Χαιρετισμός Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κ. Ιωνά Νικολάου στην πανδημοτική συγκέντρωση του Δήμου Αραδίππου για την εφαρμογή του θεσμού του «Παρατηρητή της Γειτονιάς»

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι στην αποψινή πανδημοτική συγκέντρωση για την παρουσίαση του προγράμματος του «Παρατηρητή της Γειτονιάς».

Πρωτίστως θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμαρχο, κ. Ευάγγελο Ευαγγελίδη, και το Κοινοτικό Συμβούλιο για την προθυμία και τη συνεργασία τους να υιοθετήσουν το θεσμό του «Παρατηρητή της Γειτονιάς».

Σας ευχαριστώ όλους για την εδώ παρουσία σας.

Στοχεύοντας στο να προσφέρει την απαιτούμενη ασφάλεια σε όλους τους πολίτες του, το κράτος υιοθετεί και εφαρμόζει όλα τα δυνατά μέσα που διαθέτει μέσα στα πλαίσια της έννομης διατήρησης της τάξης και ασφάλειας.

Παρόλα αυτά, η ασφάλεια των πολιτών δεν είναι θέμα που αφορά μόνο την Αστυνομία, αλλά συμπεριλαμβάνει τις Τοπικές Αρχές και φυσικά τον κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά.

Στο σημαντικό αυτό έργο της η πολιτεία επενδύει στη συνεργασία του πολίτη με την Αστυνομία για την επίτευξη καλύτερων δυνατών επιπέδων ασφάλειας.

Ως μια εκ των υψηλότερων προτεραιοτήτων του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, έχει τεθεί η δημιουργία ατού που ονομάζουμε νέου μοντέλου κοινοτικής αστυνόμευσης. Με πρότυπο άλλες αναπτυγμένες χώρες, το μοντέλο αυτό βασίζεται στη συνεργασία με τα τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας και τον Παρατηρητή της Γειτονιάς και αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας πολυδιάστατης δράσης.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, στοχεύει, μεταξύ άλλων, να καταστήσει το έργο της Αστυνομίας πιο αποτελεσματικό, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και ειδικότερα στην απαιτούμενη ασφάλεια του πολίτη.

Έχοντας από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου ως Υπουργός Δικαιοσύνης ως κύριο μέλημά μου την ασφάλεια των πολιτών, άρχισα και συνεχίζω προσωπικές συναντήσεις, σε όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες, για να προωθήσω την εφαρμογή αυτού του νέου μοντέλου αστυνόμευσης για την ασφάλεια των περιοχών και των γειτονιών μας.

Η αστυνόμευση αυτή επικεντρώνεται σε συχνές πεζές περιπολίες αστυνομικών και τροχονόμων των δήμων με τη συμμετοχή της κοινοτικής αστυνόμευσης, του παρατηρητή της γειτονιάς και των εθελοντών πολιτών.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω το εξής: Σήμερα η κοινοτική αστυνόμευση καλύπτει 65 δήμους και κοινότητες με 55 αστυνομικούς της γειτονιάς και 13.000 παρατηρητές σε περιοχές με 324 χιλιάδες κατοίκους. Μέσα στους επόμενους μήνες του 2014 αναμένεται να διοριστούν ακόμη 17 αστυνομικοί της γειτονιάς καλύπτοντας ακόμη 33 δήμους και κοινότητες αυξάνοντας τον αριθμό κατοίκων που θα καλύπτει κατά 225 χιλιάδες, δηλαδή το 70% των κατοικημένων περιοχών της Κύπρου.

Με την εφαρμογή του θεσμού του Παρατηρητή της γειτονιάς θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα κοινωνικό δίκτυο προστασίας για τις κοινοτικές περιοχές ως ένα πρόσθετο μέτρο το οποίο πιστεύουμε ότι θα συμβάλει κυρίως προληπτικά αλλά και κατασταλτικά στην αντιμετώπιση των εγκληματικών φαινομένων.

Θα ήθελα να επισημάνω τους τρόπους με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να συμβάλουν πιο ενεργά στην πρόληψη του εγκλήματος:
    • συμμετέχοντας στα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας αναπτύσσοντας την κοινοτική διαμεσολάβηση και την κοινοτική αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας,
    • συμβάλλοντας στην εφαρμογή αυξημένων μέτρων πρόληψης σε ορισμένες περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας,
    • συμβάλλοντας στη λήψη μέτρων για την εξάλειψη των αιτιών που ευνοούν τη δράση του εγκληματία ή με την καταπολέμηση των κοινωνικών παραγόντων που ευνοούν την εξώθηση κάποιων προς το έγκλημα.

Εφαρμόζοντας το θεσμό του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» οι πολίτες μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας, επιτυγχάνοντας τη δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου πρόληψης, υποστήριξης και προστασίας κυρίως των νέων μας.

Ως Κυβέρνηση αναμφίβολα επιθυμούμε την ανταπόκριση των πολιτών στο εν λόγω πρόγραμμα, που αναμένουμε ότι θα είναι καθοριστική για την καλύτερη αξιοποίηση του προγράμματος σε όλες τις ενορίες και γειτονιές των Δήμων μας.

Θέλοντας να παροτρύνει τους πολίτες να συνδράμουν στο έργο της, η Αστυνομία Κύπρου προχώρησε στην έκδοση της «Κάρτας εθελοντών πολιτών», η οποία ταυτόχρονα αποτελεί και αναγνώριση της ευθύνης των πολιτών στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης διαφόρων εγκλημάτων και παραβάσεων.

Ωστόσο, εδώ θα ήθελα εμφαντικά να τονίσω και να διευκρινίσω στους πολίτες ότι με το πρόγραμμα για την πρόληψη του εγκλήματος, ο στόχος μας ΔΕΝ είναι οι πολίτες να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, ΟΥΤΕ να θέτουν τη ζωή τους ή τη σωματική ακεραιότητά τους σε κίνδυνο.

Σκοπός μας είναι οι πολίτες να συμμετέχουν ενεργά σε θέματα που αφορούν την προστασία της περιουσίας τους και να συνεργάζονται με την Κοινοτική Αστυνόμευση και τις Τοπικές Αρχές για το κοινό καλό.

Μέσα σε αυτή τη συνεργασία, οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς θα προβαίνουν στις ανάλογες ενέργειες, σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής, και θα συνεργάζονται με τους πολίτες και τα τοπικά συμβούλια με απώτερο σκοπό:
    • την πρόληψη του εγκλήματος,
    • την αναπτέρωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών,
    • την επίλυση προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες,
    • αλλά και την πρόβλεψη πιθανών μελλοντικών προβλημάτων και τρόπων πρόληψης και επίλυσής τους.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Κρίνοντας από την εδώ παρουσία σας και προσβλέποντας στην άψογη συνεργασία σας με την Κοινοτική Αστυνόμευση η οποία θα οδηγήσει στην εδραίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της Αστυνομίας, αισιοδοξώ ότι το πρόγραμμα αυτό θα αγκαλιαστεί θερμά από τους δημότες.

Και πάλι σας ευχαριστώ για την κοινωνική ευαισθησία που επιδεικνύετε έμπρακτα με την εγγραφή σας στο πρόγραμμα, καθώς και για τη συνεργασία σας στον κοινό μας αγώνα για την ασφάλεια της κοινωνίας, ξεκινώντας από τη γειτονιά μας. Εύχομαι καλή επιτυχία στον κοινό μας αγώνα!









Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:22:57 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα