- Έντιμοι Εκπρόσωποι Κοινοβουλευτικών Κομμάτων,
- Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Κοινοτήτων,
- Κύριε Αρχηγέ του ΓΕΕΦ,
- Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι των Ηνωμένων Εθνών, της Europol, της CEPOL, της S.S.C.A.T, της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων, και της Microsoft
- Κυρίες και Κύριοι,

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που απευθύνω, σήμερα, χαιρετισμό, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, στην έναρξη του διεθνούς συνεδρίου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του, με τίτλο «Αντιτρομοκρατική πολιτική για τις Αρχές επιβολής του νόμου: Διεθνείς και Συγκριτικές Προσεγγίσεις». Ένα συνέδριο που διοργανώνει η Αστυνομία Κύπρου με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων σε θέματα τρομοκρατίας.

Θα ήθελα, με την ευκαιρία να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω θερμά, τόσο τους διεθνούς εμβέλειας ομιλητές - ερευνητές, οι οποίοι ήρθαν στην Κύπρο για να μοιραστούν μαζί μας τις γνώσεις και την εμπειρογνωμοσύνη τους σε μια περίοδο παγκόσμιου προβληματισμού και ανησυχίας, καθώς και τους εκπροσώπους της Βουλής των Αντιπροσώπων, των ξένων διπλωματικών αποστολών, των διαφόρων δημοσίων υπηρεσιών, που παρευρίσκονται σήμερα εδώ μαζί μας, εκφράζοντας με την εδώ παρουσία τους, το ενδιαφέρον και την επαγρύπνησή της Πολιτείας καθώς και των ευρωπαϊκών θεσμών, για αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής.

Οι εικόνες από ειδεχθείς τρομοκρατικές ενέργειες που μεταφέρονται πλέον καθημερινά στις οθόνες μας είναι συγκλονιστικές. Το αιματοκύλισμα στις γειτονικές μας χώρες, οι σχεδόν καθημερινές επιθέσεις στην Τουρκία, οι πρόσφατες επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης. Σκοπός, η επιβολή του τρόμου και του πανικού μέσω δολοφονιών, βομβιστικών επιθέσεων ή άλλων τρομοκρατικών ενεργειών και η απώλεια όσο το δυνατό περισσότερων ανθρώπινων ζωών.

Η τρομοκρατική προπαγάνδα που εκτυλίσσεται επιτυχώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει δύο στόχους, να προσελκύσει και άλλα επιρρεπή και ευάλωτα πρόσωπα στους γνωστούς κύκλους τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά και να σπείρει τον πανικό και την ανασφάλεια στους πολίτες. Δυστυχώς, σε κάποιο βαθμό η τρομοκρατική προπαγάνδα έχει καταφέρει το στόχο της.

Η απειλή πλέον δεν προέρχεται μόνο από τις καλά οργανωμένες τρομοκρατικές ομάδες και τους πυρήνες της, που διαθέτουν πλοκάμια ανά το παγκόσμιο, αλλά και από μοναχικούς λύκους, που εμπνεόμενοι από το κάλεσμα των τρομοκρατών διαπράττουν με όσα μέσα διαθέτουν, μικρότερου μεν μεγέθους επιθέσεις, ιδίου όμως βαθμού απώλειες και συμβολισμούς.

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Η Κύπρος έχει πλήρη επίγνωση του ασύμμετρου χαρακτήρα της τρομοκρατικής απειλής και των κινδύνων που πηγάζουν από τη γεωγραφική της θέση, από το γεγονός ότι γειτνιάζει με τις εμπόλεμες ζώνες, από τη δράση ευρωπαίων και άλλων ξένων μαχητών, καθώς επίσης και από την παρουσία δυτικών και άλλων ξένων συμφερόντων στην Κύπρο.
Παρόλο που η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει το μέγεθος του προβλήματος που υφίστανται άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., εντούτοις δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι από το 2012 μέχρι το 2015 σημειώθηκαν δύο καταδίκες στην Κύπρο για υποθέσεις που συνδέονταν με τρομοκρατικά αδικήματα.

Για το σκοπό αυτό έχουμε προχωρήσει στον καταρτισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού στα πλαίσια των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε και του ΟΗΕ, με σκοπό να προστατεύσουμε το κράτος και τους πολίτες μας από αυτή την απειλή και να συμβάλλουμε όσο το δυνατό περισσότερο στην προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας διεθνώς. Η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής, στηρίζεται στη διακυβερνητική συνεργασία και στοχεύει στην πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, στην προστασία των κρίσιμων υποδομών και των ευάλωτων στόχων, στην καταστολή και την έγκαιρη παρεμπόδιση των τρομοκρατικών σχεδίων και την αποτελεσματική δίωξη των παρανομούντων, καθώς επίσης και στην άμεση αντίδραση και επαναφορά μετά από ένα τρομοκρατικό επεισόδιο. Η ανταλλαγή πληροφοριών για ύποπτα πρόσωπα, τόσο μεταξύ των εθνικών αρχών ασφαλείας, όσο και μεταξύ των αρχών ασφαλείας άλλων κρατών, θα πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται στην καρδιά των προσπαθειών μας. Η τρομοκρατία είναι ένα έγκλημα διασυνοριακό και χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία για την καταπολέμηση του. Θα πρέπει λοιπόν να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχύσουμε την μεταξύ μας συνεργασία ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Δεν θα μπορούσα στο σημείο αυτό, να μην αναφερθώ στο σημαντικό έργο της Europol και στις προσπάθειες που καταβάλλει για την όσο το δυνατό περισσότερη ανταλλαγή πληροφοριών, συνεργασία και συντονισμό των κρατών μελών, για αντιμετώπιση αυτής της κοινής απειλής.
Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει επίσης, να τονίσουμε τη σημασία της σωστής χρήσης και μέγιστης αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων και καναλιών επικοινωνίας, δηλώνοντας ταυτόχρονα απόλυτο σεβασμό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βεβαίως η ανταλλαγή πληροφοριών και η συνεργασία μας με άλλες χώρες, δεν θα πρέπει να περιορίζεται μεταξύ των κρατών μελών. Ως Κύπρος έχουμε αναπτύξει συνεργασία με γειτονικές χώρες, όπως ο Λίβανος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, για την αντιμετώπιση αυτών των κοινών προκλήσεων, καθώς επίσης και με στρατηγικούς εταίρους, όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες εκτός από ανταλλαγή πληροφοριών, περιλαμβάνουν την παροχή εμπειρογνωμοσύνης, ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, και τη διεξαγωγή κοινών εκπαιδεύσεων και ασκήσεων.

Στα πλαίσια αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής, η οποία έχει αυξηθεί τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Κύπρο, ειδικότερα μετά τα τρομοκρατικά επεισόδια στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες, σε εθνικό επίπεδο λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφάλειας, σε κρίσιμες υποδομές και ευάλωτους στόχους, σε λιμάνια και μαρίνες, στα αεροδρόμια, στα οδοφράγματα και κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής. Τα μέτρα αυτά αξιολογούνται σε τακτική βάση ανάλογα και με την εκτίμηση της απειλής.

Επιπρόσθετα, οι αρχές ασφαλείας έχουν μεριμνήσει για την επαγρύπνηση των ιδιοκτητών ευάλωτων στόχων, όπως κέντρων αναψυχής, ξενοδοχείων, μεγάλων εμπορικών κέντρων, με σκοπό την ενίσχυση της έγκαιρης παρέμβασης για την αντιμετώπιση κάποιου περιστατικού. Στο πλαίσιο αυτό εκπαιδεύτηκαν 700 περίπου ιδιώτες φύλακες και προγραμματίζονται εκπαιδεύσεις σε μέλη της τοπικής κοινωνίας, από τους αστυνομικούς της Κοινοτικής Αστυνόμευσης, θεσμός ιδιαίτερα σημαντικός σε ότι αφορά τα θέματα πρόληψης της εγκληματικότητας και της ριζοσπαστικοποίησης.

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής είναι χωρίς αμφιβολία άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης. Οι προσπάθειες μας θα πρέπει να επικεντρώνονται σε ευάλωτες κατηγορίες προσώπων, γι’ αυτό και έχουμε προχωρήσει με την ευαισθητοποίηση λειτουργών που εργάζονται σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και στο Τμήμα Φυλακών. Στόχος, η αυξημένη επαγρύπνηση των αρμοδίων αρχών για εντοπισμό ριζοσπαστικοποιημένων προσώπων, καθώς και η παροχή στήριξης σε πρόσωπα ευάλωτα. Θα ήθελα να επισημάνω στο πλαίσιο αυτό, την σημαντική επιμόρφωση που αποκτούν οι λειτουργοί μας από τη συμμετοχή τους σε προγράμματα, όπως το Radicalisation Awareness Programme και το S-SCAT, μέσω των οποίων ενημερώνονται για βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζουν άλλα κράτη μέλη.

Αναγνωρίσαμε επίσης τη σημασία του ρόλου της τοπικής κοινωνίας και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, γι΄ αυτό και τους έχουμε προσεγγίσει μέσω του Επιτρόπου για τον Εθελοντισμό, με σκοπό τη συνεργασία και το συντονισμό στην ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων, που αφορούν την καταπολέμηση του μίσους, των διακρίσεων, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, που ενδεχομένως να οδηγούν σε φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης. Όλα αυτά βέβαιά με τη συμβολή του θεσμού της Κοινοτικής Αστυνόμευσης, ο οποίος στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί σημαντικά, έχοντας αναγνωρίσει τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν από μια στενή και άμεση σχέση με τον πολίτη, τόσο για σκοπούς αστυνόμευσης, όσο και για σκοπούς ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Με αφορμή το σημερινό συνέδριο, θα ήθελα να στείλω το μήνυμα ότι οι αρχές ασφαλείας του κράτους, βρίσκονται και θα συνεχίσουν να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας, τα οποία αξιολογούνται συνεχώς, ώστε να συνάδουν με τα επίπεδα επικινδυνότητας για ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες. Η ανάπτυξη και συνεχής αξιολόγηση της αντιτρομοκρατικής πολιτικής αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης, η οποία είναι έτοιμη να λάβει όλες τις απαιτούμενες αποφάσεις, ανεξαρτήτως κόστους, ώστε να ενισχύεται διαρκώς και στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η ασφάλεια στη χώρα μας.

Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ στους διοργανωτές και συμμετέχοντες, το συνέδριο αυτό να αποτελέσει μια ακόμα ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών και να αποφέρει αποτελέσματα, που θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε στο άμεσο μέλλον.









Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:20:50 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα