Θέματα που αφορούν τη σύσταση του Διοικητικού Δικαστηρίου, την παροχή νομικής αρωγής σε αιτητές πολιτικού ασύλου, τις συνθήκες κράτησης στο χώρο της Μενόγειας, καθώς και τη συμβολή του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα των Γυναικών όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών στην Κύπρο, συζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως με τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Nils Muižnieks, στο πλαίσιο ευρείας συνάντησης που είχε, σήμερα, παρουσία υπηρεσιακών λειτουργών και της Επιτρόπου Ισότητας κας Ιωσηφίνας Αντωνίου.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε στον Επίτροπο ότι το Διοικητικό Δικαστήριο θα αναλάβει τη σε πρώτο βαθμό εκδίκαση προσφυγών με στόχο την ταχύτερη εκδίκαση των προσφυγών κατά πράξεως ή αποφάσεων της Διοίκησης και την βελτίωση της απονομής της διοικητικής δικαιοσύνης και με την αποσυμφόρηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης στη δευτεροβάθμια δικαιοδοσία. Υπογράμμισε δε ότι παράλληλα θα ενισχυθούν οι δικαιοδοτικές εξουσίες του Δικαστηρίου, όταν η προσφυγή αφορά σε διαδικασία διεθνούς προστασίας ή σε φορολογικό ζήτημα, το οποίο αναμένεται να μειώσει σημαντικά τον χρόνο εκδίκασης αυτών των υποθέσεων. Σε σχέση με την παροχή νομικής αρωγής σε αιτητές πολιτικού ασύλου, είπε ότι παρέχεται η δυνατότητα νομικής αρωγής σε αιτητές διεθνούς προστασίας όταν αυτοί ασκούν προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου ενώ παρέχεται δωρεάν νομική αρωγή μόνο στην πρωτοβάθμια εκδίκαση της προσφυγής και όταν είναι πιθανό να εκδοθεί θετική δικαστική απόφαση στα πλαίσια αυτής.

Αναφορικά με τον χώρο κράτησης μεταναστών στη Μενόγεια, ο κ. Υπουργός ενημέρωσε ότι έχουν γίνει ουσιαστικές βελτιωτικές αλλαγές τόσο στον χώρο κράτησης στη Μενόγεια, όσο και σε όλα τα αστυνομικά κρατητήρια με σκοπό τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων και των αλλοδαπών κρατουμένων σύμφωνα με τις συστάσεις της CPT και ότι βρίσκονται στη διαδικασία υλοποίησης οι εισηγήσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως ως αρμόδια Αρχή Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κατά των Βασανιστηρίων. Περαιτέρω ενημέρωσε για τα προγράμματα ψυχοκοινωνικής στήριξης των παράνομων μεταναστών που φιλοξενούνται στη Μενόγεια και τα οποία εφαρμόζονται σε συνεργασία με τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό, καθώς και για τα συμπεράσματα της μελέτης που ετοίμασαν για το σκοπό αυτό.

Περαιτέρω, ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στην απόφαση της Κυβέρνησης, τον περασμένο Ιούνιο, να προχωρήσει στην υπογραφή της Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και την Ενδοοικογενειακή Βία, - της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης – στοχεύοντας στην ενίσχυση των πολιτικών και δράσεων πρόληψης, καταστολής και προστασίας των γυναικών από όλες τις μορφές βίας και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας. Στα πλαίσια της πολιτικής μας για σταδιακή υιοθέτηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Σύμβαση το Υπουργείο προχωρά στην ετοιμασία τεχνοκρατικής μελέτης, και στη λήψη σειράς μέτρων και ενεργειών, σε συνεργασία με τα άλλα εμπλεκόμενα Υπουργεία για σταδιακή υλοποίηση των προνοιών της Σύμβασης, επεσήμανε. Ο κ. Υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία έχει ετοιμαστεί νομοσχέδιο για ποινικοποίηση του αδικήματος της παρενοχλητικής παρακολούθησης (stalking), το οποίο αναμένεται να υποβληθεί σε δημόσιο διάλογο και στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να ψηφιστεί σε νόμο.

Επιπρόσθετα, ο Επίτροπος ενημερώθηκε για τον ρόλο του Εθνικού Μηχανισμού για τα δικαιώματα των Γυναικών και τη συνεισφορά του όσον αφορά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην ευάλωτη ομάδα των γυναικών.







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:23:41 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα