Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, κ. Ιωνάς Νικολάου, είχε σήμερα συνάντησή με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Μετά το πέρας της συνάντησης έκανε τις εξής δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ:

«Στα πλαίσια των τακτικών συναντήσεων που έχουμε καθιερώσει με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου συζητήσαμε και πήραμε αποφάσεις σε συγκεκριμένα θέματα. Δημιουργείται διαδικασία επίλυσης μικροδιαφορών σε υποθέσεις που έχουν αξία απαίτησης μέχρι 10.000 ευρώ, καθορίζεται άλλη διαδικασία από αυτήν που εφαρμόζεται άλλη διαδικασία από αυτή που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα, η οποία θα είναι λιγότερο χρονοβόρα και θα έχει λιγότερο κόστος σε ό,τι αφορά δικηγορικά έξοδα και άλλες δαπάνες. Το ζήτημα αυτό συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΠτΔ και για το οποίο έχει ετοιμαστεί διαδικαστικός κανονισμός ο οποίος θα συζητηθεί και με τους δικηγόρους έτσι ώστε να πάρει μια τελική μορφή και να τεθεί σε εφαρμογή, κάτι που αποτελεί μια καινοτομία για τα δικαστήριά μας. Παράλληλα προωθείται σχετικό νομοσχέδιο το οποίο έχουμε ετοιμάσει και θα τροποποιεί το Άρθρο 110 του συντάγματος για τη ρύθμιση υποθέσεων διαζυγίου στο οικογενειακό δικαστήριο από ένα δικαστή και όχι από τρεις που είναι σήμερα, με απώτερο σκοπό την επιτάχυνση των υποθέσεων αυτών. Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και έχουμε αποφασίσει να σταλεί για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία και σύντομα θα έχουμε ακόμη μια καινοτομία που θα βοηθήσει στην επιτάχυνση των υποθέσεων. Επίσης, έχουμε συμφωνήσει να προχωρήσουμε από κοινού στη διαδικασία εκδίκασης εμπορικών διαφορών στο Επαρχιακό Δικαστήριο και στη συγκρότηση μιας Επιτροπής με τη συμμετοχή του Ανωτάτου Δικαστηρίου η οποία θα αναλάβει την ετοιμασία ενός κειμένου που ουσιαστικά θα βοηθήσει με τη δημιουργία αυτού του δικαστηρίου στην προώθηση του τόπου μας ως κέντρου υπηρεσιών. Ουσιαστικά στη διαδικασία αυτή θα εξετάζονται εμπορικές υποθέσεις οι οποίες θα έχουν χαρακτήρα διακρατικών συναλλαγών. Περαιτέρω έχουμε εξετάσει ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των δικαστηρίων καθώς και το θέμα της νομικής αρωγής. Δυστυχώς σήμερα ο τρόπος με τον οποίο παραχωρείται το δικαίωμα αυτό αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιείται κατά την εκδίκαση των υποθέσεων κοστίζει σημαντικά στο κράτος, και αυτό είναι και διαπίστωση και του Αν. Δικαστηρίου, και γι’αυτό το λόγο έχουμε συμφωνήσει να γίνουν ρυθμίσεις που να επιτρέπουν την αξιοποίηση των περιπτώσεων αυτών και για τις διαδικασίες π
ου είναι απαραιτήτως αναγκαίες.»

Σε ερώτηση αν θα περιορίζεται το δικαίωμα αυτό της νομικής αρωγής, ο κ.Υπουργός απάντησε ότι δυστυχώς σήμερα το δικαίωμα της νομικής αρωγής παραχωρείται με μεγάλη ευκολία και αξιοποιείται καταχρηστικά από κάποιους δικηγόρους. Υπάρχουν πολλοί δικηγόροι, είπε ο κ. Νικολάου οι οποίοι αναβάλλουν υποθέσεις, ακούνε μάρτυρες και ακολουθούν διαδικασίες που δεν είναι απαραιτήτως αναγκαίες για την σωστή εκδίκαση των υποθέσεών τους, πέραν από το γεγονός ότι προκαλούν και ταλαιπωρία που προκαλούν στο δικαστήριο, επιφέρουν και επιπρόσθετο κόστος σε ότι αφορά τους δικαστές αλλά και στα έξοδα. Για το θέμα αυτό, συνέχισε ο κ. Υπουργός, έγινε ένας προβληματισμός και θα ετοιμαστεί μια εξήγηση, η οποία θα συζητηθεί τόσο με τους δικηγόρους όσο και με την Νομική Υπηρεσία για τη ρύθμιση ενός θέματος το οποίο χαρακτήρισε ως μια «τρύπα» στα οικονομικά του κράτους για χρόνια τώρα.

Σε ερώτηση αν ο ίδιος έχει κάποια οικονομικά στοιχεία που αφορούν το κόστος αυτό, ο κ. Νικολάου είπε ότι δεν μπορεί να υπολογίσει το κόστος, αν πρώτα δεν υπολογιστεί ο αριθμός των υποθέσεων στις οποίες γίνεται κατάχρηση. Εκείνο όμως που είναι βέβαιο και αποτελεί διαπίστωση όλων, είπε, είναι ότι η κατάχρηση αυτή γίνεται και επειδή είπε το κόστος της νομικής αρωγής είναι μερικά εκατομμύρια δεν πρόκειται για κάτι που θα είναι άνευ ουσίας.

Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε το αν ο ίδιος είναι ικανοποιημένος από την κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές, ο κ. Υπουργός είπε: «Υπάρχει θα έλεγα μια ηρεμία στο χώρο των φυλακών η οποία προήλθε λόγω των παρεμβάσεων που είχαμε κάνει στο παρελθόν αλλά και των άμεσων ενεργειών που έγιναν όταν προέκυψαν αυτά που έγιναν τον τελευταίο καιρό. Επειδή προχωρήσαμε και προωθήσαμε τη λήψη μέτρων τα οποία εξυπηρετούσαν και το προσωπικό με βάση τις αρχές που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΠτΔ και με τις οποίες συμφωνούν όλοι, που αφορούν την ίση μεταχείριση των δεσμοφυλάκων, τις ίσες ευκαιρίες ανέλιξης και ανάδειξης των ικανοτήτων τους, αλλά και επειδή επικοινωνήσαμε και με τους φυλακισμένους προωθώντας πολλά από τα ζητήματα τα οποία τους απασχολούσαν, όλες αυτές οι άμεσες παρεμβάσεις επέφεραν και τα αναμενόμενα αποτελέσματα που ήταν να υπάρξει μια ηρεμία. Ενώ μιλώντας με το προσωπικό των φυλακών προχθές το βράδυ, έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει θέληση να προχωρήσουμε στην ανόρθωση αυτού του ιδρύματος το οποίο δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρείται από την εγκατάλειψη.» Ο κ. Υπουργός συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε προχωρήσει στην υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία μάλιστα δίνουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα, με κάποια από αυτά να υπάρχουν για πάνω από δέκα χρόνια. Παραδείγματος χάριν, χθες συμφωνήσαμε με το Τμήμα Δημοσίων Έργων όπως εντός δεκαπέντε ημερών να μας παραχωρηθεί συγκεκριμένη πτέρυγα στο χώρο των φυλακών η οποία θα γίνει ένα ιατρικό κέντρο και στην οποία θα μπορούν να φιλοξενούνται περιστατικά που έχουν ανάγκη στενή παρακολούθηση. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών προχωρά η ανακαίνιση της πτέρυγας 10, όπου ήταν άλλοτε τα αστυνομικά κρατητήρια, χωρητικότητας 46 κελιών, στην οποία θα λειτουργήσει το κλειστό πρόγραμμα απεξάρτησης των φυλακών καθώς επίσης και οι περιπτώσεις που παρουσιάζουν ψυχοσωματικές αδυναμίες ή προβλήματα. Παράλληλα προχωρά και η ανακαίνιση της πτέρυγας 34 στο χώρο του ψυχιατρείου Αθαλάσσας, με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα για τη φιλοξενία περιστατικών που χρειάζονται αυξημένη φροντίδα, που δεν θα μπορεί να παραχωρηθεί στο χώρο των φυλακών, με σκοπό με την αλλαγή περιβάλλοντος και τη φροντίδα να συντείνουν στην αποκατάσταση των ατόμων αυτών.»

Σε ερώτηση πώς αντιδρά το Υπουργείο Υγείας σε αυτές τις αλλαγές, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε αντιδράσεις από μέρους του Υπ. Υγείας και ότι λανθασμένα έχει βγει προς τα έξω η εντύπωση ότι ο Υπ. Υγείας έχει διαφορετική άποψη. Αυτό που δεν έγινε κατανοητό ήταν ότι κάποιοι πίστευαν ότι όλα τα περιστατικά θα πήγαιναν στο χώρο του ψυχιατρείου κάτι που είναι λανθασμένο. Στο χώρο του ψυχιατρείου θα πηγαίνουν, είπε ο κ. Νικολάου μόνο τα περιστατικά που έχουν ανάγκη από φροντίδα στο συγκεκριμένο χώρο. Όσα μπορούν να αντιμετωπιστούν στο χώρο των φυλακών θα αντιμετωπίζονται στο χώρο των φυλακών, είπε ο κ. Υπουργός. Βάσει και των αλλαγών στις εγκαταστάσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στο χώρο των φυλακών, συνέχισε, είναι σε θέση να πει ότι συμπληρώνονται όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ιατρική φροντίδα των φυλακισμένων.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη διαφορά μεταξύ των πτερύγων 8 και 10, ο κ. Υπουργός είπε ότι στις περιπτώσεις που κάποιοι επιδεικνύουν μια επικινδυνότητα και χρειάζονται πιο στενή παρακολούθηση σε ό,τι αφορά τη ψυχολογική τους κατάσταση, αυτοί μπορούν να είναι στα κελιά που βρίσκονται κοντά στο ιατρικό κέντρο, ενώ οι άλλες περιπτώσεις είναι εκείνες στις οποίες χρειάζεται, εκτός από το δεσμοφύλακα, να βρίσκεται κοντά και ένας νοσηλευτής. Δηλαδή, μια από τις αλλαγές που έχουν γίνει, είπε ο κ. Νικολάου, είναι ότι θα υπάρχει παραϊατρικό προσωπικό 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Ενώ παλαιότερα το ιατρικό και το παραϊατρικό προσωπικό έφευγε μετά από τη συμπλήρωση της εργασίας τους εκεί. Από τον Οκτώβριο, είπε ο κ. Υπουργός, υπάρχει στις φυλακές παραϊατρικό προσωπικό 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, όμως οι φυλακισμένοι παρέμειναν στο χώρο των κελιών. «Για τις περιπτώσεις αυτές που θα χρειαστούν περισσότερη φροντίδα και δεν θα είναι ανάγκη να βρίσκονται στο ψυχιατρείο, θα είναι στο χώρο αυτό με τα εννιά κελιά, όπου θα παρακολουθούνται από το παραϊατρικό προσωπικό. Οι περιπτώσεις που θα παρουσιάζουν ψυχοσωματικές αδυναμίες θα βρίσκονται στη πτέρυγα 10.» Η ταξινόμηση αυτή εξήγησε ο κ. Υπουργός, έγινε σύμφωνα με επιστημονικές συμβουλές σχετικά με ανθρώπους που παρουσιάζουν ψυχοσωματικές αδυναμίες.
Ο κ. Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι αυτό που χρειάζεται να γίνει άμεσα είναι η εφαρμογή μέτρων που επιφέρουν άμεσες λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν για δεκαετίες. Έχουν ληφθεί πάρα πολλά μέτρα, είπε ο κ. Νικολάου, και έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες τους τελευταίους οχτώ-εννιά μήνες. «Θέλω να πιστεύω», συνέχισε, «ότι αν και τα πράγματα οδηγήθηκαν σε αυτή την κατάσταση, εκείνο που προέχει είναι το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή. Με τα μέτρα που έχουμε ήδη πάρει και με εκείνα που προωθούμε για να εφαρμοστούν, πιστεύω ότι θα δώσουμε σημαντικές λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα που χρονίζουν.

Σε ερώτηση αναφορικά με το τι μέλει γενέσθαι με τον κ.Τρυφωνίδη, ο κ. Νικολάου απάντησε ότι όλες οι υποθέσεις για τα περιστατικά διερευνώνται κυρίως σε δύο πτυχές: την ποινική έρευνα, η οποία, εκτός από τις δύο πρώτες περιπτώσεις αυτοκτονιών, οι άλλες διερευνώνται από μια ομάδα ανακριτών που έχει συγκροτηθεί στην αστυνομία, αναμένεται να συμπληρωθεί εντός δύο μηνών, βάσει των οδηγιών οι οποίες έχουν δοθεί. Η δεύτερη πτυχή αφορά την πειθαρχική ή διοικητική έρευνα και η οποία θα αναληφθεί, σύμφωνα με τον κ. Υπουργό, από δύο νομικούς λειτουργούς και πρέπει να συμπληρωθεί εντός τριάντα ημερών από την ανάθεσή της, σύμφωνα και πάλι με ρητές οδηγίες. «Θέλουμε, να συμπληρωθούν οι έρευνες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται», είπε ο κ. Υπουργός, «χωρίς φυσικά αυτό να επηρεάζει την πληρότητά τους, διότι πρέπει να δοθούν άμεσα απαντήσεις και εκείνοι που έχουν ευθύνες να οδηγηθούν είτε ενώπιον των δικαστηρίων είτε ενώπιον των αρμοδίων αρχών για τα πειθαρχικά τους αδικήματα. Σίγουρα, ο κ. Τρυφωνίδης δεν είναι υπό οποιαδήποτε διερεύνηση προς το παρόν, έχει επιστρέψει στα αστυνομικά του καθήκοντα και αναμένεται να τοποθετηθεί στην Αστυνομία. Αν μέσα από αυτές τις έρευνες, είτε τις ποινικές είτε τις πειθαρχικές, συνέχισε ο κ. υπουργός, υπάρξει οτιδήποτε που να επιβαρύνει και τον κ. Τρυφωνίδη, τουλάχιστον για τις ποινικές, αναμένεται, ότι θα αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες. Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, οι ποινικές έρευνες περιλαμβάνουν τα συγκεκριμένα περιστατικά για τα οποία συγκεντρώνονται στοιχεία, ενώ οι πειθαρχικές έρευνες αναφέρονται στα συγκεκριμένα πρόσωπα, από τα οποία κάποια έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και για τα οποία διερευνάται αν έχουν οποιεσδήποτε πειθαρχικές ευθύνες και για οποιαδήποτε άλλα πρόσωπα που θα προκύψουν μέσα από τις διαδικασίες των ερευνών.

Σε ερώτηση πώς θα αντιμετωπίσει ο ίδιος την κατάσταση στις φυλακές όπου επικρατεί ο νόμος της σιωπής και ο νόμος του ισχυρού, ο κ. Υπουργός απάντησε ότι υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα τα οποία προκύπτουν, κάποια από τα οποία είναι δυσκολότερα και άλλα ευκολότερα. Θα προσπαθήσουμε είπε να δώσουμε λύσεις αντιμετωπίζοντας αυτά τα ζητήματα, ενώ είπε δεν μπορεί κανείς να πει πώς μπορεί να παρακαμφθεί ο νόμος της σιωπής, αφού εφαρμόζεται σε όλες τις φυλακές.







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:22:56 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα