Στα πλαίσια των τακτικών συναντήσεων του με τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου αντάλλαξε, σήμερα, απόψεις για τα μέτρα που έχουν κατατεθεί αναφορικά με την προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος της επιφόρτισης των δικαστηρίων με σημαντικό αριθμό υποθέσεων και του στόχου για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Έχω ζητήσει από τους Δικαστές την προετοιμασία συγκεκριμένης μελέτης η οποία να καταδεικνύει την αύξηση του αριθμού των υποθέσεων τα τελευταία χρόνια και του χρόνου εκδίκασής τους ώστε, αξιολογώντας τα μέτρα που έχουμε ήδη υλοποιήσει και αυτά που είναι προς υλοποίηση, να καθοριστεί ένα στρατηγικό σχέδιο στη βάση του οποίου, σταδιακά, να υλοποιούνται συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα μας οδηγήσουν στο να έχουμε επιτρεπτούς και αποδεκτούς χρόνους εκδίκασης των υποθέσεων».

Ο κ. Νικολάου επισήμανε ότι πολιτικές υποθέσεις, όπως έχει καθοριστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πρέπει να εκδικάζονται σε περίοδο περίπου δύο ετών. Αυτό, ανέφερε, ταλανίζει για χρόνια της κυπριακή δικαιοσύνη και για πρώτη φορά κυβέρνηση και δικαστική εξουσία εξετάζουμε σοβαρά και συστηματικά μέτρα με στόχο να προσεγγίσουμε αυτή τη χρονική διάρκεια.

Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός είπε ότι κατά τη συνάντηση ανταλλάγηκαν απόψεις και αξιολογήθηκαν οι επιπρόσθετες υποθέσεις που αναμένεται να καταχωρηθούν στο δικαστήριο στα πλαίσια της εφαρμογής της νομοθεσίας για την αφερεγγυότητα. «Έχουμε υποχρέωση βάσει των νομοσχεδίων όπως τα δικαστήριά μας ανταποκρίνονται στα χρονικά πλαίσια που καθορίζονται σ’ αυτά. Αυτό το θέμα μας απασχόλησε και σήμερα, γι’ αυτό καταλήξαμε ότι θα γίνουν συγκεκριμένες τροποποιήσεις των διαδικαστικών κανονισμών ώστε να μπορούν οι διαδικασίες που εφαρμόζονται να ανταποκρίνονται εντός των χρονικών πλαισίων που θα προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία», ανέφερε.

Στη συνέχεια, ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε σε διάφορα μέτρα που έχουν συζητηθεί και επισήμανε ότι για πρώτη φορά συζητήθηκε η δυνατότητα εισαγωγής της διαμεσολάβησης ή και της διαιτησίας ως εξώδικη υποχρεωτική διαδικασία επίλυσης διαφοράς πριν την καταχώρηση υπόθεσης στο δικαστήριο, διαδικασία που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της ΕΕ και η οποία συνιστά σημαντική δικαστική καινοτομία. «Με αυτό τον τρόπο κάποιες υποθέσεις μπορούν να επιλύονται εξωδικαστηριακά εκ των προτέρων και έτσι να περιορίζεται ο αριθμός των υποθέσεων που βρίσκονται ενώπιον των δικαστηρίων, καθώς επίσης, να διευκολύνεται το έργο των δικαστηρίων κατά τον χρόνο εκδίκασης», εξήγησε. Ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι από την πλευρά των δικαστών αυτό κρίθηκε ως μια σημαντική καινοτομία που μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά την απονομή δικαιοσύνης στον τόπο μας και γι’ αυτό η πρόταση προκρίνεται για μελέτη τόσο από την δικαστική όσο και από την εκτελεστική εξουσία ώστε να εφαρμοστούν ριζοσπαστικές λύσεις στην αντιμετώπιση των εκκρεμούντων υποθέσεων, της νοοτροπίας να επιλύονται οι διαφορές ενώπιον των δικαστηρίων, της ανάγκης για βελτίωση του χρόνου και της ποιότητας στην απονομή δικαιοσύνης.

Κληθείς να αναφέρει πως αναμένεται να αντιμετωπιστεί ο όγκος των υποθέσεων που θα καταχωρηθούν στο δικαστήριο στα πλαίσια της εφαρμογής της νομοθεσίας για την αφερεγγυότητα, ο κ. Υπουργός σχολίασε: «Οι δικαστές αντιμετωπίζουν το θέμα με προβληματισμό καθότι η αύξηση του αριθμού των υποθέσεων που θα προκύψει σίγουρα θα επιβαρύνει το ήδη επιβαρυμένο πινάκιο των δικαστηρίων. Γι’ αυτό τον λόγο, οι κοινοί μας προβληματισμοί μετουσιώνονται σε μέτρα που στοχεύσουν στην αντιμετώπιση της επιφόρτισης των δικαστηρίων με τρόπο ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στα χρονικά πλαίσια που θα καθορίζονται από τον νόμο. Έτσι, ο ξεχωριστός Διαδικαστικός Κανονισμός ουσιαστικά θα δώσει τη δυνατότητα οι υποθέσεις αφερεγγυότητας να εκδικάζουν άμεσα, χωρίς χρονοτριβή, και επιπρόσθετα, αξιολογώντας τον αριθμό των υποθέσεων εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί μερικώς και ο αριθμός των δικαστών».

Ερωτηθείς κατά πόσον θα οριστεί κάποιο συγκεκριμένο όριο εκδίκασης τέτοιων υποθέσεων, ο κ. Υπουργός επισήμανε ότι οι υποθέσεις που αφορούν την αφερεγγυότητα όπως προνοείται στο σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει να διεκπεραιώνονται – και όσον αφορά τις διαδικασίες εκτός δικαστηρίου – σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Τα χρονικά περιθώρια της δικαστικής διαδικασίας είναι αρκετά περιορισμένα και γι’ αυτό επιβάλλεται η εφαρμογή ξεχωριστής δικαστικής διαδικασίας η οποία θα καθοριστεί με Διαδικαστικός Κανονισμός που θα εκδοθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, κατέληξε.







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:23:19 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα