Για τις αλλαγές που έχουν τροχιοδρομηθεί και για τις αναγκαίες θεσμικές ρυθμίσεις στη βάση των προτεραιοτήτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως όσον αφορά τους τομείς απονομής της δικαιοσύνης, τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας, του σωφρονιστικού συστήματος και των Φυλακών, καθώς και τη πρόσβαση και προστασία του Κρατικού Αρχείου, ενημέρωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για σειρά συναντήσεων με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, και τα μέλη της Επιτροπής Νομικών που άρχισε από σήμερα. Σε μια προσπάθεια να εντείνει τη διαβούλευση με τα κόμματα, ώστε να προωθηθούν άμεσα οι θεσμικές ρυθμίσεις για να προωθηθούν οι απαραίτητες αλλαγές και να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες ανάγκες ο κ. Υπουργός είχε, σήμερα, συνάντηση με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Τορναρίτη, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών – Βουλευτές του ΔΗΣΥ, κατά την οποία τόνισε ότι ο χρόνος εφαρμογής των αλλαγών είναι σημαντικός για επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν.

«Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο», είπε, υπογραμμίζοντας ότι κάποιες αλλαγές που έχει αποφασιστεί να προωθηθούν εδώ και μερικούς μήνες, δυστυχώς δεν έχουν προχωρήσει με τον ρυθμό που αναμέναμε, όπως είναι για παράδειγμα η συγκρότηση του το Διοικητικού Δικαστηρίου με σκοπό την επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων και της απονομής της δικαιοσύνης, που αποτελεί μια καινοτόμο ρύθμιση για το δικαιϊκό σύστημα του τόπου μας, τα ζητήματα που αφορούν το πόθεν έσχες για την προστασία της αξιοπιστίας των θεσμών και των κρατικών αξιωματούχων, κ.ά. «Ο ΔΗΣΥ, ως κυβερνών κόμμα έχει να συνδράμει ουσιαστικά σε αυτές μας τις προσπάθειες», είπε, συμπληρώνοντας ότι η σημερινή συνάντηση αναδεικνύει την διάθεση για διαβούλευση και διάλογο που θα επιδιωχθεί με όλα τα κόμματα.

Ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι «εκείνο που αποτελεί εμπόδιο στην προώθηση των αναγκαίων θεσμικών αλλαγών είναι το γεγονός ότι χρειάζεται να υπάρξει καλύτερη διαβούλευση και συνεννόηση μεταξύ των θεσμικών οργάνων, πρωτοβουλία την οποία ως Υπουργός αποφάσισε να αναλάβει ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη συνεννόηση με τα κόμματα όσον αφορά τις αλλαγές που προωθούνται».

Αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθούνται, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι στοχεύουν στο να επιλύσουν προβλήματα που σήμερα ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία, τα οποία λόγω της θεσμικότητάς τους χρειάζεται η συνεργασία και η συμβολή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Νικολάου αναφερόμενος στο χρόνο απονομής της δικαιοσύνης, επεσήμανε ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των υποθέσεων που έχουν κατακλείσει τα δικαστήριά μας τα τελευταία δυο-τρία χρόνια, τονίζοντας ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα – κυρίως θεσμικά – δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον φόρτο εργασίας και τον απαιτούμενο χρόνο απονομής της, ο οποίος θα αυξάνεται σε σημείο που η καθυστέρηση να είναι συνώνυμη της αδικίας. Και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο λόγος που προχωρήσαμε με μια σειρά από μέτρα όπως είναι η ηλεκτρονική δικαιοσύνη, η οποία θα δώσει λύσεις αλλά όχι σήμερα, γι’ αυτό προχωρούμε με μια σειρά άλλων μέτρων η υλοποίηση των οποίων προϋποθέτει άμεσες νομοθετικές αλλαγές – κάποιες από τις οποίες βρίσκονται ήδη ενώπιον της Βουλής, ενώ κάποιες συζητούνται στο Ανώτατο Δικαστήριο. Στόχος είναι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη χρονίζουσα διαδικασία και τον φόρτο που συνεπάγεται λόγω των πολλών υποθέσεων που έχουν καταχωρηθεί. Τα Διοικητικά Δικαστήρια, για παράδειγμα, που συζητούνται εδώ και 1,5 χρόνο στη Βουλή ήταν μια από τις βασικές συνισταμένες αυτής της προσπάθειας ενώ η αλλαγή στους θεσμούς, με την εισαγωγή διαδικασίας επίλυσης μικρών διαφορών, αποφασίστηκε μόλις πρόσφατα μετά από δική μας πρωτοβουλία και τις έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ των δικηγόρων και των δικαστών του Ανωτάτου».

Ερωτηθείς εάν η Κοινοβουλευτική Επιτροπή ενστερνίζεται τις ανησυχίες του, ο κ. Υπουργός εξέφρασε την βεβαιότητα ότι αντιλαμβάνονται τις διαπιστώσεις των προβλημάτων και την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, και επισήμανε ότι γι’ αυτό τον λόγο θέλει και θα επιδιώξει να συζητήσει μαζί τους, τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν.

Από την πλευρά του ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι με τη σημερινή συνάντηση ο ΔΗΣΥ εγκαινιάζει σειρά διαβουλεύσεων και ανταλλαγής απόψεων με όλους τους Υπουργούς. Και πρόσθεσε: «Έργο επιτελείται αλλά είναι σημαντικό να περάσει και στην ίδια την κοινωνία. Ο Υπουργός μας κατέθεσε τις απόψεις του για αλλαγές, όπως για το ζήτημα του πόθεν έσχες, που αποτελεί μια μεγάλη συζήτηση αυτή την περίοδο και πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη ώστε να μην μείνουμε και πάλι στα λόγια. Συζητήσαμε για τη σημαντικό βήμα της ίδιας της δικαιοσύνης που αφορά το Δικαστήριο Ανηλίκων, για τη σημαντική προώθηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά τα Διοικητικά Δικαστήρια. Υπάρχει συγκεκριμένος, σοβαρός σχεδιασμός από μέρους του Υπουργείου και έχουμε συμφωνήσει ότι αυτή η ανταλλαγή απόψεων θα συνεχίσει και στο μέλλον γιατί πιστεύουμε ότι όλα τα κόμματα μαζί μπορούμε να πετύχουμε συγκεκριμένες, σημαντικές τομές, και στο δικαιϊκό μας σύστημα και ευρύτερα στον τομέα της δικαιοσύνης».







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:23:22 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα