Το νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει την πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια έγγραφα αφορά ένα δικαίωμα που θα έπρεπε να είχε ρυθμιστεί από καιρό, επεσήμανε, σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του σχετικού νομοσχεδίου με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ανέφερε:

«Πρόκειται για ένα δικαίωμα, το οποία παρέμεινε αρρύθμιστο από τη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και για το οποίο έγιναν επισημάνσεις από Επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης. Θα έπρεπε να το είχαμε ρυθμίσει από καιρού. Επιδίωξή μας είναι να κατοχυρωθεί από τη μια, το δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη στα έγγραφα και από την άλλη, να καθιερωθεί μια διαδικασία ελέγχου της δημόσιας υπηρεσίας από τους ίδιους τους πολίτες για τις αποφάσεις της. Η νομοθεσία περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας, και δόθηκε ιδιαίτερη σημασία, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο όφελος μπορεί να προκύψει από την εφαρμογή της, τόσο για τον πολίτη, όσο και για το κράτος.

Στη σημερινή συνεδρία επεξήγησα τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στη δυνατότητα πρόσβασης, είτε είναι απόλυτοι είτε δεν είναι απόλυτοι. Οι περιορισμοί που τέθηκαν αποφασίστηκαν μετά από συγκριτική μελέτη που έγινε, σε σχέση με νομοθεσίες άλλων κρατών μελών της ΕΕ και στη βάση της αντίστοιχης Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης την οποία έχει κυρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, και προβλέπει εξαιρέσεις. Οι εξαιρέσεις που περιλήφθηκαν στη νομοθεσία είναι αυτές που προβλέπονται στη Σύμβαση. Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί και για το οποίο ζητήθηκε γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, είναι εάν μπορεί να αφαιρεθεί συγκεκριμένη εξαίρεση από τη νομοθεσία, αφού η κυρωθείσα Σύμβαση υπερισχύει της εθνικής νομοθεσίας».

Ο κ. Νικολάου διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια ήταν να ρυθμιστεί το δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη, στο πλαίσιο της λειτουργίας του κράτους, των διεθνών μας υποχρεώσεων, αλλά και του ανθρώπινου δικαιώματος ο πολίτης να ενημερώνεται και μέσα από την ενημέρωση να μπορεί να ελέγχει τη δημόσια υπηρεσία.

Ερωτηθείς κατά πόσον η νομοθεσία περιλαμβάνει πρόνοιες που αφορούν και τα δεδομένα πολιτών, καθώς ακόμα υπάρχουν παράπονα από πολίτες όσον αφορά την πρόσβαση τους στους ιατρικούς τους φακέλους, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι η πρόσβαση στους ιατρικούς φακέλους ρυθμίζεται από ειδική νομοθεσία και επίσης, διέπεται από τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα, καθώς πρόκειται για ευαίσθητα δεδομένα και δεν περιλαμβάνονται στη νέα υπό συζήτηση νομοθεσία. «Οι ευρύτερες, όμως, περιπτώσεις πρόσβασης του πολίτη στα δημόσια έγγραφα ρυθμίζονται επαρκώς», συμπλήρωσε.

«Παρά το γεγονός ότι έχει γίνει ήδη μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών και των οργανωμένων φορέων μέσω της δημόσιας διαβούλευσης, που διήρκεσε περισσότερο από δύο χρόνια, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ανοικτό και έτοιμο να συζητήσει, να περιλάβει εισηγήσεις στο υπό συζήτηση κείμενο νόμου για τη ρύθμιση των δικαιωμάτων πρόσβασης των πολιτών σε πληροφορίες και έγγραφα του δημοσίου τομέα», κατέληξε.







Τελευταία Ενημέρωση στις: 21/04/2020 11:43:06 AM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα