Φίλη Υφυπουργέ,
Φίλη Πρόεδρος του ΣΠΑΒΟ
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι μαζί σας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια.

Θέλω να συγχαρώ θερμά την Πρόεδρο του Συνδέσμου κυρία Μαρία Χαβιαρά-Κούσιου, την Επιστημονική Διευθύντρια Δρα Άντρη Ανδρονίκου, τους Λειτουργούς, τα μέλη, καθώς και τους εθελοντές και εθελόντριες του Συνδέσμου, για τη διαχρονική και ανιδιοτελή προσφορά τους στον απαιτητικό αγώνα για πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου της βίας στην Κύπρο.

Μέσα από τις υπηρεσίες, τα προγράμματα αλλά κυρίως μέσα από την αγάπη σας για τον συνάνθρωπο, δίνεται διέξοδο σε όσες και όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Στέκεστε δίπλα στα θύματα βίας εδώ και 32 χρόνια, βοηθώντας χιλιάδες γυναίκες να ξεφύγουν από το φαύλο κύκλο της βίας και να λάβουν την απαραίτητη στήριξη και ενδυνάμωση για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Και όλα αυτά μέσα από μια ολοκληρωμένη δομή που περιλαμβάνει τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας και στήριξης, προγράμματα συμβουλευτικής και καθοδήγησης και κυρίως τα καταφύγια που λειτουργούν στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Πάφου.

Παράλληλα, αξιοσημείωτα είναι και τα θεραπευτικά προγράμματα που παρέχει ο Σύνδεσμος στους δράστες βίας, με στόχο να απαλλαγούν από στάσεις και συμπεριφορές που οδηγούν τελικώς σε κακοποιητικά περιστατικά βίας

Για αυτό αναγνωρίζοντας την πολύτιμη προσφορά σας στηρίζουμε έμπρακτα χρηματοδοτώντας της δράσεις σας μέσα από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας με ποσό 1.210.000 και μέσα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως με ποσό που φτάνει σχεδόν τις 30.000 Ευρώ

Η σύσταση και λειτουργία του καινοτόμου «Σπιτιού της Γυναίκας», το Δεκέμβριο του 2020 αποτελεί ορόσημο στις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου φάσματος παροχής υπηρεσιών προστασίας, στήριξης και ενδυνάμωσης των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας και των ανήλικων τέκνων τους.

Ως πολίτης που για χρόνια συμμετείχα ενεργά σε γυναικείες οργανώσεις γνωρίζω και βίωσα από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που υπήρξαν κατά καιρούς σε σχέση με τη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής.

Αποτελεί συνεπώς για μένα ιδιαίτερη τιμή που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία μέσα από μια άλλη ιδιότητα να εξάρω το έργο σας και να επισημάνω ότι είναι χάρι στις συνεχείς και ακούραστες προσπάθειές ανθρώπων σαν εσάς που έγινε πράξη το πρωτοποριακό αυτό κέντρο και να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Επιτρέψτε μου όμως στο σημείο αυτό να σταθώ με ιδιαίτερη συγκίνηση στη σπουδαία παρακαταθήκη που αφήνει πίσω της η αείμνηστη Υπουργός Εργασίας, φίλη και συνεργάτιδα Ζέτα Αιμιλιανίδου. Χωρίς τη Ζέτα, πολλές από τις τομές για τις οποίες μιλάμε σήμερα δεν θα αποτελούσαν πραγματικότητα. Η δημιουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας», του «Σπιτιού του Παιδιού», του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας και δεκάδες άλλες τομές για τις οποίες εργάστηκε και πάλεψε μέχρι τέλους.

Ψηλά τοποθέτησε το πήχη η Ζέτα και βαριά θα είναι η παρακαταθήκη που αφήνει στην Αναστασία Ανθούση, η οποία χωρίς καμία αμφιβολία κρατά σφικτά την σκυτάλη και συνεχίζει στον ίδιο δρόμο με πολλή αγάπη και όρεξη.

Και εμείς όλες που συμμεριζόμαστε το ίδιο όραμα, δηλώνομαι ότι δεν σταματούμε εδώ .Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε την προσπάθεια, η κάθε μια μέσα από τη δική της ιδιότητα, αποτίνοντας έτσι έμπρακτα τον απόλυτο σεβασμό στο έργο της.

Τα ζητήματα πρόληψης και αντιμετώπισης της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας εντάσσονται εδώ και χρόνια μεταξύ των υψηλών προτεραιοτήτων της κυβερνητικής πολιτικής.

Την τελευταία τριετία έχουν καταρτιστεί και ψηφιστεί σημαντικές νομοθεσίες που ποινικοποιούν τόσο τη βία κατά των γυναικών όσο και την παρενόχληση, την παρενοχλητική παρακολούθηση και το σεξισμό.

Μέσω των νόμων που έχουν θεσπιστεί εγκαθιδρύεται ένα εκτενές και σύγχρονο πλέγμα προληπτικών δράσεων και κατασταλτικών μέτρων. Ταυτόχρονα τίθενται οι βάσεις για ουσιαστική μέριμνα και παροχή εξειδικευμένης προστασίας και πρακτικής στήριξης στα θύματα έμφυλης βίας.

Την ίδια στιγμή, οι νέες νομοθεσίες φιλοδοξούν ν’ αναπτύξουν στάσεις και συμπεριφορές που προάγουν την ισότητα και καταργούν τις στερεοτυπικές αντιλήψεις για τα φύλα, αλλά κυρίως φιλοδοξούν να μετατρέψουν τη σιωπή που συνοδεύει τις πράξεις βίας σε δημόσια κατακραυγή, καταγγελία και παραδειγματική τιμωρία των δραστών.

Μία εξίσου σημαντική εξέλιξη αποτελεί η σύσταση, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, στον οποίο ο ΣΠΑΒΟ έχει καθοριστική συμμετοχή.

Κάτω από το Συντονιστικό Φορέα, ο οποίος ξεκίνησε να λειτουργεί από το Μάρτιο του 2022, έχει δρομολογηθεί σειρά δράσεων.

Ενδεικτικά, δρομολογείται πλέον η δημιουργία του Ενιαίου Αρχείου για τη συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση στατιστικών στοιχείων για όλες τις μορφές βίας που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Παράλληλα γίνεται ετοιμασία της Πρώτης Εθνικής Στρατηγικής και Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Αστυνομία αναγνωρίζοντας την ανάγκη για αποτελεσματικότερη διαχείριση των αυξημένων υποθέσεων ενδοοικογενειακής προχώρησε στον καταρτισμό Ειδικών Κλιμακίων σε όλες τις επαρχίες τα οποία τελευταία ενισχύθηκαν περαιτέρω.
Πρόσφατα έχουν επίσης επαναξιολογηθεί και αναθεωρηθεί τα Πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υποθέσεις χειρισμού θυμάτων σεξουαλικής βίας από την Αστυνομία, προκειμένου αυτά να βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με το εκσυγχρονιστικό πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα, σε σχέση με το αδίκημα του βιασμού και να συνάδουν πλήρως με τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και των νέων νομοθεσιών.


Τα νέα Πρωτόκολλα στοχεύουν στην στήριξη του θύματος διασφαλίζοντας πλήρως τα δικαιώματα του, υπό συνθήκες ασφάλειας, εμπιστευτικότητας και εμπιστοσύνης με συμμέτοχή γυναικών αστυνομικών με σκοπό την αποφυγή των κινδύνων επαναθυματοποίησης των γυναικών θυμάτων.

Παράλληλα, το ΥΔΔΤ συνεχίζει να στηρίζει και να ενισχύει οικονομικά Γυναικείες και Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις που υλοποιούν προγράμματα και δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών. Το 2021 δαπανήθηκε για το σκοπό αυτό το ποσό των 263.000 Ευρώ.
Φίλες και φίλοι,
Παρά τις θετικές εξελίξεις που ομολογουμένως έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης της βίας στον τόπο μας, πολλά ακόμη απομένουν να γίνουν, με στόχο την πλήρη εξάλειψη του φαινομένου.
Παρά την εφαρμογή ισχυρών νομοθεσιών και πρωτοκόλλων, καμία πολιτική, νομοθετική ή διοικητική προσπάθεια δεν μπορεί να ευοδωθεί, εκτός αν δεν επιτευχθούν βαθιές και ουσιαστικές αλλαγές νοοτροπίας. Οφείλουμε συλλογικά να εργαστούμε για την καλλιέργεια μηδενικής ανοχής απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, καθώς και για την εμπέδωση κουλτούρας ισότητας και πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κλείνοντας, σας διαβεβαιώνω για ακόμη μια φορά για την πλήρη στήριξη και αναγνώριση μας στο έργο σας, για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρετε στους πολίτες και στον τόπο μας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στη συνέχιση του βαρυσήμαντου έργου σας.
Σας ευχαριστώ.







Τελευταία Ενημέρωση στις: 16/06/2022 10:04:48 AM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα