Χρεωμένοι έναντι της θυσίας των τιμώμενων ηρώων, δεν διαθέτουμε την πολυτέλεια να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες για επανένωση της πατρίδας μας, υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, στον επιμνημόσυνο λόγο του, στο ετήσιο θρησκευτικό και εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα και τουρκική εισβολή του 1974, που τελέστηκε σήμερα, στην Κοινότητα της Ευρύχου.

Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι δεν διαθέτουμε την πολυτέλεια να κρυβόμαστε πίσω από τις προκλητικές αξιώσεις τις οποίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συναντά απέναντι του στις συνομιλίες, «όσο και εάν μας απογοητεύουν και μας εξοργίζουν. Όσο και εάν αυτές συνοδεύονται, από τη συντήρηση κλίματος έντασης και αμφισβήτησης των νόμιμων και κυρίαρχων μας δικαιωμάτων».

Και πρόσθεσε: «Τριάντα πέντε αιώνες ιστορίας, μας παρατηρούν. Παρατηρούν εάν θέτουμε πάνω από το συμφέρον του τόπου, τις μυωπικές καθημερινές κομματικές και προσωπικές μας επιδιώξεις. Εάν διαθέτουμε τη διάθεση, να απαλλαγούμε από τα σύνδρομα της εσωστρέφειας και της αντιπαράθεσης. Εάν έχουμε αφομοιώσει το δίδαγμα από τα ασύγγνωστα λάθη και τις ολέθριες συνέπειες τους, από την τελευταία φορά που σταθήκαμε ο ένας απέναντι στον άλλο.

Ενωμένοι, συνεχίζουμε τις προσπάθειες κάμψης της τουρκικής αδιαλλαξίας. Αξιοποιούμε τα οφέλη του συντονισμού με την Αθήνα, στα πλαίσια της κοινής διπλωματικής μας συμπόρευσης. Με ομόπνοες τις πολιτικές και κοινωνικές συνιστώσες, διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις δικαίωσης του, χειμαζόμενου από την τουρκική κατοχή, λαού μας. Αδιάσπαστοι και αποφασισμένοι να παραδώσουμε στη νέα γενιά, τη δυνατότητα να δημιουργήσει το μέλλον της, σε ένα ευρωπαϊκό, σύγχρονο και ισότιμο, ανάμεσα στα υπόλοιπα, κράτος.

Ένα συνεταιριστικό, αναλογικά, κράτος με τους Τουρκοκύπριους, το οποίο θα παύσει να είναι δέσμιο συστημάτων ασφάλειας και εγγυήσεων που συνομολογήθηκαν τον περασμένο αιώνα και αντανακλούσαν τις γεωπολιτικές ισορροπίες και συμφέροντα της εποχής τους. Θα ήταν καταδικαστικό και γι’ αυτό και δεν πρόκειται να συναινέσουμε, στην επιμονή της πρωταίτιας του κυπριακού προβλήματος, να διατηρηθεί το σύστημα ασφάλειας που η ίδια παραβίασε».

Αυτό είναι, μετουσιωμένο στο σήμερα, το χρέος το οποίο αντλούμε μέσα από την καταδίκη των αποφράδων επετείων του ’74, είπε καταλήγοντας ο κ. Νικολάου και επισήμανε: «Να μην επιτρέψουμε την επανάληψη της διχόνοιας, της προδοσίας, της εθνικής καταστροφής. Να μην επιτρέψουμε, τα τουρκοκρατούμενα μέρη μας, να προστεθούν στον κατάλογο των χαμένων πατρίδων του ελληνισμού. Αναλώνοντας προς αυτό το σκοπό, το άπαν των προσπαθειών μας για κατάληξη επί μιας δίκαιης και λειτουργικής από την πρώτη ημέρα, συμφωνίας. Χωρίς ρήτρες, μελλοντικά δικαιώματα αναθεώρησης, χωρίς στρατεύματα και κηδεμόνες».







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:21:15 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα