Η νομική αρωγή διασφαλίζει πλήρως το ανθρώπινο δικαίωμα του οποιουδήποτε να προσφύγει στο δικαστήριο, υπογράμμισε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Κληθείς να σχολιάσει τις ενστάσεις που εξέφρασαν ορισμένοι βουλευτές εντός της Επιτροπής σχετικά με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το νομοσχέδιο περί νομικής αρωγής, ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι με το διαμορφωμένο κείμενο του νομοσχεδίου κατοχυρώνεται ότι η νομική αρωγή διασφαλίζει το δικαίωμα του οποιουδήποτε να προσφύγει στο δικαστήριο. «Η ρύθμιση, η οποία έχει γίνει από πλευράς της Βουλής με την αντικατάσταση της φράσης ‘να υπάρχουν πιθανότητες για θετική έκβαση της προσφυγής’ με τη φράση ‘να απορρίπτεται μόνο στην περίπτωση που είναι πρόδηλα αβάσιμη’ μια προσφυγή που γίνεται, για παράδειγμα, από κάποιον αιτητή πολιτικού ασύλου ή διεθνούς προστασίας από πρόσωπα, τα οποία ζητούν προστασία για το οικογενειακό τους περιβάλλον, θα οδηγήσει σε κατάχρηση αυτής της δυνατότητας. Από τούδε και στο εξής, η καταχώρηση μιας προσφυγής στο δικαστήριο διασφαλίζει την παραμονή του αλλοδαπού στην Κύπρο μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Συνεπώς, πολλοί θα προσφεύγουν στο δικαστήριο, έστω κι αν δεν έχουν βάσιμη υπόθεση, δηλαδή ακόμα και στις περιπτώσεις που η προσφυγή θα είναι αβάσιμη, αλλά όχι προδήλως αβάσιμη, απλά και μόνο για να διασφαλίσουν την παραμονή τους στην Κύπρο, αφού την ίδια ώρα θα εξασφαλίζουν νομική αρωγή από την Δημοκρατία. Μια τέτοια ρύθμιση πιθανώς να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τόσο σε σχέση με αριθμό υποθέσεων που θα καταχωρηθούν στο δικαστήριο όσο και στις περιπτώσεις όπου η Δημοκρατία θα κληθεί να καταβάλει νομική αρωγή απλά και μόνο για να διασφαλίζεται η παραμονή κάποιων στην Κύπρο, έστω και αν δεν υπάρχει οποιαδήποτε βασιμότητα λόγου παραμονής τους», τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Ερωτηθείς εάν αυτό μπορεί να οδηγήσει άτομα, των οποίων οι υποθέσεις είχαν απορριφθεί, σε επαναδιεκδίκηση του δικαιώματος για νομική αρωγή, ο κ. Νικολάου απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι «μια υπόθεση που έχει απορριφθεί μπορεί να επανέλθει στην περίπτωση, κατά την οποία έχει καταχωρηθεί έφεση, δηλαδή να παραμένει σε προοπτική επανεκδίκασης. Αναφορικά με τις περιπτώσεις, στις οποίες το αίτημα εξετάστηκε από την αρμόδια διοικητική αρχή, που είναι η Υπηρεσία Ασύλου, και απορρίφθηκε, ο αιτητής μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο με σκοπό την εξέταση της προσφυγής του από το Διοικητικό Δικαστήριο και, μάλιστα, με τη λειτουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου το αίτημα θα εξετάζεται και επί θεμάτων ουσίας. Έτσι, θα μπορεί να έχει τη δυνατότητα να επανεξεταστεί η υπόθεσή του σε επίπεδο δικαστικό και επί της ουσίας, και στις περιπτώσεις που είναι πιθανή η θετική έκβαση της υπόθεσής του να μπορεί να διεκδικήσει την παραχώρηση νομικής αρωγής, καθότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να προσλάβει δικηγόρο για να προσφύγει στο δικαστήριο. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται πλήρως το ανθρώπινο δικαίωμα του οποιουδήποτε επιθυμεί να προσφύγει στο δικαστήριο».

Τόνισε δε ότι στο δικαστήριο πρέπει να προσφεύγουν όσοι έχουν υπόθεση που πιθανόν να έχει πιθανότητες επιτυχίας. «Μια υπόθεση που δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, δεν πρέπει να καταχωρείται στο δικαστήριο, πολύ δε περισσότερο να προσφέρουμε και νομική αρωγή για να παροτρύνουμε αυτές τις περιπτώσεις να προσφύγουν στο δικαστήριο με σκοπό να εξυπηρετήσουν άλλο κίνητρο, που είναι η παραμονή τους στην Κύπρο. Αυτό συνιστά κατάχρηση», κατέληξε ο κ. Υπουργός.







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:23:38 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα