Οι έρευνες των καταγγελιών κατά μελών της Αστυνομίας πρέπει να γίνονται κατά τρόπο αντικειμενικό και πλήρη, και οι ίδιοι οι ανακριτές της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας να στέλνουν μήνυμα εμπιστοσύνης έναντι των μελών της Αστυνομίας, υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο κ. Ανδρέα Σπυριδάκι και τα Μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, κατά την οποία παρέλαβε την Ετήσια Έκθεση πεπραγμένων της Αρχής για το 2013.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Υπουργός δήλωσε: «Με τα Μέλη της Αρχής επισημάναμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα συμπεράσματα της Έκθεσης. Πέρα από τη διερεύνηση κάποιων υποθέσεων και στις περιπτώσεις όπου διαπιστωθούν ότι συντρέχουν λόγοι για ποινικές ή για πειθαρχικές διώξεις και ενεργοποιούνται οι ανάλογες διαδικασίες, συμφωνήσαμε πως πρέπει από τις υποθέσεις να εξάγονται κάποια συμπεράσματα αναφορικά με την συμπεριφορά και τα περιστατικά που ελέγχονται, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ώστε να λάβουμε διορθωτικά μέτρα. Αυτό δεν γινόταν μέχρι τώρα, γι’ αυτό κατά την υποβολή της Έκθεσης της Αρχής για το 2014, θα γίνει σύγκριση των περιστατικών που εξετάστηκαν κατά το 2014 με εκείνα του 2013 και από αυτή θα εξαχθούν συμπεράσματα, ώστε να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα προς αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. Για παράδειγμα, μπορεί να αφορούν περιστατικά κατάχρησης εξουσίας, ή συμπεριφορές που ενδεχομένως να επιδεικνύονται από συγκεκριμένα τμήματα της Αστυνομίας και για να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα».

Ο κ. Υπουργός επισήμανε ότι κατά το 2014 τα παράπονα των πολιτών αναφορικά με την συμπεριφορά των μελών της Αστυνομίας έχουν μειωθεί σημαντικά σε σύγκρισης με εκείνα του 2013, σημειώνοντας ότι κατά το 2013 απαντήθηκαν σχεδόν 1400 επιστολές. Η βελτίωση αυτή δεν επιτρέπει εφησυχασμό γι’ αυτό ζήτησε την υποβολή των πιο πάνω συμπερασμάτων ώστε να επιδιωχθεί η περαιτέρω βελτίωση της συμπεριφοράς των μελών της Αστυνομίας και ειδικότερα ορισμένων Τμημάτων, είτε με τις αναγκαίες υποδείξεις προς τα μέλη είτε μέσα από εκπαιδεύσεις που θα συμπληρώσουν κάποια κενά.

Ο κ. Υπουργός σχολιάζοντας το περιστατικό που είχε προκύψει με δηλώσεις μέλους της Αρχής κατά την παράδοση της Έκθεσης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το οποίο και αποσύρθηκε τελικά, είπε ότι συμφωνήθηκε με την Αρχή ότι εκτός από την εμπιστοσύνη που θα πρέπει οι πολίτες να έχουν έναντι της Αρχής, απαραίτητη είναι και η εμπιστοσύνη έναντι των μελών της Αστυνομίας, γι’ αυτό και δηλώσεις οι οποίες αφήνουν ενδεχόμενα αμφισβήτησης της ποιότητας και της αντικειμενικότητας των ερευνών από πλευρές των ανακριτών και της λειτουργίας της Αρχής, πρέπει να αποφεύγονται.

Περαιτέρω ο κ. Νικολάου αναφερόμενος στο σημαντικό ρόλο που επιτελεί η Αρχή, τόνισε ότι πρέπει να αποστέλλεται το μήνυμα ότι κάθε έρευνα διεξάγεται με σκοπό την πλήρη διερεύνηση κατά τρόπο αντικειμενικό, χωρίς να αφήνονται τα οποιαδήποτε περιθώρια αμφισβήτησης.

Ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα έχουν παραχωρηθεί όλες οι περιπτώσεις που αφορούν διερεύνηση παραπόνων κατά μελών της Αστυνομίας προς την ανεξάρτητη Αρχή και κατά το 2014 διερευνήθηκαν σχεδόν όλες οι περιπτώσεις που αφορούν τέτοια παράπονα. «Θέλουμε να δοθεί το μήνυμα προς όλα τα μέλη της Αστυνομίας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει η όποια ανοχή σε υποθέσεις όπου μπορεί μέλος της Αστυνομίας εμπλέκονται είτε σε κατάχρηση εξουσίας, είτε σε θέματα διαπλοκής είτε σε θέματα διαφθοράς, και δεν επιτρέπεται να υπάρξουν φαινόμενα του παρελθόντος όπου κάποιες έρευνες που γίνονταν από πλευράς της Αστυνομίας, μπορεί να μην κάλυπταν πλήρως όλες τις πτυχές της έρευνας», υπογράμμισε.

Και τόνισε: «Θέλουμε οι έρευνες να γίνονται κατά τρόπο αντικειμενικό και πλήρη, από μια Αρχή η οποία εκ του νόμου διακρίνεται ως ανεξάρτητη και από την άλλη, θέλουμε οι ίδιοι οι ανακριτές να στέλνουν το μήνυμα της εμπιστοσύνης έναντι των μελών της Αστυνομίας. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε όλοι να επιτελέσουμε τον ρόλο μας και να πετύχουμε αυτό το οποίο μας έχει τάξει η κοινωνία και ειδικότερα την Αρχή: να ερευνά τέτοια παράπονα ώστε αυτά να εκλείψουν ή να περιοριστούν, καθώς και να συμβάλει ώστε η Αστυνομία να κερδίσει την εμπιστοσύνη του πολίτη που είναι τόσο αναγκαία».

Ερωτηθείς σχετικά με τα περιστατικά παραπόνων από πολίτες που δέχθηκε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για το 2014, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι έχουν σημαντικά μειωθεί, κατά περίπου 50 – 60%, σημειώνοντας ότι όλα τα παράπονα έχουν απαντηθεί είτε από το Υπουργείο είτε από την Αστυνομία. Αυτά αφορούσαν παράπονα πολιτών είτε ως μορφή απαιτήσεων είτε σε σχέση με το τι αναμένουν από ένα δημόσιο οργανισμό και ειδικότερα από ένα αστυνομικό σώμα, συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον οι πολίτες πλέον είναι πιο ευαισθητοποιημένοι, ο κ. Νικολάου είπε ότι αυτό διαπιστώνεται μέσα και από τη συνεργασία του πολίτη με την Αστυνομία, σε σημείο που αρκετοί κάνουν εισηγήσεις αλλά και που αρκετοί επικροτούν συμπεριφορές μελών του σώματος. «Υπήρξαν περιπτώσεις επιστολών που δεχθήκαμε όπου πολίτες θεώρησαν ότι η ανταπόκριση του μέλους ήταν άψογη και έπρεπε να το επισημάνουν, χωρίς να γίνεται οποιοσδήποτε λόγος είτε για θέμα τιμής ή εύφημης μνείας, απλώς έτσι ένιωσαν και αυτό έπραξαν πολλοί πολίτες, απ' ότι φαίνεται μέσα από το περιεχόμενο της επιστολής τους», σημείωσε. Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι μπορώ να διαπιστώσει την ανταπόκριση του πολίτη και στα πλαίσια της ανταπόκρισης στη πληροφόρηση που παραχωρούν απευθείας στην Αστυνομία, αλλά πολύ δε περισσότερο την ανταπόκριση η οποία υπάρχει στα πλαίσια της λειτουργίας του θεσμού της κοινοτικής αστυνόμευσης με τους παρατηρητές της γειτονιάς. «Έχουμε φτάσει γύρω στους 44.000 παρατηρητές, μιλάμε για μια ανταπόκριση εθελοντισμού, που πουθενά αλλού δεν συναντάμε. Ειδικότερα στον τόπο μας τέτοια ανταπόκριση δεν υπάρχει σε κανένα άλλο πλαίσιο της κοινωνίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο παρατηρητής της γειτονιάς οφείλει να παίρνει κάποια μέτρα και για την δική του προστασία», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αρχής, δήλωσε: «Ο λόγος της σημερινής επίσκεψής ήταν η επίδοση της ετήσιας έκθεσης του 2013 οφείλεται στον μεγάλο φόρτο εργασίας του Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί πρώτα έπρεπε να του επιδώσουμε την Έκθεση και μετά στον αρμόδιο Υπουργό. Ελπίζουμε η έκθεση του 2014 να είναι έτοιμη στο προσεχές εξάμηνο και να επιδοθεί το ταχύτερο δυνατόν ανάλογα με το χρόνο που θα διαθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Γνωρίζουμε ότι το Σεπτέμβρη γίνεται πάντοτε η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και ελπίζουμε ότι μέσα στον Οκτώβρη να μπορούμε να την επιδώσουμε.

Χαιρόμαστε ως ανεξάρτητη Αρχή ιδιαίτερα για τη στήριξη που μας έχει δηλωθεί και που τυγχάνει η Αρχή από την Πολιτεία. Θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτή τη στήριξη και η Αστυνομία θα πρέπει να μην θεωρεί την ανεξάρτητη Αρχή ως φόβητρο, αλλά σε συνεργασία με την Αστυνομία να συνδράμουμε το έργο της με το να πείσουμε και τα μέλη της να συμπεριφέρονται όπως πρέπει να συμπεριφέρονται, αν και στην μεγάλη τους πλειοψηφία συμπεριφέρονται σωστά. Η συμπεριφορά έχει μεγάλη σημασία για τις αντιδράσεις του κόσμου και για την υποβολή παραπόνων».

Ο κ. Σπυριδάκις ανέφερε ότι από τον Ιούλιο του 2014 ο Γενικός Εισαγγελέας έχει αναθέσει τη διερεύνηση παραπόνων που έχουν ως κεντρικό σημείο την κακοποίηση στην ανεξάρτητη Αρχή και έτσι από 140 περίπου τα παράπονα έχουν αυξηθεί σε πάνω από 200, τα οποία η Αρχή με ιδιαίτερη προσοχή έχει εξετάσει και θα εξετάζει, σε συνεργασία με το Υπουργείο, και σε συνεργασία με την Αστυνομία. «Οτιδήποτε μεσολαβεί που ν' αποτελεί μελανό σημείο σ' αυτές τις σχέσεις είναι ατυχές και είμαι σίγουρος ότι δεν θα επαναληφθεί», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Αρχή έχει επαινεθεί από διεθνή σώματα για το έργο το οποίο επιτελεί, για την ανεξαρτησία της και για την αντικειμενικότητα με την οποία χειρίζεται τις υποθέσεις.
Και πρόσθεσε: «Η Αρχή με πολύ μεγάλη φειδώ προχωρεί σε πειθαρχικές ή ποινικές διώξεις εναντίον μελών της Αστυνομίας και θέλει να προστατεύσει και την ίδια την Αστυνομία από αυθαιρεσίες και παρανομίες κάποιων μελών της Αστυνομίας εναντίον του κοινού. Η συνεργασία του κοινού και η σωστή συμπεριφορά της Αστυνομίας είναι δεδομένες για την επιτυχή έκβαση των εργασιών της Αρχής σε συνεργασία και με το Υπουργείο και με την Αστυνομία. Ήδη έχουμε ενημερώσει και κάνει σεμινάρια σε αστυνομικές διευθύνσεις αναφορικά με το τι πρέπει να προσέχει η Αστυνομία κατά τη διερεύνηση υποθέσεων, οι οποίες της ανατίθενται, ή για το πως πρέπει να χειρίζεται τις διάφορες υποθέσεις. Έχουμε κάνει σεμινάρια σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις και στο Αρχηγείο της Αστυνομίας καθ' όλο τον περασμένο μήνα».

Επίσης, ο κ. Σπυριδάκις ανέφερε ότι λόγω της αποχώρησης ενός μέλους για λόγους υγείας έχει διοριστεί στη θέση του ο κ. Παπαντωνίου, τέως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας για το υπόλοιπο της θητείας μέχρι τον Απρίλιο 2016.
Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του μέλους της Αρχής που έγιναν κατά την παράδοση της Έκθεσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατά πόσον υπήρξε παρέμβαση και αποσύρθηκαν, ανέφερε ότι το ίδιο το μέλος από μόνο του επικοινώνησε αμέσως μαζί του και είπε ότι θα αποσύρει τη δήλωση σε όλα τα κανάλια. «Δεν υπήρξε καμία άλλου είδους παρέμβαση για να αποσύρει τη δήλωση αυτή και είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος γιατί η δήλωση που ήταν ιδιαίτερα ατυχής απεσύρθη», υπογράμμισε.







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:20:24 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα