Με ικανοποίηση χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση του έργου της ομάδας των ποινικών ανακριτών και την παράδοση του πορίσματος της στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, η οποία διερεύνησε τα ζητήματα διαφθοράς στην Αστυνομία που σχετίζονται με τον τετραπλό φόνο στην Αγία Νάπα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μελετήσει τα συμπεράσματα της έρευνας των ποινικών ανακριτών, ώστε σε συνεργασία με την Αστυνομία να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και καταστολής των φαινομένων αυτών. Ανεξάρτητα από τις ποινικές ευθύνες που θα μελετηθούν από το Γενικό Εισαγγελέα, ως Υπουργείο, σε συνεργασία με την Αστυνομία, θα μελετήσουμε τις πειθαρχικές ευθύνες που προκύπτουν, αλλά και οποιαδήποτε άλλα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτό.

Αναμφίβολα, οι διαπιστώσεις, οι οποιεσδήποτε ελλείψεις ή παραλείψεις προκύπτουν από τα συμπεράσματα των ποινικών ανακριτών θα αξιοποιηθούν από το Υπουργείο και θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο, σε συνδυασμό με τη χαρτογράφηση του προβλήματος της διαφθοράς μέσα από την εμπειρική μελέτη που διεξήγαγε η Αστυνομία, αλλά και τις νομοθεσίες που προωθούνται αυτή τη στιγμή στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναφορικά με την πάταξη της διαφθοράς, στο πλαίσιο της πρόληψης, της διερεύνησης και καταστολής του φαινομένου στην Αστυνομία.

Η Κυβέρνηση μετουσιώνει σε πράξη την αποφασιστικότητά της για καταπολέμηση του φαινομένου της διαφθοράς και γι αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την τελευταία συνεδρία του, αποφάσισε την προώθηση των έξι από τα οκτώ νομοσχέδια που αφορούν την πάταξη της διαφθοράς, στα οποία κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων θα δοθεί προτεραιότητα και αναμένεται ότι σύντομα θα οδηγηθούν για ψήφιση από την ολομέλεια. Πρέπει να σημειωθεί ότι εκκρεμούν ακόμα δύο νομοσχέδια για τον απαραίτητο νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία, τα οποία έχει ετοιμάσει το Υπουργείο και αφορούν την προστασία του καταγγέλλοντος πράξεων διαφθοράς και την άρση του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας για σκοπούς τηλεφωνικής παρακολούθησης.

Με την ψήφιση των νομοσχεδίων θα προχωρήσει η σύσταση και λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου στην Αστυνομία, η οποία, υπό την εποπτεία του Γενικού Εισαγγελέα, θα έχει ουσιαστικές και αποτελεσματικές αρμοδιότητες και εξουσίες για τη συλλογή, επεξεργασία, αξιολόγηση και διερεύνηση πληροφοριών για ζητήματα διαφθοράς στο Σώμα, καθώς και για τη διερεύνηση και δίωξη αδικημάτων που διαπράττουν τα μέλη της. Επιπρόσθετα, θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο νόμο και στους κανονισμούς της Αστυνομίας ώστε, μεταξύ άλλων, να διευκολύνεται η εκδίκαση πειθαρχικών υποθέσεων διαφθοράς από μέλη της Αστυνομίας, να εκδιώκονται από την Αστυνομία τα μέλη που θα καταδικαστούν για αδίκημα διαφθοράς και να στερούνται προαγωγής τα μέλη του Σώματος που έχουν καταδικαστεί για πειθαρχικό παράπτωμα για συγκεκριμένη χρονική περίοδο ανάλογα με την σοβαρότητα της καταδίκης. Επιπρόσθετα, αποσαφηνίζονται και διευρύνονται τα αδικήματα της διαφθοράς, αυξάνονται οι πειθαρχικές ποινές, με την επιβολή της ποινής μετάθεσης να καθορίζεται από ένα μέχρι πέντε έτη και την ανώτατη χρηματική ποινή να φθάνει μέχρι το ποσό των 10,000 ευρώ. Παράλληλα, στα νομοσχέδια περιλαμβάνεται και ο καθορισμός του πλαισίου στον οποίο θα δραστηριοποιείται ο υπό κάλυψη αστυνομικός για σκοπούς πρόληψης ή εξιχνίασης σοβαρών ποινικών αδικημάτων.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι για πρώτη φορά υπάρχει μια πολύπλευρη και ολιστική προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου της διαφθοράς στην Αστυνομία και το πόρισμα των ανακριτών αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στην υλοποίηση των στόχων αυτής της Κυβέρνησης να ενισχύσει την πολιτική της για επίδειξη μηδενικής ανοχής στη διαφθορά.







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:21:01 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα