Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, το οποίο ετοίμασε την Πρόταση για την υπογραφή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και την Ενδοοικογενειακή Βία, διευκρινίζει ότι διαθέτει έναν ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχεδιασμό, με σαφείς και συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των δράσεων που απορρέουν από τη Σύμβαση, η οποία υπεγράφη στο Στρασβούργο στις 16 Ιουνίου, 2015.

Η απόφαση της Κυβέρνησης για υπογραφή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης ήταν αποτέλεσμα ενδελεχούς μελέτης που έγινε από τεχνική επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε μετά από απόφαση Υπουργικής Επιτροπής που συνήλθε με πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης, αφού τα συναρμόδια υπουργεία στην εφαρμογή της Σύμβασης διαχρονικά πρότασσαν ενστάσεις στην υπογραφή της επικαλούμενοι τις συνεπαγόμενες υποχρεώσεις και το οικονομικό κόστος. Γι αυτό η Τεχνική Επιτροπή, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κατέγραψε με κάθε λεπτομέρεια και κοστολόγησε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση ανά Υπουργείο και μετά από οδηγίες της Υπουργικής Επιτροπής μελέτησε τις επιφυλάξεις οι οποίες τέθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την υπογραφή της Σύμβασης και οι οποίες αφορούν στην κρατική αποζημίωση στα θύματα, σε θέματα δικαιοδοσίας και στο καθεστώς διαμονής.

Σημειώνεται ότι η αδυναμία κύρωσης της Σύμβασης από την πλειοψηφία των κρατών μελών σε διεθνές επίπεδο είναι αποτέλεσμα της οικονομικής στενότητας και των περιορισμών που υπάρχουν, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η Σύμβαση έχει υπογραφεί στο παρόν στάδιο από 38 από τα 47 συνολικά κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκ των οποίων τα 24 είναι και κράτη μέλη της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη υπογράψει τη Σύμβαση, ενώ μόνο 18 χώρες την έχουν κυρώσει.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, χωρίς να παραγνωρίζει το τεράστιο οικονομικό κόστος που προκύπτει από τη μη εφαρμογή της Σύμβασης, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, προχωρεί άμεσα στη λήψη σειράς μέτρων και ενεργειών για σταδιακή υλοποίηση των προνοιών της Σύμβασης, μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, με απώτερο στόχο την κύρωση της.
Ήδη, το Υπουργείο ανέθεσε στη Νομική Υπηρεσία την ετοιμασία νομοσχεδίου για ποινικοποίηση του αδικήματος της παρενοχλητικής παρακολούθησης (stalking), όπως προβλέπεται στο Άρθρο 34 της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, εργασία η οποία εκκρεμεί στη Νομική Υπηρεσία και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου. Επιπρόσθετα, προχωρεί άμεσα, μέσω της αγοράς υπηρεσιών εξωτερικού συνεργάτη - εμπειρογνώμονα, στην ετοιμασία μελέτης σχετικά με τις τροποποιήσεις που χρειάζεται να επέλθουν στο νομοθετικό πλαίσιο της Κύπρου, προκειμένου να συνάδουν με τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, καθώς και σε μελέτη σχετικά με την αξιολόγηση και διαχείριση του κινδύνου.

Επιπλέον, το Υπουργείο, σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, Υπηρεσίες, Φορείς Ισότητας, Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών, συνεχίζει την υλοποίηση δράσεων που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, και οι οποίες έχουν περιληφθεί και στο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2014-2017, κάτω από το στρατηγικό στόχο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Οι δράσεις αυτές έχουν χαρτογραφηθεί σε προγενέστερο στάδιο από το Υπουργείο, το οποίο λειτουργεί ως συντονιστικός φορέας, και υλοποιούνται στη βάση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

Τονίζεται ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα συνεχίσει και θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του, έτσι ώστε να μπορεί κατά τη στιγμή της κύρωσης της Σύμβασης να ανταποκριθεί με επάρκεια στις πολλαπλές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από αυτή.







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:20:36 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα