Στα πλαίσια των τακτικών συναντήσεων του με τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου συζήτησε, σήμερα, τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και τον προγραμματισμό τους για τους επόμενους μήνες, καθώς και την προσπάθεια που γίνεται για να εξευρεθούν εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης των διαφορών.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι στο πλαίσιο της συζήτησης έγινε ανασκόπηση της προώθησης των αναπτυξιακών έργων αναφορικά με τα κτηριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δικαστήρια, σημειώνοντας ότι προχωρά η ανέγερση της πρόσθετης πτέρυγας δίπλα από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, καθώς και η προώθηση των άλλων έργων των δικαστηρίων, περιλαμβανομένου και του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Αναφορικά με το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, ανέφερε ότι έχει αρχίσει η προετοιμασία του χώρου για να γίνουν, σε πρώτο στάδιο, οι ανασκαφές από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να προχωρήσει το επόμενο στάδιο που είναι η προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Περαιτέρω, ο κ. Νικολάου είπε ότι συζητήθηκαν οι ανάγκες που υπάρχουν για τη λειτουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει από την 1η Ιανουαρίου ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης των δικαστών αρχές Νοεμβρίου και στη συνέχεια οι αναγκαίες διαδικασίες προετοιμασίας, καθώς και η συμπλήρωση των αναγκών που δημιουργούνται αναφορικά με την στελέχωση του.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι εξετάστηκαν γενικότερα τα θέματα στελέχωσης των δικαστηρίων σε συνδυασμό με τη λειτουργία του συστήματος στενοτύπισης. «Σήμερα υπάρχουν ήδη 15 στενοτυπιστές οι οποίοι βρίσκονται στη διάθεση των Δικαστηρίων και ο αριθμός τους θα αυξηθεί σε 19», σημείωσε, αναφέροντας ότι έχει ζητήσει όπως αξιολογηθεί ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος, με την ευκαιρία της αύξησης του αριθμού στενοτυπιστών ώστε να γίνεται σωστή αξιοποίησή τους, κατά τρόπο που να επιβοηθηθεί ο χρόνος εκδίκασης των υποθέσεων.

Επιπρόσθετα, ο κ. Νικολάου είπε ότι κατατέθηκε και συζητήθηκε πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναφορικά με την δυνατότητα εφαρμογής εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διαφορών. Και πρόσθεσε: «Στην πρότασή μας επεξηγήσαμε τους στόχους που θέτουμε και ότι η επεξεργασία αυτής της πρότασης θα πρέπει να γίνει από μελετητή, ο οποίος θα ενδιατρίψει επί του θέματος και θα υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις, σε σχέση με αξιόπιστες εναλλακτικές επιλογές – που προσφέρονται μέσα από την πρακτική που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες για επίλυση διαφορών. Επισημάναμε την ανάγκη να αξιοποιηθεί ουσιαστικά η επιλογή της διαμεσολάβησης και εισηγηθήκαμε ότι για τη σωστή αξιοποίησή της θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιες αλλαγές που να επιτρέπουν την αξιολόγηση τόσο των εκπαιδεύσεων, στις οποίες υποβάλλονται κάποιοι για να μπορέσουν να γίνουν διαμεσολαβητές, όσο και των κριτηρίων εγγραφής, καθώς και των διαδικασιών που ακολουθούνται – στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για να μπορεί μια διαδικασία έξω από τα δικαστήρια να κερδίσει την εμπιστοσύνη και να γίνει αποδεκτή από τους πολίτες. Θέλουμε να εφαρμόσουμε τέτοιες εναλλακτικές επιλογές που θα επιτρέψουν στον πολίτη να καταφύγει σε αυτές και συνάμα να αποφορτίζονται τα δικαστήρια μας από τον μεγάλο αριθμό τον υποθέσεων που έχουν κατακλυστεί. Το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε σε αυτή τη μελέτη και έχει δηλώσει την πρόθεση του να καταρτίσει μια ομάδα από δικαστές η οποία, σε συνεργασία με τεχνοκράτες του Υπουργείου, θα προχωρήσει στην προετοιμασία των όρων αυτής της μελέτης. Προσπάθειά μας είναι να κάνουμε τέτοια βήματα που να συμβάλουν ουσιαστικά στο να περιοριστεί ο απαιτούμενος χρόνος επίλυσης διαφορών, είτε αυτός θα είναι εξωδικαστηριακός είτε θα είναι εντός δικαστηρίων, ώστε να μην κατακλύζουν τα δικαστήριά μας τόσες πολλές υποθέσεις που να αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη αποδεκτών χρόνων εκδίκασης υποθέσεων».

Σε ερώτηση για το πότε υπολογίζεται ο χρόνος που θα εφαρμοστεί ικανοποιητικά η διαδικασία της διαμεσολάβησης, ο κ. Υπουργός επισήμανε: «Αυτό δεν μπορεί κάποιος να το προσδιορίσει με ακρίβεια, αλλά μπορούμε να πούμε ότι στο επόμενο εξάμηνο θα έχουμε μια μελέτη η οποία θα μας προσδιορίσει ακριβώς τί είναι εκείνο το οποίο πρέπει να γίνει και σε ποιο βαθμό θα είναι οι παρεμβάσεις στο σύστημα που υπάρχει σήμερα. Το σύστημα που λειτουργεί σήμερα σε σχέση με τη διαμεσολάβηση, δυστυχώς, χρειάζεται να αναθεωρηθεί και να ενισχυθεί, γιατί φαίνεται εκ των πραγμάτων, στα χρόνια που αυτό εφαρμόζεται, ότι δεν καταφέραμε να πετύχει ουσιαστικά αποτελέσματα, δηλαδή σημαντικός αριθμός υποθέσεων να αξιοποιήσει αυτή τη διαδικασία. Είμαστε υποχρεωμένοι να προβληματιστούμε επί του θέματος και αυτό έχουμε εισηγηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, μέσα από τη μελέτη που έχουμε κάνει, και να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις και εμπειρίες άλλων χωρών για να συγκροτήσουμε και εμείς ένα αποδεκτό σύστημα που να υιοθετείται από τους πολίτες».







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:20:34 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα