Ευχαριστώ για την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στην εκδήλωση που συνδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας και τον Σύνδεσμο IPA (International Police Association) της Κυπριακής Αστυνομίας.

Θα ήθελα πρωτίστως να σας συγχαρώ για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά το οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα των εξαρτησιογόνων ουσιών καθώς και το άλλο τόσο δύσκολο έργο της αντιμετώπισής του.

Η Πολιτεία έχει να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στην αντιμετώπιση και καταστολή του κοινωνικού αυτού προβλήματος. Στο δύσκολο αυτό της έργο της ενάντια στις εξαρτησιογόνες ουσίες, έχει ευτυχώς και εξαίρετους συναγωνιστές όπως έχει αποδειχθεί μέσα από το έργο τους, μέσα στο σώμα της Αστυνομίας, και για τους οποίους οφείλει να είναι περήφανη.

Το πολύπλοκο ζήτημα της χρήσης και διάδοσης ναρκωτικών προϋποθέτει μια σφαιρική και σταθερή πολιτική αντιμετώπισης μέσω προγραμμάτων πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης των χρηστών.

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος έγκειται στη λήψη όλων των ενδεικνυόμενων μέτρων για πάταξη των παράνομων κυκλωμάτων και δίωξη των εμπόρων και διακινητών, καθώς και την προσαγωγή, όσων ενέχονται σε αυτά, ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Παρά τις μέχρι σήμερα σημαντικές επιτυχίες που έχουν σημειωθεί στον τομέα της καταστολής και πάταξης της εμπορίας ναρκωτικών, δεν πρέπει εφησυχάζουμε. Η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών της Κυπριακής Αστυνομίας καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για μείωση της διάθεσης και προσφοράς παράνομων ουσιών εξάρτησης καθώς και τη μείωση του αριθμού των εγκλημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Χρειάζεται δηλαδή διαρκής εγρήγορση σε αυτό τον κοινό αγώνα για προστασία των νέων μας.

Στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, έχουν προταθεί συγκεκριμένες πολιτικές με βασικούς πυλώνες που αφορούν την πρόληψη, την καταστολή, τη θεραπεία και την κοινωνική ένταξη των ατόμων με εξάρτηση, όπως:
    • Τη δημιουργία επαρχιακών κέντρων Συμβουλευτικής Καθοδήγησης προσιτά στους νέους,
    • Την αύξηση του αριθμού των θεραπευτικών κοινοτήτων,
    • Τη συνεχή αξιολόγηση των προσφερόμενων προγραμμάτων,
    • Την αναβάθμιση και ενίσχυση του τομέα της θεραπείας για εξυπηρέτηση περισσότερων ατόμων.
Για την καταστολή του προβλήματος η Κυβέρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει θέσει ως στόχο της τη μείωση των γενεσιουργών παραγόντων με τους εξής τρόπους:
    • Τη συνεργασία της Αστυνομίας, των τελωνείων και των δικαστικών αρχών για την καταπολέμηση της διακίνησης, και
    • Την ενίσχυση της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών της Αστυνομίας, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες στις τουριστικές περιοχές όπου παρατηρείται έξαρση στη διακίνηση.
Δυστυχώς, έρευνες που έχουν διεξάγει οι αρμόδιοι φορείς στον τόπο μας καταδεικνύουν θλιβερά στατιστικά στοιχεία:
    • Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) έχει καταγράψει στην Κύπρο, από το 2004 τον θλιβερό αριθμό των 140 θανάτων από ναρκωτικά.
    • Το 2013 η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών της Αστυνομίας παρέπεμψε σε θεραπευτικά κέντρα 373 νεαρούς συλληφθέντες, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι 143 άτομα παραπέμφθηκαν σε θεραπεία από το υποστηρικτικό, οικογενειακό τους περιβάλλον. Συνολικά παραπέμφθηκαν 516 άτομα σε θεραπευτικά κέντρα το έτος 2013.
    • Σύμφωνα με την ΥΚΑΝ ο αριθμός των περιπτώσεων χρηστών που έχει χειριστεί για το 2013 ήταν: για την ηλικιακή ομάδα 14-17 ετών: 59 χρήστες, για την ομάδα μεταξύ 18-24 ετών ήταν 296 χρήστες, και για την ηλικιακή ομάδα άνω των 25 ετών ήταν 55 χρήστες. Σύνολο δηλαδή 410 χρήστες έχουν έρθει σε επαφή με την ΥΚΑΝ. Το γεγονός αυτό καταμαρτυρεί και την μεγάλη προσπάθεια της Υπηρεσίας για αναβάθμιση των δομών πρόσβασης για βοήθεια.
    • Επίσης, για το έτος 2013 αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι η πιο διαδεδομένη ουσία εξάρτησης στην Κύπρο ήταν η Κάνναβη.
    • Ο αριθμός υποθέσεων σε σχέση με τα ναρκωτικά για το 2013 ήταν 1001, ενώ ο αριθμός ενεχομένων προσώπων ήταν 1165, από τους οποίους οι 897 ήταν Κύπριοι και οι 268 ήταν αλλοδαποί.
    • Στοιχεία που αφορούν τους συλληφθέντες για θέματα ναρκωτικών για το 2013 κατέδειξαν ότι 276 συλληφθέντες ήταν άνδρες ενώ 11 ήταν γυναίκες.
    • Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι 53 άτομα από τα 287 που συνελήφθηκαν για υποθέσεις ναρκωτικών κατά το έτος 2013 ήταν μαθητές, 40 φοιτητές, 52 στρατιώτες, 64 εργαζόμενοι και 78 άνεργοι.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επαινέσω το έργο της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών της Αστυνομίας η οποία καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, και σε πολλές περιπτώσεις με κίνδυνο τη ζωή των μελών της, για τη μείωση της διάθεσης και προσφοράς παράνομων ουσιών εξάρτησης καθώς και για τη μείωση του αριθμού των εγκλημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά.

Ως Κυβέρνηση, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών, τόσο με καλά εκπαιδευμένο, έμπειρο και ικανό προσωπικό, όσο και με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, και να καταστείλουμε την εγκληματική δραστηριότητα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά μέσω καλύτερης διεθνούς συνεργασίας για πάταξη του λαθρεμπορίου, της παράνομης διακίνησης και προμήθειας των ναρκωτικών διεθνώς.

Κυρίες και Κύριοι,

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο τομέας της πρόληψης είναι ο πιο καθοριστικός για την ριζική και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των ναρκωτικών το έτος 2013 έχουν οργανωθεί από την ΥΚΑΝ, 151 διαλέξεις και εργαστήρια με τη συμμετοχή 3314 ατόμων συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών, μαθητών, δασκάλων, αστυνομικών, φοιτητών και νέων.

Εκτός από την βελτίωση της ενημέρωσης σχετικά με τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τους εγγενείς κινδύνους, πολιτική της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη είναι η εφαρμογή μιας στοχευμένης στρατηγικής για την πρόληψη και καταπολέμηση των εξαρτησιογόνων ουσιών, με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, και την αξιολόγηση της εκτέλεσης των σχεδίων δράσης.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτησιογόνων ουσιών, προϋποθέτει την ορθή διάκριση μεταξύ των εμπλεκομένων.

Γι’ αυτό το λόγο προωθούμε την αναθεώρηση και ενίσχυση της εθνικής στρατηγικής, έτσι ώστε να μην στιγματίζεται κοινωνικά και ανεπανόρθωτα ο χρήστης, να τιμωρείται ανάλογα το βαποράκι και να τιμωρείται παραδειγματικά ό έμπορας. Ο χρήστης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται και να στιγματίζεται πλέον ως κοινός εγκληματίας αλλά ως ένας συνάνθρωπος μας, που έχει ανάγκη την βοήθεια και στήριξη από την πολιτεία για να πετύχει την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά.

Η θεραπεία της εξάρτησης για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να πραγματοποιείται και στο πλαίσιο της ποινικής δικαιοσύνης, ώστε αυτή να είναι συνεχής και μακροχρόνια.

Στα πλαίσια αυτά η Κυβέρνηση προωθεί τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την εναλλακτική της φυλάκισης θεραπεία. Η τιμωρία και οι φυλακές δεν θεραπεύουν εξαρτημένα άτομα, γι αυτό η επιτάχυνση της διαδικασίας των αλλαγών αποτελεί προτεραιότητα μας.

Για να επιτύχουμε, χρειάζεται να ενισχύσουμε τα θεραπευτικά κέντρα στο τόπο μας.
    • Με τη δημιουργία και ενίσχυση των κέντρων συμβουλευτικής καθοδήγησης στις διάφορες επαρχίες προσιτά στους νέους, όπου θα μπορεί κάποιος χρήστης, γονιός ή φίλος να καταφύγει για να ζητήσει βοήθεια.
    • Με την αύξηση του αριθμού τέτοιων κοινοτήτων για να είναι εύκολο σε κάθε νέο, είτε προέρχεται από την πόλη είτε από την επαρχία, να προσέρχεται και να συμμετέχει στα προγράμματα.
Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να προστατεύσει όσο το δυνατόν καλύτερα τη νεολαία μας από τις εξαρτησιογόνες ουσίες, να οδηγήσει τους χρήστες στην απελευθέρωση από την εξάρτηση, να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία και να κινητοποιήσει τους μηχανισμούς της πολιτείας για την πρόληψη, αντιμετώπιση και καταστολή του προβλήματος στη ρίζα του.

Ως πολιτεία, αλλά και ως κοινωνία, έχουμε ανεξίτηλο χρέος προς τη νέα γενιά να της παραδώσουμε ως παρακαταθήκη το δικαίωμα μιας ελεύθερης, υγιούς ζωής, μακριά από τον δόλιο, ψεύτικο κόσμο των εξαρτησιογόνων ουσιών.

Στον αγώνα αυτό προσβλέπουμε στη συνέχιση της στενής συνεργασίας αλλά και της ανιδιοτελούς προσφοράς όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Σας ευχαριστώ.









Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:19:59 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα