Ζητήματα τα οποία εξυπηρετούν τους στόχους που έχει θέσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, αναφορικά με την ταχύτητα της απονομής της δικαιοσύνης, τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού ιδρύματος, και την αύξηση της ασφάλειας στον τόπο μας, συζήτησε, σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, παρουσιάζοντας τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2016.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής ο κ. Νικολάου ανέφερε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για την υπομονή τους να ακούσουν τις αλλαγές που έχουν γίνει σε όλους τους τομείς του ίδιου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, στον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης, στο σωφρονιστικό ίδρυμα και στην Αστυνομία. Θα ήθελα ιδιαίτερα να τους ευχαριστήσω γιατί, μετά την παρουσίαση που έγινε αλλά και την εκτενή ανάλυση του έργου που επιτελείται και το οποίο τους είχε αποσταλεί από την Παρασκευή, εξέφρασαν όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, την ικανοποίησή τους για το σημαντικό έργο που επιτελείται. Μπορεί κάποιοι να είχαν διαφορετικές αντιλήψεις σε σχέση με ορισμένα θέματα, αλλά αυτό δεν αναιρεί την γενική αναφορά όλων, με την οποία είχαν δηλώσει την ικανοποίησή τους. Αυτό επιβραβεύει την όλη προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο για να επιφέρουμε εκείνες τις αλλαγές, οι οποίες θα οδηγήσουν τον τόπο μας στην αντιμετώπιση των σημερινών αναγκών».

Αναφερόμενος σε δηλώσεις για την ισχυριζόμενη καθυστέρηση ολοκλήρωσης των ερευνών για την οικονομία, ο κ. Νικολάου είπε: «επισημαίνω, για ακόμη μια φορά, όπως και κατά τη διάρκεια της συνεδρίας όπου δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίρρηση, ότι δεν γίνεται καμία προσπάθεια τύπου ‘πινγκ πονγκ’ μετακύλισης ευθυνών από τη Νομική Υπηρεσία στην Αστυνομία. Έκανα αναφορά στον τομέα τον οποίο έχει αρμοδιότητα τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας όσο και η Αστυνομία, στη συνεργασία που υπάρχει, και στην κοινή προσπάθεια που καταβάλλουν, περιλαμβανομένου και του Υπουργείου στην δική του αρμοδιότητα που αφορά τη δικαστική συνδρομή για την διεκπαιρέωση αυτού του μεγάλου έργου για τη διερεύνηση των υποθέσεων του σκανδάλου της οικονομίας. Πρόκειται για υποθέσεις πολύπλοκες, υποθέσεις για τις οποίες χρειάζεται εξαντλητική διερεύνηση, ώστε με τη σωστή και πλήρη ολοκλήρωση των ερευνών να οδηγηθούν αυτοί οι οποίοι ευθύνονται ενώπιον της δικαιοσύνης με σκοπό να καταδικαστούν. Αντιλαμβάνομαι την αδημονία που υπάρχει και σίγουρα την απαίτηση της κοινής γνώμης για να οδηγηθούν κάποιοι στα δικαστήρια και να τιμωρηθούν για τις ευθύνες τους, αλλά για να μπορέσει να επιτευχθεί η τιμωρία αυτών των ανθρώπων πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ότι προϋποτίθεται ότι οι έρευνες θα ολοκληρωθούν κατά πλήρη τρόπο. Γι’ αυτό τον λόγο επαναλαμβάνω ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για σκοπούς επιτάχυνσης των διαδικασιών, αλλά υπάρχουν προβλήματα τα οποία σίγουρα δεν μπορούμε να τα υπερβούμε όταν πρόκειται για συνδρομή που απαιτείται από άλλα κράτη, στα οποία γίνονται συνεχείς παρεμβάσεις και υπενθυμίσεις ώστε ν’ ανταποκριθούν στην απαίτηση που προκύπτει μέσα από τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί για να μας παραχωρηθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για να προωθηθούν οι υποθέσεις».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπήρξε άρνηση από κάποια κράτη για δικαστική συνδρομή, ο κ. Νικολάου είπε ότι δεν υπήρξε άρνηση από οποιοδήποτε κράτος, αλλά καθυστέρηση από κάποια κράτη στο να απαντήσουν στα αιτήματα, κάποια άλλα κράτη έχουν απαντήσει μερικώς, για κάποια χρειάστηκε να υποβληθούν συμπληρωματικά ερωτήματα και κάποια άλλα έχουν απαντήσει στα ερωτήματα, τα οποία αξιοποιούνται για σκοπούς προώθησης των ερευνών.

Περαιτέρω, στα πλαίσια του αναπτυξιακού έργου του Υπουργείου, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι έκανε ειδική αναφορά στα αναπτυξιακά προγράμματα των δικαστηρίων και συγκεκριμένα στα αναπτυξιακά έργα – τα οποία για πρώτη φορά έχουν περιληφθεί στους προϋπολογισμούς του 2016 – καθώς και στη συνολική προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο για να προωθηθεί η επιτάχυνση της διεκπαιρέωσης αυτών των έργων και πρόσθεσε: «Ανέμενα ότι τουλάχιστον αυτά τα οποία είχαν λεχθεί εντός της Επιτροπής θα επαναλαμβάνονταν και εκτός αυτής. Δυστυχώς όμως φαίνεται πως κάποιοι αναφέρονται σε χαμηλό βαθμό υλοποίησης των έργων των δικαστηρίων, όταν αυτά τα έργα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2016. Ας περιμένουμε να αρχίσει η υλοποίησή τους και στη συνέχεια να αξιολογήσουμε το βαθμό υλοποίησης τους. Δεν μπορούμε να μιλούμε εκ των προτέρων για έργα τα οποία περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2016».

Επιπρόσθετα, ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο των δύο μετακινήσεων που έγιναν από τον χώρο της Μενόγειας, εξηγώντας ότι αυτές έγιναν κατόπιν γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα, μετά από αλλαγή στο μνημόνιο των προϋπολογισμών από το Υπουργείο Οικονομικών, συμμορφούμενοι με τη γνωμάτευση του Εισαγγελέα. «Διερωτώμαι από πού προκύπτει ο οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί της εκτός νομικού πλαισίου μετακίνησης προσωπικού από τη Μενόγεια», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι ο περιορισμένος αριθμός των προσώπων που φιλοξενούνται στη Μενόγεια, σίγουρα διαφοροποιεί και τις ανάγκες αστυνόμευσης και φύλαξης αυτών των προσώπων, σε σχέση με τους αριθμούς που είχαν εγκριθεί στα πλαίσια λειτουργίας όλων των πτερύγων της Μενόγειας και με βάση το μάξιμουμ του αριθμού των προσώπων που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στον χώρο αυτό. Ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι η Αστυνομία έχει πολλές κενές θέσεις και έχει ανάγκη από προσωπικό και ότι γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν όσο δυνατό καλύτερα το προσωπικό που είναι στη διάθεσή της αυτή τη στιγμή. «Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε στη Μενόγεια πρόσωπα που υποαπασχολούνται όταν υπάρχουν τόσες πολλές ανάγκες στην Αστυνομία», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε σε απάντηση που δόθηκε αναφορικά με την αγορά από μέρους της Αστυνομίας μικρού αριθμού αυτοκινήτων, εξηγώντας ότι αυτή έγινε με πλήρη διαφάνεια στα πλαίσια των δημοσιονομικών κανονισμών της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν συμφωνεί με τους ισχυρισμούς περί δεοντολογίας. «Έχουν προκηρυχθεί προσφορές και έχει γίνει κατακύρωση στο χαμηλότερο προσφοροδότη», είπε, διερωτώμενος κατά πόσον θα ήθελαν κάποιοι να παρεκκλίνουμε από τη διαδικασία των προσφορών ή να παρεκκλίνουμε από τους κανονισμούς. «Δεν θα ακολουθήσουμε αυτού του είδους τις πρακτικές γιατί έχουμε υποχρέωση να συμμορφωνόμαστε στους δημοσιονομικούς κανονισμούς και αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση, με αποτέλεσμα να κατακυρωθεί η προσφορά στον χαμηλότερο προσφοροδότη», κατέληξε.

Αναφερόμενος σε δήλωση που έγινε αναφορικά με υπερεπικέντρωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στα θέματα που αφορούν τις Φυλακές, ο κ. Νικολάου εξέφρασε τη διαφωνία του και σημείωσε: «Όλα τα μέλη της Επιτροπής, από όλα τα κόμματα εξέφρασαν κατά τη συνεδρία την ικανοποίησή τους για τις αλλαγές που γίνονται στο σωφρονιστικό μας σύστημα. Μάλιστα επικέντρωσαν την αναφορά τους στο ότι οι αλλαγές αυτές γίνονται προς αντιμετώπιση των παλιών κακών καταστάσεων που επικρατούσαν». Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς περί εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και βιαιότητας στις Φυλακές, οι οποίοι δεν υποβλήθηκαν εντός της συνεδρίας της Επιτροπής για να δοθούν απαντήσεις, και τους οποίους απέρριψε κατηγορηματικά, αναφερόμενος στη διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση που παρουσιαστεί ένα τέτοιο θέμα, επεσήμανε ότι: «Κάθε υπόθεση, η οποία τυχόν παρουσιάζεται στον χώρο των Φυλακών, είτε σχετίζεται με τη συμπεριφορά των φυλακισμένων, είτε με άσκηση βίας μεταξύ καταδίκων, όπως και κάθε περίπτωση που αφορά θέματα ναρκωτικών, διερευνάται καταρχήν ποινικά. Καλείται η Αστυνομία που αναλαμβάνει τη διεξαγωγή των αναγκαίων ανακρίσεων για άσκηση ποινικών διώξεων. Για τις περιπτώσεις που προκύπτουν πειθαρχικά παραπτώματα διενεργούνται οι απαραίτητες πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον τους. Αλλά πέρα από την καταστολή, γίνονται τακτικοί έλεγχοι στον χώρο των Φυλακών, με βάση τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Γίνονται έλεγχοι στα κελιά, κατά την είσοδο των κρατουμένων στις Φυλακές, είτε έρχονται από τα δικαστήρια, είτε από τις εξόδους τους και μάλιστα οι έλεγχοι είναι αυξημένοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και φθάνουν τους δύο την εβδομάδα. Οι έλεγχοι γίνονται για σκοπούς πρόληψης. Με αυτή την τακτική έχουμε καταφέρει να αποτρέπονται τέτοια περιστατικά σε αντίθεση με τον αυξημένο αριθμό περιστατικών τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να εγκατασταθούν συστήματα αξιοποίησης της τεχνολογίας με σκοπό την εφαρμογή ουσιαστικών ελέγχων, είτε αυτά αφορούν την απενεργοποίηση κινητών τηλεφώνων – έργο το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2016, είτε ακόμη και με την εγκατάσταση κατάλληλου συστήματος αψίδας ελέγχου, το οποίο να μπορεί αξιόπιστα να διερευνήσει τη μεταφορά αντικειμένων ή ουσιών εντός του χώρου των Φυλακών. Με τη χρήση της τεχνολογίας θα διευκολυνθούν οι έλεγχοι που γίνονται από πλευράς της Διεύθυνσης. Οι αναφορές που γίνονται κατά τρόπο αβάσιμο, χωρίς δηλαδή να δίδονται στοιχεία που να τις υποστηρίζουν, στη γενικότητα της αναφοράς με την οποία παρουσιάζονται, δεν εξυπηρετούν τη λειτουργία ενός σωφρονιστικού ιδρύματος, το οποίο θέλει να εφαρμόσει σύγχρονες μεθόδους σωφρονισμού των κρατουμένων, μέσα από τα προγράμματα που τους προσφέρονται, και έχουν κριθεί ως ικανοποιητικές από τους Βουλευτές».

Καταλήγοντας ο κ. Νικολάου δήλωσε: «Έχουμε να επιτελέσουμε ένα σημαντικό έργο και νομίζω βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, και αυτό είναι το συμπέρασμα μου από τη σημερινή συνεδρία. Έχω παραδώσει στα μέλη της Επιτροπής ένα εκτενές σημείωμα που αναλογεί σε 120 σελίδες, με λεπτομερείς αναφορές για πολλά ζητήματα τα οποία εξυπηρετούν τους στόχους που έχουμε θέσει, είτε αυτοί αφορούν την ταχύτητα της απονομής της δικαιοσύνης είτε τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού ιδρύματος, είτε την αύξηση της ασφάλειας στον τόπο μας. Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης επιτελείται ένα σημαντικό έργο και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας, γιατί τους αξίζει κάποια στιγμή να δέχονται τα συγχαρητήρια και από το νομοθετικό σώμα, στα πλαίσια των ελέγχων που έχει ευθύνη να διεξάγει».







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:20:39 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα