Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση για την παρουσίαση του θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς, ο οποίος θα εφαρμόζεται και στην Κοινότητα της Γιόλου.

Ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς, οποίος αποτελεί, πλέον, βασικό πυλώνα του νέου μοντέλου Κοινοτικής Αστυνόμευσης που έχει προωθήσει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, συνδράμει καθοριστικά στον τομέα της πρόληψης του εγκλήματος. Η αποτελεσματικότητα του θεσμού βασίζεται στη στενή συνεργασία μεταξύ των πολιτών και της Αστυνομίας και στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για αναβάθμιση του επιπέδου της προσωπικής του ασφάλειας και της ασφάλειας της περιουσίας του, ενώ ταυτόχρονα προάγει το αίσθημα της αλληλεγγύης και στηρίζει τα ηλικιωμένα και ευάλωτα άτομα της κάθε μικρής ή μεγάλης κοινότητας.

Η συνεργασία του πολίτη με την Αστυνομία είναι μια σημαντική επένδυση στην επίτευξη της επιθυμητής ασφάλειας και με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι το νέο μοντέλο Κοινοτικής Αστυνόμευσης, σήμερα αποδίδει καρπούς. Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ενθαρρύνει με κάθε τρόπο την επέκτασή του, αξιολογώντας και αναθεωρώντας το θεσμό με στόχο τη συνεχή αναβάθμισή του, ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματικός και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας.

Η καθημερινή συνεργασία μας με τις τοπικές κοινωνίες έφερε το θεσμό να λειτουργεί αυτή τη στιγμή σε 29 Δήμους και 137 κοινότητες, με 80,000 καταγεγραμμένους Παρατηρητές της Γειτονιάς παγκύπρια, ενώ στις αρχές του 2013 – οπότε και αποφασίστηκε η ενδυνάμωση και επέκταση του θεσμού – λειτουργούσε μόνο σε περιορισμένο αριθμό Δήμων και Κοινοτήτων, με ένα μικρό αριθμό (γύρω στους 3000) καταγεγραμμένων Παρατηρητών.

Η σταδιακή αύξηση των Παρατηρητών και η ανταπόκριση όλο και περισσοτέρων Δήμων και Κοινοτήτων να συμμετέχουν στις ενημερωτικές διαλέξεις για τον θεσμό και τη δράση του – όπως η σημερινή – καταδεικνύουν την ορθότητα της κυβερνητικής απόφασης να ενισχύσει την ενεργό δράση του πολίτη στην κοινοτική αστυνόμευση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κατά την τελευταία τετραετία πραγματοποιήθηκαν πάνω από 250 διαλέξεις, με μεγάλο αριθμό συμμετοχής του κοινού παγκυπρίως.

Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία και τη συμμετοχή σας στον θεσμό και ευελπιστούμε στην περαιτέρω ενδυνάμωση αυτής της προσπάθειας. Σκοπός μας είναι να δημιουργούμε τις συνθήκες εκείνες που θα αναβαθμίζουν το ρόλο της Κοινοτικής Αστυνόμευσης και θα ενισχύουν περαιτέρω τη σύσφιξη των σχέσεων της Αστυνομίας με όλες τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, τους οργανωμένους φορείς, την τοπική κοινωνία, την κάθε γειτονιά, με τον πολίτη κάθε ηλικίας.

Ο «Παρατηρητής της Γειτονιάς» είναι ένα πρόγραμμα που συμβάλλει δραστικά στη μείωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας, και η ενεργός εμπλοκή των πολιτών μπορεί να μετατραπεί σε κοινωνικό δίκτυο πρόληψης, υποστήριξης και προστασίας του πολίτη. Μέχρι στιγμής είχαμε μόνο θετικά αποτελέσματα στην αύξηση του επιπέδου ασφάλειας της καθημερινότητας των πολιτών. Είναι γεγονός ότι ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς, του Εθελοντή Πυροσβέστη και η πρακτική συνεργασία μας με τις τοπικές κοινωνίες, σφυρηλατούν καθημερινά το αίσθημα κοινής εμπιστοσύνης. Γι’ αυτό, είμαστε αποφασισμένοι, να διευρύνουμε, να επεκτείνουμε και να ενισχύσουμε την λειτουργία των θεσμών αυτών προς όφελος της κοινωνίας.

Μεταξύ άλλων, στοχεύουμε σε διεύρυνση των δράσεων για μεγαλύτερη εμπλοκή της νεολαίας στον θεσμό, ενισχύοντας έτσι τόσο το αίσθημα ασφάλειας στα μέλη κάθε δήμου και κοινότητας, όσο και τη συμμετοχή των νέων σε μια μορφή εθελοντισμού και την εμπλοκή τους σε πράξεις που ενδυναμώνουν τις μεταξύ τους σχέσεις. Με τον τρόπο αυτό θα καλλιεργείται ο αλληλοσεβασμός και θα τονώνεται η αυτοπεποίθηση του κάθε νεαρού μέλους της κοινότητας, αναπτύσσοντας από τη μια, την έννοια της προσφοράς στο κοινό καλό και ενισχύοντας, από την άλλη, τις αντιστάσεις σε πράξεις παραβατικότητας.

Παράλληλα, ενθαρρύνουμε την επέκταση της δράσης και του παρεμβατικού ρόλου του θεσμού της Κοινοτικής Αστυνόμευσης, με τη σύσταση και λειτουργία τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας, ώστε να αναπτύξουμε μια πολυδιάστατη δράση στα πρότυπα άλλων ανεπτυγμένων χωρών, η οποία θα περιλαμβάνει τόσο την πρόληψη και επίλυση προβλημάτων νεανικής παραβατικότητας, όσο και τη δέσμευση συνεχούς και εξελισσόμενης συμμετοχής του κάθε Δήμου / Κοινότητας. Τα τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό προληπτικό, συμβουλευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα, που επικεντρώνεται στη μείωση του αισθήματος φόβου των πολιτών, αλλά και στη μείωση των ευκαιριών που ευνοούν τη δράση του εγκλήματος και την παράβαση. Γι αυτό, η συμμετοχή των πολιτών στα Συμβούλια για την πρόληψη του εγκλήματος κρίνεται απαραίτητη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ Κοινοτικό Συμβούλιο Γιόλου για την αποψινή διοργάνωση, και την Αστυνομία Κύπρου, για προώθηση του θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς. Η αγαστή συνεργασία σας με την Αστυνομία θα συμβάλλει στον κοινό μας αγώνα για την ασφάλεια της κοινωνίας, που ξεκινά από την κάθε γειτονιά.









Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:21:11 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα