Με την έγκριση του νομοσχεδίου που ετοίμασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναφορικά με την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων, κατά την τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η Κυβέρνηση θέτει τέρμα στην αδυναμία διερεύνησης των υποθέσεων χειραγώγησης αθλητικών αγώνων, ενισχύοντας το οπλοστάσιο των νομικών εργαλείων ώστε να καθίστανται πιο δραστικά και αποτελεσματικά στον αποτρεπτικό και κατασταλτικό τους ρόλο. Παράλληλα, θεσπίζει θεσμικές διαδικασίες που προστατεύουν τις αθλητικές διοργανώσεις, καθώς και τα πρόσωπα τα οποία προβαίνουν σε καταγγελίες σχετικές με τη χειραγώγηση αγώνων.

Έχοντας θέσει ως προτεραιότητά της την προστασία και την περαιτέρω αναβάθμιση του αθλητισμού, η Κυβέρνηση έθεσε ως στόχο τη δημιουργία ενός ελκυστικού αθλητικού προϊόντος, που θα αποτελεί πόλο έλξης για τους αγνούς φιλάθλους και θα επιτελεί τον πολυδιάστατο κοινωνικό του ρόλο. Απώτερος σκοπός είναι η καλλιέργεια ενός αμιγώς αθλητικού πνεύματος, τόσο εντός όσο και εκτός των αγωνιστικών χώρων, και η προαγωγή των θεμελιωδών αξιών της ευγενούς άμιλλας και του υγιούς ανταγωνισμού.

Το τελευταίο διάστημα είχε παρατηρηθεί μια συνεχής ροή φακέλων ύποπτων αγώνων από την ΟΥΕΦΑ, γεγονός που πλήττει το ίδιο το πρωτάθλημα και αμαυρώνει το όνομα της Κύπρου στο εξωτερικό. Το φαινόμενο αυτό, έχει λάβει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις, ενώ πιθανόν να έχει και άλλες προεκτάσεις που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα.
Αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για εξεύρεση λύσεων για αντιμετώπιση του φαινομένου χειραγώγησης των αθλητικών γεγονότων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως προέβη, εδώ και αρκετό καιρό, σε σωρεία διαβουλεύσεων με αρμόδιους φορείς – την Κ.Ο.Π., τον Κ.Ο.Α., το Σύνδεσμο Διαιτητών και τον Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών. Μέσα από τις επαφές αυτές και την ανταλλαγή απόψεων με τα εμπλεκόμενα μέρη, διαφάνηκε η ανάγκη για υιοθέτηση δραστικότερων νομικών εργαλείων, τα οποία θα λειτουργούν αποτρεπτικά και την ίδια στιγμή θα αποτελούν χρήσιμα εργαλεία στο οπλοστάσιο των διωκτικών αρχών για καταπολέμηση του φαινομένου της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων.
Η ετοιμασία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου έγινε στη βάση των διεθνών πρακτικών και του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει αναλογικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, οι διατάξεις του είναι ευθυγραμμισμένες με τις πρόνοιες που περιλαμβάνονται στη σχετική Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη χειραγώγηση των αθλητικών γεγονότων.

Το Νομοσχέδιο για καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων περιλαμβάνει νομοθετικά μέτρα και θεσπίζει θεσμικές διαδικασίες που προστατεύουν τις αθλητικές διοργανώσεις και παράλληλα, παρέχουν πρόσθετες δυνατότητες στις ανακριτικές αρχές όσον αφορά τη συγκέντρωση πληροφοριών κατά τη διερεύνηση πιθανών αδικημάτων. Ειδικότερα, περιλαμβάνονται σε αυτό διατάξεις που απαγορεύουν την άμεση ή έμμεση συμμετοχή των αθλητών και αθλητικών παραγόντων στο στοίχημα και παράλληλα δημιουργείται ένα πλέγμα προστασίας για πρόσωπα τα οποία προβαίνουν σε καταγγελίες για προσπάθεια επηρεασμού ή δωροδοκίας τους.

Επιπρόσθετα, προβλέπεται η δημιουργία ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, η οποία θα έχει τόσο προληπτική όσο και κατασταλτική αρμοδιότητα να ερευνά αυτεπάγγελτα ή / και μετά από σχετική καταγγελία, πληροφορίες για χειραγώγηση αθλητικών γεγονότων, περιλαμβανομένων και των καταγγελιών της ΟΥΕΦΑ.

Περαιτέρω, πρέπει να τονιστεί ότι στο νομοσχέδιο ορίζεται για πρώτη φορά το αδίκημα της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων ως αδίκημα διαφθοράς και καθορίζονται αυστηρές ποινές φυλάκισης και υψηλά πρόστιμα για πρόσωπα που εμπλέκονται σε περιπτώσεις στησίματος αθλητικών αγώνων. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι οποιοδήποτε πρόσωπο, είτε άμεσα είτε έμμεσα, είτε αυτοπροσώπως είτε διά μέσω τρίτου, αποπειράται να προβεί ή προβαίνει σε χειραγώγηση αθλητικού γεγονότος, ή συμβάλλει καθ' οποιονδήποτε τρόπο στη διεξαγωγή προσυνεννοημένου αγώνα, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα επτά (7) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις διακόσιες χιλιάδες ευρώ (€200.000) ή και στις δύο αυτές ποινές.

Επίσης, σε σχέση με τη δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αθλητικού γεγονότος πρόσωπο το οποίο υπόσχεται, προσφέρει ή δίνει σε άλλο πρόσωπο οποιοδήποτε δώρο ή άλλο όφελος, για το οποίο δεν υπάρχει νομικό έρεισμα, με σκοπό τον επηρεασμό από το τελευταίο ή από τρίτο πρόσωπο, της εξέλιξης ή του τελικού αποτελέσματος ενός αθλητικού γεγονότος ή αγώνα, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις εκατό χιλιάδες ευρώ (€100.000) ή και στις δύο (2) αυτές ποινές. Η ίδια ποινή προβλέπεται και για πρόσωπο το οποίο ζητά, αποδέχεται ή λαμβάνει δώρο ή άλλο οικονομικό όφελος με σκοπό τον επηρεασμό, από τον ίδιο ή από τρίτο πρόσωπο, της εξέλιξης ή του τελικού αποτελέσματος ενός αθλητικού γεγονότος ή αγώνα.







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:21:06 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα