Tις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και το νέο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης που αφορούν την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών 2014 – 2017, συζήτησε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, τονίζοντας ότι «είναι καιρός πια τα ζητήματα που αφορούν την ισότητα των δύο φύλων να τα αντικρίσουμε ως προβλήματα της κοινωνίας και της πολιτείας και όχι ως θέματα που αφορούν και απασχολούν μόνο τις γυναίκες».

Ο κ. Υπουργός, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης της Επιτροπής, επισήμανε ότι το αναθεωρημένο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης έχει καταρτιστεί μετά από διαβούλευση και λαμβανομένων υπόψη των εισηγήσεων εμπλεκομένων Υπουργείων, Υπηρεσιών, Τμημάτων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, των γυναικείων οργανώσεων, των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικών και άλλων, καθώς επίσης η αξιολόγηση της έκθεσης της προόδου υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης 2007-2013 και της Έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή της για την Εξάλειψη κάθε Μορφής Διάκρισης σε Βάρος της Γυναίκας. Το Σχέδιο, υπογράμμισε, ετοιμάστηκε στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης να θέσει ως θέμα προτεραιότητας τα ζητήματα που αφορούν την ισότητα των δύο φύλων και είναι σε αυτά τα πλαίσια που διορίστηκε από τον Μάρτιο 2014 η Επίτροπος Ισότητας και για πρώτη φορά καθορίστηκαν συγκεκριμένες δράσεις με χρονοδιαγράμματα υλοποίησης τους.

Και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά καταρτίστηκε Σχέδιο Δράσης, το οποίο εκτός από τους στρατηγικούς και τους ενδιάμεσους στόχους περιέχει συγκεκριμένες δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν σε καθορισμένα χρονικά πλαίσια και με συγκεκριμένους δείκτες απόδοσης ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα τους, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ως αναφορά στον τρόπο υλοποίησης του Σχεδίου».

Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι μέσα από το Σχέδιο δόθηκε προτεραιότητα στην υπογραφή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, που αφορά την πρόληψη και καταστολή κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών. Τον περασμένο Νοέμβριο αποφασίστηκε από Υπουργική Επιτροπή η υπογραφή της Σύμβασης και αξιολογούνται ορισμένες εξαιρέσεις που είναι επιτρεπτές από τη Σύμβαση και τις οποίες σκοπεύουμε να θέσουμε κατά την υπογραφή της, σημειώνοντας ότι τους προσεχείς δύο μήνες αναμένεται να προωθηθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ώστε να ληφθεί τελική απόφαση για την υπογραφή της.

Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι δόθηκε προτεραιότητα για υλοποίηση και οριοθέτηση κάποιων διατάξεων της Σύμβασης, όπως είναι η δημιουργία χώρων φιλοξενίας, η λειτουργία γραμμής επικοινωνίας επί 24ώρου, η δημιουργία ενιαίου αρχείου για στατιστικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στο τόπο μας, η επέκταση των ποινικών διατάξεων ώστε να καλύπτουν κάθε μορφή βίας, η προστασία, τα δικαιώματα και υποστήριξη των θυμάτων βία, η συστηματική εκπαίδευση των μελών της Αστυνομίας σε θέματα αναγνώρισης πιθανών θυμάτων βίας. Στο πλαίσιο αυτό ενισχύθηκε η ιδιωτική πρωτοβουλία με ποσό 150,000 και η προσπάθεια Μη Κυβερνητική Οργάνωσης για ανέγερση χώρων φιλοξενίας, αξιοποιώντας αντίστοιχο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τη Σουηδία, καθώς επίσης και η ετοιμασία σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία νομοσχεδίου που θα ποινικοποιεί όλες τις μορφές βίας όπως είναι η παρενοχλητική παρακολούθηση, η ψυχολογική βία και άλλα αδικήματα που προβλέπονται στη Σύμβαση.

«Δίνουμε ουσιαστικά προτεραιότητα στην αντιμετώπιση όλων των πτυχών που σχετίζονται με την ισότητα και την κατάργηση των διακρίσεων σε βάρος της γυναίκας, με συγκεκριμένες στοχευμένες πρακτικές», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι για το θέμα της συμμετοχής της γυναίκας στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και στην πολιτική, σύντομα θα υποβληθεί στα κόμματα και σε όλες τις γυναικείες οργανώσεις – κομματικές και μη – η μελέτη του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με την υιοθέτηση θετικών δράσεων, όπως είναι η ποσόστωση. Ο κ. Νικολάου εξήγησε ότι μέσω της ποσόστωσης, για παράδειγμα, θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής των γυναικών στα ψηφοδέλτια, στα Διοικητικά Συμβούλια των Δημοσίων Εταιρειών, κ.ά, και τα οποία θα ρυθμίζουν θετικές δράσεις, ήτοι συγκεκριμένη ποσόστωση, παρουσία στα ΜΜΕ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις υποθέσεις που αφορούν τη βία στην οικογένεια κατά των γυναικών και τις υποθέσεις που σχετίζονται με την εμπορία προσώπων, ο κ. Υπουργός επισήμανε ότι καταγράφεται ουσιαστική διαφοροποίηση από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, δίδοντας έμφαση στην εκπαίδευση των αστυνομικών, όπου τα σχετικά προγράμματα εκπαίδευσης έχουν αυξηθεί κατά το 2014. Ταυτόχρονα, ανέφερε, έχουν αυξηθεί κατά 8 – 10 φορές περισσότερο οι επιχειρήσεις και υποθέσεις που διερευνώνται σε σχέση με τα ζητήματα αυτά, και αυτό γιατί δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των φαινομένων βίας. Επιπρόσθετα, κατέληξε, δόθηκαν οδηγίες όπως όλες οι υποθέσεις εμπορίας προσώπων διώκονται σύμφωνα με τις διατάξεις που αφορούν την εμπορία προσώπων και όχι του ποινικού κώδικα, αφού σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών και άλλων χωρών η Κύπρος αφέθηκε εκτεθειμένη γιατί δεν υπήρχαν καταδίκες για εμπορία προσώπων.







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:23:22 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα