Τους σκοπούς του νομοσχεδίου που αφορά τον περιορισμό του απορρήτου της επικοινωνίας, καθόσον αφορά την καταγεγραμμένη επικοινωνία που περιλαμβάνει κυρίως τα emails και τα mms, καθώς και κάποιες από τις πρόνοιες αυτού, επεξήγησε στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, σε σημερινή τους συνάντηση.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, ο κ. Νικολάου είπε ότι η σημερινή συνάντηση μαζί με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ ουσιαστικά οφείλεται στο γεγονός ότι στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι κατατεθειμένο ένα νομοσχέδιο που αφορά τον περιορισμό του απορρήτου της επικοινωνίας, όσον αφορά την καταγεγραμμένη επικοινωνία που περιλαμβάνει κυρίως τα emails και τα mms, σημειώνοντας ότι είχε την ευκαιρία να επεξηγήσει τόσο τους σκοπούς του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και κάποιες από τις πρόνοιες αυτού και να απαντήσει σε κάποια από τα ζητήματα τα οποία είχαν τεθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Θέλω να πιστεύω ότι μέσα από αυτό τον διάλογο, ο οποίος θα συνεχιστεί και με άλλα κόμματα, θα διασφαλιστεί η υποστήριξη της προώθησης αυτού του νομοσχεδίου, το οποίο κρίνουμε ότι είναι πολύ σημαντικό γενικότερα για σκοπούς διερεύνησης και δίωξης των αδικημάτων που περιλαμβάνονται στο άρθρο 17 του Συντάγματος, όπως και σε θέματα εθνικής ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και θα ενισχύσει περισσότερο το οπλοστάσιο των διωκτικών αρχών στα πλαίσια των ερευνών για τα θέματα της οικονομίας. Δίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση αυτού του νομοσχεδίου γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένα νομοσχέδιο προς τη σωστή κατεύθυνση, που είναι ισορροπημένο, από την μια εξυπηρετεί την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα του δικαιώματος της επικοινωνίας και από την άλλη αξιοποιεί περιοριστικά την δυνατότητα που προσφέρεται με το νομοσχέδιο αυτό για να διασφαλίσουμε την καλύτερη διερεύνηση υποθέσεων και/ή την πρόληψη και πάταξη του εγκλήματος στον τόπο μας ειδικότερα των συγκεκριμένων υποθέσεων που αναφέρονται στο άρθρο του συντάγματος».

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι είχε και μία συνάντηση και με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, καθώς και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών της Βουλής και πρόσθεσε ότι έχει προγραμματισμένη συνάντηση και με τον κ. Άριστο Δαμιανού που είναι μέλος της Επιτροπής Νομικών.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις μέχρι σήμερα επαφές του για το θέμα, ο κ. Νικολάου είπε ότι με μια διαφοροποίηση, η οποία φαίνεται ότι είναι από όλους αποδεκτή και αποτελεί και ένα σημαντικό σημείο συζήτησης, πιστεύει ότι τελικά θα εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία και αν είναι δυνατό ακόμα και ομοφωνία στην προσπάθεια για την προώθηση αυτού του νομοσχεδίου.

«Υπάρχει θετική αντίκριση τόσο στους σκοπούς τους οποίους εξυπηρετεί το νομοσχέδιο όσο και στην προσπάθεια την οποία κάνουμε για να μπορέσει να υπάρξει συνεννόηση. Είχα υποσχεθεί αμέσως μετά την συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, όπου διαφάνηκε ότι υπήρχαν κάποιοι προβληματισμοί, ότι αυτούς τους προβληματισμούς θα επιδίωκα να τους συζητήσω μαζί με αρχηγούς κομμάτων ή με άλλα μέλη της Επιτροπής και πιστεύω ότι αυτή η ενέργεια αποδίδει», σημείωσε.

Ερωτηθείς τι θα αλλάξει στο νομοσχέδιο, ο κ. Νικολάου είπε ότι ουσιαστικά ένας ορισμός είναι αυτός που θα αλλάξει, ο οποίος αφορά στον ορισμό του όρου ασφάλεια της Δημοκρατίας, ο οποίος όρος περιλαμβάνεται στην πρόνοια του άρθρου 17 του Συντάγματος και φαίνεται ότι αλλάζει για διάφορους λόγους τόσο σε σχέση με την πρόνοια του Συντάγματος για να μην υπάρχουν οποιαδήποτε ζητήματα που μπορεί κάποιος να εγείρει για αντισυνταγματικότητα, αλλά και από την άλλη να αφεθεί η ερμηνεία του όρου αυτού στο ίδιο το δικαστήριο το οποίο σε κάθε περίπτωση θα καλείται να εκδώσει ένα διάταγμα.







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:20:34 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα