Μέσα από τη ρύθμιση της εφαρμογής του χρόνου παραγραφής των αστικών αγώγιμων δικαιωμάτων επιλύεται ένα ουσιαστικό ζήτημα που επηρέαζε για χρόνια την οικονομική δραστηριότητα του οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου, τόνισε, σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, σε συζήτηση που είχε με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών επί του νομοσχεδίου για την παραγραφή των αστικών αγώγιμων δικαιωμάτων.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συζήτησης, ανέφερε: «Η προσπάθεια να ρυθμιστεί η παραγραφή των αστικών αγώγιμων δικαιωμάτων αν και ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Βουλής το 2010 και ψηφίστηκε ο πρώτος Νόμος το 2012, με τον οποίο ρυθμίστηκε η παραγραφή αγώγιμων δικαιωμάτων, εν τούτοις μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να τεθεί εφαρμογή, με αποτέλεσμα να ψηφίζονται μεταβατικές διατάξεις με τροποποιήσεις από τη Βουλή. Με τη σημερινή ρύθμιση δίδεται ένα τέλος γίνεται μια τελευταία προσπάθεια, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η νομοθεσία από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Δηλαδή, τα αγώγιμα δικαιώματα, δεν θα έχουν αορίστου χρόνου διάρκεια, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά θα μπορούν να παραγράφονται μετά από συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, όπως καθορίζονται στη σχετική νομοθεσία. Δυστυχώς, συνεπεία των γεγονότων του 1963 και στη συνέχεια του 1974 με την τουρκική εισβολή, κρίθηκε αναγκαία η αναστολή των διατάξεων της παραγραφής που ίσχυαν στον τόπο μας, με αποτέλεσμα αυτές να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές ανάγκες των συμβάσεων. Μέχρι σήμερα το θέμα της παραγραφής δεν έχει ρυθμιστεί, κατά τρόπο ώστε κάποιος να διατηρεί αγώγιμο του δικαίωμα – που μπορεί δημιουργήθηκε πριν από δεκάδες χρόνια – ακόμη και σήμερα, χωρίς να έχει χρονικό τέλος ο χρόνος που θα έπρεπε να αποφάσιζε να προσφύγει στο δικαστήριο. Αυτό δημιουργεί ανασφάλεια στην οικονομία του τόπου, όπου μπορεί ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ένας επιχειρηματίας, ενώ προγραμμάτισε τις οικονομικές του δραστηριότητες κατά ένα τρόπο, να αντιμετώπιζε μια απαίτηση σε αγωγή, που προέκυψε πριν μερικές δεκάδες χρόνια, και να του ανέτρεπε όλα τα σχέδια ή / και τις μελέτες που είχε εκπονήσει για την οικονομική διαχείριση των δραστηριοτήτων του».

Ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι με βάση την τωρινή ρύθμιση που γίνεται θα γνωρίζει κάποιος ότι υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα, και ότι εάν κάποιος δεν διεκδικήσει με αγωγή στο δικαστήριο τα δικαιώματα του, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δεν θα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να έχει αυτό το δικαίωμα. «Δεν θα μπορεί να κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη η αγωγή ανά πάσα στιγμή και όποτε θελήσει εκείνος που είχε το δικαίωμα να προσφύγει στο δικαστήριο», εξήγησε.

Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι πρόκειται για αστικά αγώγιμα δικαιώματα που προκύπτουν είτε συνεπεία συμβάσεων, είτε άλλων δικαιοπρακτικών σχέσεων που δημιουργούνται μεταξύ κάποιων προσώπων και δεν αφορά ποινικές υποθέσεις οι οποίες δεν παραγράφονται όσα χρόνια και αν περάσουν. Συνεπώς, με τη ρύθμιση που γίνεται σήμερα και καθορίζεται ο χρόνος κατά τον οποίον αρχίζει να δημιουργείται η βάση για να μπορεί να καταφύγει κάποιος στο δικαστήριο, επιλύεται ένα ουσιαστικό ζήτημα που επηρέαζε για χρόνια την οικονομική δραστηριότητα του οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το χρόνο παραγραφής των δικαιωμάτων, ο κ. Νικολάου εξήγησε ότι υπάρχουν διαφορετικοί χρόνοι παραγραφής, όπως τα έξι ή τα δώδεκα χρόνια εντός των οποίων κάποιος μπορεί να διεκδικήσει το αγώγιμο δικαίωμα του. «Στις περιπτώσεις συμβάσεων η παραγραφή επέρχεται σε έξι χρόνια από την ημερομηνία που θα προκύψει η βάση της αγωγής. Η απειλή η οποία υπήρχε π.χ. από μέρους των τραπεζών, εάν ο χρόνος της παραγραφής είχε αρχίσει ήδη να τρέχει και θα συμπληρωνόταν σε συγκεκριμένη περίοδο τώρα, θα σήμαινε ότι ένας αριθμός αγωγών θα μπορούσαν να καταχωρηθούν ανά πάσα στιγμή πριν από τη λήξη του συγκεκριμένου χρόνου στα δικαστήρια. Με την έναρξη του χρόνου της παραγραφής από 1/1/2016 ουσιαστικά για τις περιπτώσεις όπου το δικαίωμα παραγράφεται σε περίοδο έξι χρόνων, πετυχαίνομε από τη μια να μην κατακλειστούν τα δικαστήρια με ένα μεγάλο αριθμό αγωγών, να παραχωρηθεί χρόνους στους συμβασιούχους να διευθετήσουν τις οποιεσδήποτε υποχρεώσεις τους μαζί με τις τράπεζες, είτε με την αναδιάρθρωση των δανείων είτε με άλλο τρόπο. Η βάση με την οποία θα αρχίσει να τρέχει ο χρόνος παραγραφής θα είναι τουλάχιστον 6 χρόνια μετά από την 1/1/2016», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει τον ενδεχομένως αυξημένο αριθμό υποθέσεων που αναμένεται να έχουν τα δικαστήρια, ο κ. Νικολάου είπε ότι με αυτή τη ρύθμιση δεν θα έχουμε αυξημένο αριθμό υποθέσεων στα δικαστήρια, σημειώνοντας ότι αυτό θα συνέβαινε στις περιπτώσεις που ο χρόνος παραγραφής έτρεχε ακόμη και σήμερα, και σε κάποιες περιπτώσεις θα επίκειτο η συμπλήρωση του χρόνου της παραγραφής, οπότε οι τράπεζες και οποιοιδήποτε άλλοι θα πρότρεχαν να καταχωρίσουν τις αγωγές πριν συμπληρωθεί ο χρόνος αυτός.







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:23:39 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα