Τη δημιουργία του Σώματος Ακτοφυλακής στην Κύπρο συζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, στο πλαίσιο των επαφών που είχε, στην Αθήνα, με τις Ελληνικές Αρχές να εκφράζουν την ετοιμότητα να παρέχουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους όσον αφορά τη δομή, τη λειτουργία του όλου συστήματος θαλάσσιας επιτήρησης.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν, στην παρουσία τoυ Αρχηγού, του Υπαρχηγού και Ανώτερων Αξιωματικών του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος – Ακτοφυλακής και του Αρχηγού της Κυπριακής Αστυνομίας και του Διευθυντή της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου, θέματα φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων, εξειδικευμένα ζητήματα που σχετίζονται με τη σύσταση από τις Κυπριακές Αρχές, τις αρμοδιότητες, τη δομή και λειτουργία ανεξάρτητου σώματος Ακτοφυλακής, τη συνομολόγηση μνημονίου συνεργασίας σε θέματα εκπαίδευσης των μελών της Ακτοφυλακής, καθώς επίσης ζητήματα που σχετίζονται με την ένταξη των πτητικών μέσων και την ανταπόκρισή τους, στα πλαίσια της Ακτοφυλακής.

Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε όπως αναπτυχθεί στενή συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές όσον αφορά την άντληση εμπειρογνωμοσύνης και κυρίως, όσον αφορά την επιμόρφωση των μελών της Λιμενικής Αστυνομίας, αφού θα αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά της υπό σύσταση Ακτοφυλακής – των λιμενοφυλάκων και των αξιωματικών. Το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα, μέσα από τη μακρά παράδοση που διαθέτει σε θέματα ναυτιλίας και φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων, θα παρέχει στην Κυπριακή Δημοκρατία τις εμπειρίες, γνώσεις και τεχνογνωσία που διαθέτει σε σχέση με τη δημιουργία ανεξάρτητου σώματος Ακτοφυλακής στη χώρα μας, προσφέροντας τη δυνατότητα συμμετοχής των Κύπριων αξιωματικών στα αναβαθμισμένα προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης που διεξάγει, τις εμπειρίες και τα τεχνολογικά μέσα που είναι αναγκαία για την αγαστή συνεργασία της με άλλα σώματα ασφάλειας, όπως είναι η Αστυνομία και ο Στρατός, καθώς επίσης και τη συμμετοχή μελών της Κυπριακής Ακτοφυλακής σε προγράμματα ή και κοινές ασκήσεις. Στα πλαίσια αυτά, συμφωνήθηκε η σύσταση μόνιμης επιτροπής που θα απαρτίζεται από μέλη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Κυπριακής Αστυνομίας (Λιμενικής Αστυνομίας), η οποία θα καταστεί ο δίαυλος συνεχούς επικοινωνίας και ανατροφοδότησης, με στόχο την προώθηση και επίλυση των πιο πάνω ζητημάτων και την παροχή της απαιτούμενης τεχνογνωσίας από την ελληνική πλευρά, στη βάση προτεραιοτήτων και του χρονολογικού προγράμματος που έχει καθοριστεί.

Περαιτέρω, στα πλαίσια της στενής συνεργασίας που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και των συναρμόδιων Υπουργείων της Ελληνικής Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδος, αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκο Τόσκα, κατά την οποία υπογράφηκαν δύο Πρωτόκολλα που αφορούν στη συνεργασία των Αστυνομικών Ακαδημιών και των Πυροσβεστικών Σωμάτων Ελλάδας και Κύπρου για εκπαιδεύσεις και μετεκπαιδεύσεις των μελών τους, οι οποίες ξεκινούν από το Σεπτέμβρη. Τα εξειδικευμένα προγράμματα μακράς διάρκειας στην Ελλάδα, αφορούν θέματα ασφάλειας και αστυνομικής συνεργασίας. Για σκοπούς απόκτησης της αναγκαίας και πιο εξειδικευμένης γνώσης αναφορικά με τα σύγχρονα εγκλήματα, αποφασίστηκε, επίσης, με τον κ. Τόσκα, η συνδιοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που σχετίζονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το οργανωμένο έγκλημα, την κυβερνοασφάλεια και τη διαχείριση των μεταναστών.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι στα πλαίσια του ευρύτερου στόχου της Κυβέρνησης να αναβαθμιστεί το επίπεδο εκπαίδευσης και να δοθεί η ευκαιρία σε Κύπριους αστυνομικούς και πυροσβέστες να αποκτήσουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία και επιστημονική γνώση σε εξειδικευμένα θέματα και στις σύγχρονες απαιτήσεις, έχει γίνει πρόσφατα συνομολόγηση Πρωτοκόλλου Συνεργασίας και με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής, οι νεοεισερχόμενοι αστυνομικοί και πυροσβέστες θα παρακολουθούν ένα εξάμηνο εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στη συνέχεια, θα ακολουθεί η εκπαίδευση στην Αστυνομική Ακαδημία, κυρίως για πρακτική γνώση στα αστυνομικά καθήκοντα. Αντίστοιχη ποιοτικά είναι και η εκπαίδευση που το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα προσφέρει σε όσους θα προάγονται στο βαθμό του Υπαστυνόμου, ώστε οι προαχθέντες, πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους, υποχρεωτικά να παρακολουθούν επιμορφωτικά προγράμματα συνολικής διάρκειας τριών μηνών, σε θέματα που σχετίζονται με τη σύγχρονη διοίκηση και την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων τους.







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:21:15 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα