H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, την Κυριακή, 8 Μαρτίου, 2015

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στην εκδήλωση που παραθέτει προς τιμήν όλων των γυναικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και η Πρώτη Κυρία, κα Άντρη Αναστασιάδη, με την ευκαιρία της παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Επιτρέψετέ μου να σας μεταφέρω το θερμό και εγκάρδιο χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, και τη λύπη του γιατί, λόγω υποχρεώσεων στο εξωτερικό, δεν κατέστη δυνατό να είναι απόψε μαζί μας, όπως ήταν και η επιθυμία του.

Ευχαριστούμε την κα Άντρη Αναστασιάδη, για την αποψινή θερμή φιλοξενία και την ολόψυχη, συνεχή και ουσιαστική συμβολή της, μέσα από το πολυσχιδές έργο της, στους πολύχρονους αγώνες και επιδιώξεις των γυναικών της Κύπρου για ισότητα και ενδυνάμωση της θέσης τους στο κοινωνικό στερέωμα του τόπου.

Η 8η Μαρτίου είναι η ημέρα που τιμούμε όλοι μαζί τη γυναίκα, ευχόμενοι να έχει το μέλλον που της αξίζει. Να μπορεί να ζει τη ζωή που επιθυμεί και να υλοποιεί τα οράματά της. Είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ισότητα, στη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την πρόοδο.
Εκφράζω, εκ μέρους της Πολιτείας, τη βαθιά εκτίμηση και το σεβασμό μου προς όλες τις γυναίκες της Κύπρου, τις γυναίκες της ζωής, της δράσης και της προόδου, οι οποίες συνεισφέρουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο του τόπου, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών μέσα στην οικογένεια. Εύχομαι ολόθερμα σε όλες εσάς και στην κάθε μία προσωπικά ευόδωση των προσωπικών, οικογενειακών και επαγγελματικών σας στόχων και επιδιώξεων.

Η παρουσία όλων εσάς των καταξιωμένων γυναικών στην αποψινή εκδήλωση, οι οποίες, είμαι βέβαιος, έχετε αφήσει τη δική σας σφραγίδα στον τομέα όπου δραστηριοποιείστε, καταδεικνύει το εύρος των ικανοτήτων και δυνατοτήτων σας, ιδιαίτερα μέσα στις αντιξοότητες και στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας.

Με πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που επεσώρευσε η οικονομική κρίση στον τόπο μας, σας διαβεβαιώνω ότι από την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, η Κυβέρνηση έθεσε την προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών ανάμεσα στις υψηλές της προτεραιότητες, με καλό παράδειγμα, το διορισμό Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, της κας Ιωσηφίνας Αντωνίου, το Μάρτιο του 2014.

Η Κυβέρνηση προχώρησε στην αναθεώρηση του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2014-17, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το Δεκέμβριο του 2014. Το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των Υπουργείων, Υπηρεσιών, ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων, Φορέων Ισότητας, φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων, της Επιτρόπου Ισότητας και του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και περιέχει δραστικότερα μέτρα και πολιτικές δράσης.

Ενδεικτικά αναφέρω τους 6 βασικούς άξονες δράσης του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα που είναι: 1) Η αποτελεσματική προώθηση της ισότητας/Διοικητική Μεταρρύθμιση, 2) Ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου, 3) Η προώθηση της ισόρροπης συμμετοχής στις θέσεις λήψεως αποφάσεων, 4) Η εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών, 5) Η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και 6) Η εξάλειψη των στερεοτύπων και των κοινωνικών προκαταλήψεων.

Όπως γνωρίζετε, ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας μέσα από τα προγράμματα και τις επιχορηγήσεις που προσφέρει το Υπουργείο στις Γυναικείες Οργανώσεις, συνεχίζει να στηρίζει όλες τις γυναίκες και ιδιαίτερα τις εργαζόμενες γυναίκες, τις οικοκυρές, τις αγρότισσες, τις νέες γυναίκες, τις γυναίκες μονογονιούς, τις οικονομικά αδύνατες και τις γυναίκες-θύματα βίας, στον αγώνα για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί πολλά θετικά βήματα στον τόπο μας σε ότι αφορά τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας σε όλους τους τομείς της ζωής. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το νομοθετικό τομέα, τόσο στα πλαίσια του οικογενειακού δικαίου, όσο και της εργατικής νομοθεσίας έχουν ψηφιστεί σημαντικά νομοθετήματα, όπως είναι οι νόμοι για τις σχέσεις γονέων και τέκνων, τις περιουσιακές σχέσεις συζύγων, τη βία στην οικογένεια, την εμπορία προσώπων, την προστασία της μητρότητας, τη γονική άδεια, την ισομισθία ανδρών και γυναικών, την ίση μεταχείριση στην απασχόληση, την ίση πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και πολλά άλλα.

Οι νομοθεσίες αυτές συμπληρώνονται από ένα πλέγμα πολιτικών και προγραμμάτων που αφορούν τη συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, όπως είναι η επέκταση του δικτύου υποδομής και φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, προγράμματα με συγκεκριμένες δράσεις για τη σμίκρυνση του χάσματος αμοιβών, την κατάρτιση και επανένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, την προστασία των θυμάτων βίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καθώς και τη δημιουργία δομών και μηχανισμών, στους οποίους οι γυναίκες να μπορούν να καταφεύγουν, για βοήθεια και να καταγγέλλουν διακρίσεις που γίνονται σε βάρος τους.

Ωστόσο, παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο, εξακολουθούν να επικρατούν στην κοινωνία μας στερεότυπα και προκαταλήψεις που συνδέονται άμεσα με τους παραδοσιακούς ρόλους των δύο φύλων, με αποτέλεσμα τη συγκριτικά μικρή συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα δε στον τομέα της πολιτικής.

Η υποεκπροσώπηση αυτή είναι χωρίς αμφιβολία δυσανάλογη με το μέγεθος και τις δυνατότητες ουσιαστικής και ποιοτικής συμβολής των γυναικών στα κοινά και στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, σε συνάρτηση μάλιστα και με το επίπεδο της μόρφωσής τους.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που καλώ όλους, πολιτικά κόμματα, Βουλή των Αντιπροσώπων, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Φορείς Ισότητας, τον εκπαιδευτικό κόσμο και την κοινωνία των πολιτών, σε στενή και εποικοδομητική συνεργασία. Να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας, με στόχο την καλλιέργεια ενεργών πολιτών, με νοοτροπίες, στάσεις και συμπεριφορές που να προάγουν τις ίσες ευκαιρίες στη συμμετοχή στην πολιτική και δημόσια ζωή.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που ταλανίζει την κοινωνία μας και πλήττει στη συντριπτική τους πλειοψηφία τις γυναίκες είναι το πρόβλημα της βίας. Θέλω στο σημείο αυτό να τονίσω ότι η Κυβέρνηση, καταδικάζοντας κάθε μορφή βίας εναντίον των γυναικών, στηρίζει με θέρμη και προωθεί κάθε δράση για την εξάλειψη του θλιβερού φαινομένου της ατιμωρησίας που παρατηρείται στον τόπο μας, αλλά και για τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία των θυμάτων.

Για το λόγο αυτό, η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη προχωρεί στη λήψη μέτρων, με σημαντικότερο την απόφασή της στα πλαίσια της Υπουργικής Επιτροπής Ισότητας, το Νοέμβριο του 2014, να προχωρήσει στην υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία, στοχεύοντας στην ενίσχυση των πολιτικών και δράσεων πρόληψης, καταστολής και προστασίας των γυναικών από όλες τις μορφές βίας, καθώς και στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας μας.

Χωρίς αμφιβολία η Σύμβαση αποτελεί ένα σημαντικό, δεσμευτικό, διεθνές εργαλείο, το πρώτο στο είδος του, που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου και πολιτικών για την προστασία και ενδυνάμωση των θυμάτων όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, στην προαγωγή της διεθνούς συνεργασίας και στην αποτελεσματική καταπολέμηση και τιμωρία των ενόχων.
Καταλήγοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω για ακόμη μια φορά για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησής μας, να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για προώθηση και επίτευξη πραγματικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς όλες τις γυναίκες της Κύπρου, για όλα όσα έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν στον τόπο.

Με την ευκαιρία των εορτασμών της 8ης του Μάρτη, ας μην σταθούμε μόνο στους διαχρονικούς συμβολισμούς της συγκεκριμένης ημέρας. Ας προχωρήσουμε όλοι και όλες ένα βήμα παραπέρα, συνοδοιπόροι στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, ίσες ευκαιρίες, ίσα δικαιώματα και ίσες ευθύνες. Κάθε γυναίκα και κάθε άντρας αξίζει να ζει σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από στερεότυπα, προκαταλήψεις, ανισότητες και διακρίσεις.

Σας ευχαριστώ.









Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:23:21 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα