Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, με την ευκαιρία του νέου έτους 2016, επισκέφθηκε σήμερα τις Κεντρικές Φυλακές και έκοψε την βασιλόπιττα τόσο του προσωπικού όσο και των κρατουμένων και τους ευχήθηκε καλή χρονιά και κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

Απευθυνόμενος προς το προσωπικό του Τμήματος, ο κ. Νικολάου, μεταξύ άλλων, τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους στην κοινή προσπάθεια για αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος και τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο χώρο των Κεντρικών Φυλακών, επισημαίνοντας ότι: «Θέλουμε να γίνει αντιληπτό από όλους ότι αυτός ο χώρος που για πολλά χρόνια κάποιοι τον υποτιμούσαν, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα εκσυγχρονισμού για ολόκληρη την Δημόσια Υπηρεσία και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό, επισήμανε ειδικότερα την αποδέσμευση των κενών θέσεων –τόσο των μόνιμων όσο και των έκτακτων- του Τμήματος, όπως και τη λειτουργία από φέτος της Σχολής Δεσμοφυλάκων, η οποία θα δώσει την ευκαιρία στους δεσμοφύλακες να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις ικανότητές τους, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στα καθήκοντά τους.

Συνεχάρη, επίσης, την Αν. Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών κα Άννα Αριστοτέλους και το προσωπικό για τις αλλαγές που έχουν επιτευχθεί και ευχήθηκε να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και ρυθμό για να ολοκληρώσουν την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος.

Απευθυνόμενος προς τους κρατούμενους στις Φυλακές, τους ευχαρίστησε για την μέχρι σήμερα συνεργασία τους και τους κάλεσε να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται για να βελτιώσουν τις γνώσεις τους μέσω των Σχολείων των Φυλακών, των εργασιών και της δυνατότητας να φοιτήσουν σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του τόπου, επισημαίνοντας ότι τα προγράμματα αυτά προσφέρονται για τη σωστή προετοιμασία επανένταξής τους στην κυπριακή κοινωνία. Γιατί η παραμονή τους στο χώρο των Φυλακών έχει καταληκτική ημερομηνία και η συμμετοχή τους στα προγράμματα αυτά θα διευκολύνει την επανένταξή τους, ώστε να μην επιστρέψουν ξανά στον χώρο αυτό. Αναφερόμενος στις αλλαγές που έχουν γίνει, είπε ότι αυτές βασίζονται στον σεβασμό της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας εκάστου κρατούμενου στις Φυλακές, γεγονός το οποίο έθεσε τις βάσεις λειτουργίας των Φυλακών ως ιδρύματος σωφρονισμού και όχι ως χώρος τιμωρίας των κρατουμένων.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Νικολάου προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με τις έρευνες για το θέμα της οικονομίας.

Σε ερώτηση αν οι έρευνες για την οικονομία θα επεκταθούν στον κ. Βγενόπουλο και σε άλλους, για τους οποίους υπάρχει υποψία ότι υπάρχουν ποινικά αδικήματα, ο κ. Υπουργός απάντησε: «Οι έρευνες για την οικονομία προχωρούν και παρά την πολυπλοκότητα την οποία παρουσιάζουν, γίνεται κάθε προσπάθεια ούτως ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, κατά τρόπο που τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν να επιτρέψουν την απόδειξη των υποθέσεων αυτών ενώπιον των δικαστηρίων.

Δεν είναι σκοπός κανενός να οδηγηθεί κάποιος στο δικαστήριο χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να στοιχειοθετούν την ποινική δίωξη. Εκείνο που γίνεται αυτή τη στιγμή –μετά και την ψήφιση και της νομοθεσίας που αφορά την άρση του απορρήτου για την καταγεγραμμένη επικοινωνία- είναι η μελέτη των υποθέσεων που βρίσκονται σε κάποιο προχωρημένο στάδιο, αξιολογούνται τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και προγραμματίζονται τα επόμενα βήματα για τις έρευνες, αξιοποιώντας τα νέα δεδομένα που προσφέρονται με την ψήφιση της νομοθεσίας, ούτως ώστε να εκδοθούν τα απαραίτητα δικαστικά διατάγματα που θα επιτρέπουν πρόσβαση και επεξεργασία καταγεγραμμένης επικοινωνίας για σκοπούς πληρέστερης διερεύνησης των υποθέσεων».

Αναφερόμενος στον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για την άρση του απορρήτου της επικοινωνίας, επισήμανε ότι αυτός αφορά μόνο τη καταγεγραμμένη επικοινωνία και όχι τις τηλεπικοινωνιακές συνομιλίες, δηλαδή τα emails, τα sms και όχι τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, για τις οποίες γίνεται λανθασμένη αναφορά από κάποια ΜΜΕ. Αφορά μόνο την επικοινωνία, η οποία είναι ήδη καταγεγραμμένη, και με δικαστικό διάταγμα επιτρέπεται, στο πλαίσιο ποινικής έρευνας, η πρόσβαση και επεξεργασία της για σκοπούς πρόληψης και διερεύνησης συγκεκριμένου ποινικού αδικήματος.

Σε ερώτηση αναφορικά με το που βρισκόμαστε σε σχέση με την ανάκριση του κ. Βγενόπουλου, ο κ. Νικολάου ανέφερε: «Περιμένουμε κατ’ αρχάς από το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο πρέπει να εξετάσει την ένσταση που έχει καταθέσει ο κ. Βγενόπουλος στο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανάκριση του στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής. Αναμένεται εδώ και μερικούς μήνες, περίπου 3-4, η εξέταση του αιτήματος της ένστασης από πλευράς του Συμβουλίου Εφετών.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα γίνει, εντούτοις δεν σας αποκρύβω ότι στο πλαίσιο του νομοθετικού μας πλαισίου εξετάζονται και οποιαδήποτε άλλα ενδεχόμενα. Σε περίπτωση που από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί διαπιστωθεί ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει συμπληρωθεί, ανεξάρτητα εάν έχει ληφθεί η κατάθεση από τον κ. Βγενόπουλο –με βάση το νομικό μας πλαίσιο και ενεργώντας σύμφωνα με τον περί Ποινικής Δικονομίας Νόμο-, θα προωθηθεί η κατάθεσή της στο δικαστήριο. Εξετάζεται κάθε ενδεχόμενο, γιατί δεν είναι δυνατό οι ανακρίσεις να παραμένουν εγκλωβισμένες στο πότε θα θελήσει ο κ. Βγενόπουλος να καταθέσει ενώπιον των ελληνικών αρμοδίων αρχών, στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής. Εφαρμόζοντας το νομικό πλαίσιο της χώρας μας, διαφυλάσσοντας όλα τα δικαιώματα των υπόπτων προσώπων, έχουμε το δικαίωμα να ενεργήσουμε και θα ενεργήσουμε, κατά τρόπο που αυτό είναι επιτρεπτό και/ή δυνατό, ώστε να προωθηθεί –αν υπάρχει συμπληρωμένη υπόθεση- η καταχώρησή της ενώπιον του δικαστηρίου».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πότε μια υπόθεση κρίνεται συμπληρωμένη, ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι συμπληρωμένη είναι η υπόθεση, για την οποία υπάρχουν επαρκή στοιχεία που στοιχειοθετούν τις κατηγορίες, που δυνατόν να περιληφθούν σε ένα κατηγορητήριο. «Μια υπόθεση μπορεί να συμπληρωθεί όταν στο πλαίσιο της διερεύνησης έχει συγκεντρωθεί το απαιτούμενο μαρτυρικό υλικό που μπορεί να στοιχειοθετήσει την ποινική δίωξη», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν μια υπόθεση μπορεί να συμπληρωθεί χωρίς να χρειαστεί κατάθεση από τον κ. Βγενόπουλο, ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Μπορεί να μην χρειαστεί να ληφθεί κατάθεση από τον κ. Βγενόπουλο, δεν είναι αναγκαία η λήψη κατάθεσης από κάθε ύποπτο πρόσωπο. Σε μια τέτοια περίπτωση να είστε βέβαιοι ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή να καταχωρηθεί η υπόθεση».

Ερωτηθείς αν μεταβαίνει κλιμάκιο άμεσα στην Αθήνα για να προβεί σε κάποιες εξετάσεις, ο κ. Νικολάου ανέφερε: «Γίνεται κάθε προσπάθεια, ώστε να επιτευχθεί ανταπόκριση στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είναι κατατεθειμένα είτε στην Αθήνα είτε οπουδήποτε αλλού. Για αυτό τον λόγο κλιμάκιο ανακριτών θα μεταβεί στο Λονδίνο για διερεύνηση και συγκέντρωση κάποιων στοιχείων που έχουν ζητηθεί στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής, αναφορικά με τον τρόπο απόκτησης των μετοχών της HSPC. Υπάρχουν τα αιτήματα που εκκρεμούν στην Ελλάδα και να είστε βέβαιοι ότι, οποτεδήποτε χρειαστεί ή είναι αναγκαίο, ανακριτές από την Κύπρο θα μεταβούν στην Αθήνα για την προώθησή τους και θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες».







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:23:41 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα