασία επιλογής στρατηγικού συνεργάτη για την εφαρμογή της στενοτύπισης, μετά την συμπλήρωση των διαδικασιών προσφορών, η οποία θα είναι οικονομικότερη επιλογή από ότι είναι η σημερινή επιλογή, καθώς επίσης ενημέρωσα για την πρόοδο των εργασιών σε σχέση με την ηλεκτρονική δικαιοσύνη.

Επίσης, ο κ. Υπουργός είπε ότι κατά την επόμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα κατατεθεί εισήγηση για διαφοροποίηση της ρύθμισης που σχετίζεται με τις εφέσεις κατά των ενδιάμεσων αποφάσεων, με σκοπό να περιοριστούν οι εφέσεις εναντίον ενδιάμεσων αποφάσεων του Επαρχιακού Δικαστηρίου.

«Μια πολύ σημαντική καινοτομία που συζητήσαμε για πρώτη φορά είναι η ρύθμιση της υποχρέωσης να καταφεύγουν σε διαιτησία προτού καταφύγουν στο Δικαστήριο για επίλυση μιας διαφοράς», είπε, εξηγώντας ότι σε περίπτωση αστικής υπόθεσης, θα πρέπει να επιχειρείται η επίλυση της σε διαδικασία διαιτησίας με σκοπό την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης και σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, εντός σύντομης και συγκεκριμένης περιόδου, τότε η υπόθεση να καταχωρείται ενώπιον δικαστηρίου. Αυτό θα συμβάλει στην άμεση επίλυση πολλών υποθέσεων, οι οποίες καταχωρούνται ενώπιον του δικαστηρίου και ο δικαστής συμβάλει στην διευθέτηση τους ως να είναι διαιτητής σε διαιτησία. Ετσι θα πετύχουμε την αποφόρτιση των πινακίων των δικαστηρίων από σημαντικό αριθμό υποθέσεων, οι οποίες μπορούν να επιλυθούν με την διαμεσολάβηση καταρτισμένων διαιτητών, αφού μόνο το 3-4% των υπόθεσεων που καταχωρούνται στο δικαστήριο καταλήγουν σε ακρόαση και το 96% των υποθέσεων μας καταλήγουν σε συμβιβασμό μετά από την διαμεσολάβηση – βοήθεια δικαστών, κατέληξε. Η εξωδικαστηριακή επίλυση διαφορών σε διαδικασία διαιτησίας είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό και εφαρμόζεται στις πλείστες ανεπτυγμένες χώρες και πιστεύω ότι είναι καιρός να προβληματίσει και τα δικαστήρια μας αφού έχουν κατακλειστεί από μεγάλο αριθμό υποθέσεων.







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:20:22 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα