Την πρόταση Νόμου η οποία προβλέπει ως ειδική ρύθμιση στον Ποινικό Κώδικα, την καταδίκη πρόκληση θανάτου σε δυστύχημα κατά το οποίο το υπαίτιο πρόσωπο οδηγούσε με υπερβολική ταχύτητα και βρισκόταν είτε υπό την επήρεια αλκοόλης, είτε υπό την επήρεια ναρκωτικών, συζήτησε, σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, τονίζοντας ότι η προτεινόμενη ρύθμιση διευκρινίζει με σαφήνεια τις περιπτώσεις που η επιδεικνυόμενη αμέλεια θα επιβαρύνεται ποινικά.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συζήτησης, ο κ. Νικολάου ανέφερε:

«Ως Κυβέρνηση έχουμε τοποθετηθεί επί της πρότασης Νόμου, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από την Επιτροπή Νομικών, που προτείνει ως ειδική ρύθμιση στον Ποινικό Κώδικα, την πρόκληση θανάτου σε δυστύχημα κατά το οποίο το υπαίτιο πρόσωπο οδηγούσε με υπερβολική ταχύτητα και βρισκόταν είτε υπό την επήρεια αλκοόλης ή υπό την επήρεια ναρκωτικών. Δηλαδή, η ταχύτητα σε συνδυασμό με την αλκοόλη ή η ταχύτητα σε συνδυασμό με την επήρεια ναρκωτικών να αποτελούσαν τις δύο συνδυασμένες αιτίες πρόκλησης του θανατηφόρου τροχαίου δυστυχήματος. Η ρύθμιση αυτή, ουσιαστικά, καθορίζει τα στοιχεία που θα καταδείκνυαν την αμέλεια που έχει επιδειχθεί από το υπαίτιο πρόσωπο και την διακρίνουν από την πρόνοια του άρθρου 210 που αναφέρεται στην αμελή οδήγηση, συνεπεία της οποίας προκλήθηκε θανατηφόρο δυστύχημα. Η επιβαρυντική ρύθμιση του νέου άρθρου που θα δημιουργηθεί, θα ορίζει ποινή φυλάκισης μέχρι 10 χρόνια, ενώ το ισχύον άρθρο που αφορά γενικά την αμελή οδήγηση προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι τέσσερα χρόνια. Επιλέξαμε να υποστηρίξουμε αυτή την πρόταση γιατί θεωρούμε πως θα πρέπει να διατυπώνεται με σαφήνεια ο καθορισμός της αμέλειας, όταν αυτή θα τιμωρείται επιβαρυντικά».

Παρόλα αυτά επισήμανε ότι η περαιτέρω συζήτηση της πρότασης αναβλήθηκε μετά από εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, με την οποία συμφωνήσαμε, αφού εκκρεμεί υπόθεσης που έχει καταχωρηθεί και θα εκδικαστεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου στη Λεμεσό, κατά την οποία ο υπαίτιος οδηγός οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλης, με υπερβολική ταχύτητα και υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Ερωτηθείς κατά πόσο αυτό έπρεπε να ρυθμίζεται υπό το καθεστώς της ανθρωποκτονίας, ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση επισύρει ανάλογης βαρύτητας ποινές με τις ποινές του αδικήματος που αφορά την ανθρωποκτονία, αλλά δεν θα απαιτούνται τα συστατικά στοιχεία που προνοούνται στο άρθρο 205 του Ποινικού Κώδικα και αφορούν την ανθρωποκτονία.

Ερωτηθείς κατά πόσον η ρύθμιση θα αφορά υποθέσεις από τούδε και στο εξής, ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι η κάθε ποινική ρύθμιση, εφαρμόζεται για αδικήματα που θα γίνουν μετά την έναρξη της ισχύος της συγκεκριμένης τροποποίησης.

Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι η πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα να αυξηθεί το ύψος της ποινής που προβλέπεται στο άρθρο 210 του Ποινικού Κώδικα θα εξεταστεί στη συνέχεια. «Θα μελετήσουμε το θέμα και θα τοποθετηθούμε επί αυτού, γιατί πιστεύουμε ότι η οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση που μπορεί να γίνει πρέπει να καταδεικνύει με σαφήνεια τις αιτίες πρόκλησης του δυστυχήματος που αυτές θα συνιστούν επιβαρυντική αμέλεια. Δεν διαφωνούμε, αλλά επιφυλασσόμαστε να το συζητήσουμε με τον Γενικό Εισαγγελέα, ώστε η αμέλεια να διατυπώνεται με σαφήνεια», κατέληξε.







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:23:42 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα