Άλλο ένα μέτρο για επιτάχυνση των διαδικασιών εκδίκασης υποθέσεων στα δικαστήρια προωθείται με την πρόταση της Κυβέρνησης για τροποποίηση του άρθρου 111 του Συντάγματος που αφορά στην αλλαγή της σύνθεσης του Οικογενειακού Δικαστηρίου, επεσήμανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Ο κ. Νικολάου σε δηλώσεις του, ανέφερε:
«Με την τροποποίηση αυτή επιδιώκεται η αλλαγή της σύνθεσης του Οικογενειακού Δικαστηρίου όταν αυτό δικάζει αιτήσεις διάλυσης γάμου. Σήμερα, το άρθρο 111 προνοεί για τριμελή σύνθεση του Οικογενειακού Δικαστηρίου, με τη συμμετοχή της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας για τους ορθόδοξους γάμους. Με τη μη συμμετοχή της ορθόδοξης εκκλησίας, το Ανώτατο Δικαστήριο διόρισε, με βάση τις πρόνοιες του νόμου, τον πρόεδρο του Δικαστηρίου για να συνθέτει την τριμελή σύνθεση του Οικογενειακού Δικαστηρίου. Έτσι, μέχρι σήμερα έχουμε πρόεδρο και δύο δικαστές οι οποίοι δικάζουν τις αιτήσεις διάλυσης γάμου.

Μετά από διαβούλευση με το Ανώτατο Δικαστήριο, τους δικαστές του Οικογενειακού Δικαστηρίου και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο συμφωνήσαμε όπως προωθήσουμε την πρόταση της Κυβέρνησης από κοινού, με την οποία να τροποποιείται η σύνθεση του Οικογενειακού Δικαστηρίου κατά τρόπο ώστε οι αιτήσεις διάλυσης γάμου να δικάζονται από έναν δικαστή. Δηλαδή, αντί να έχουμε τρεις δικαστές θα έχουμε έναν δικαστή που θα δικάζει τις αιτήσεις διάλυσης γάμου, όπως ακριβώς συμβαίνει με την εκδίκαση άλλων αιτήσεων, όπως είναι οι αιτήσεις γονικής μέριμνας, διατροφής, αιτήσεις που σχετίζονται με τα θέματα περιουσίας.

Αξιολογώντας μέχρι σήμερα την εφαρμογή της νομοθεσίας, δηλαδή τη λειτουργία του δικαστηρίου υπό τριμελή σύνθεση, κρίναμε ότι δεν θα εξυπηρετούσε σε οτιδήποτε η διατήρηση αυτής της σύνθεσης και έτσι έγινε η συγκεκριμένη εισήγηση, με την οποία φαίνεται ότι συμφωνούν όλα τα κόμματα. Άλλο ένα μέτρο που προωθεί η Κυβέρνηση με σκοπό την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών, χωρίς να επηρεάζεται η αξιοπιστία και η ποιότητα της απονομής της δικαιοσύνης και ειδικότερα σε αυτά τα ευαίσθητα θέματα, γίνεται αποδεκτή».

Ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι στα δικαστήρια μας τα τελευταία έξι χρόνια καταχωρούνται ετησίως περίπου 800-850 αιτήσεις διαζυγίων και αυτές οι αιτήσεις θα πρέπει με βάσει την υφιστάμενη νομοθεσία να εκδικάζονται από τριμελή σύνθεση δικαστηρίων. Υπάρχει και σημαντικός αριθμός άλλων υποθέσεων, όπως γονικής μέριμνας – περίπου 600-700 αιτήσεις ετησίως τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια – και γύρω στις 450 υποθέσεις ετησίως που αφορούν τις αιτήσεις διατροφών, τις αιτήσεις για θέματα περιουσίας, τις αιτήσεις υιοθεσίας και τις αιτήσεις για νομική αρωγή, ανέφερε, και όλα αυτά λόγω της διαφοροποίησης της σύνθεσης του Οικογενειακού Δικαστηρίου για την εκδίκαση των αιτήσεων διάλυσης γάμου, θα μπορούν να εκδικάζονται με μεγαλύτερη ταχύτητα γιατί θα εξοικονομηθεί δικαστικός χρόνος.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι έχουμε περίπου 2500 υποθέσεις τον χρόνο που απασχολούν το Οικογενειακό Δικαστήριο, προσθέτοντας ότι εκτός από την αλλαγή που προωθείται για να επιτευχθεί επιτάχυνση των διαδικασιών προωθείται και η διαμεσολάβηση σε οικογενειακές υποθέσεις, η οποία εκκρεμεί στην Επιτροπή Νομικών. Πρόκειται για μια διαδικασία που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες που αφορούν κυρίως τις σχέσεις μεταξύ των πρώην συζύγων που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά ενός διαλυμένου γάμου, αφού μέσω της θα διεκπεραιώνονται εξωδικαστηριακά κάποια ζητήματα, τα οποία σήμερα διεκπεραιώνονται από τους ίδιους τους δικαστές, συμπλήρωσε. «Είναι παραδεκτό από όλους μας ότι η καθυστέρηση διεκπεραίωσης αυτών των υποθέσεων επηρεάζει τις σχέσεις μεταξύ των πρώην συζύγων και εκείνοι που πληρώνουν τη διασάλευση αυτών των σχέσεων είναι πάντοτε τα παιδιά με συνέπειες τραγικές, γι’ αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση αυτών των μέτρων ώστε να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες και καλύτερες σχέσεις», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον προωθείται γενικότερα αλλαγή της νομοθεσίας περί διαζυγίων, ο κ. Υπουργός είπε: «Είμαστε στο στάδιο εξέτασης μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο και με το Οικογενειακό Δικαστήριο τη συγκρότηση μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων, η οποία θα αναλάβει να εξετάσει και να αξιολογήσει τις υφιστάμενες νομοθεσίες που σχετίζονται με τις οικογενειακές υποθέσεις – τον περί Οικογενειακού Δικαστηρίου Νόμο, το Νόμο που ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ συζύγων και τέκνων και τις νομοθεσίες που σχετίζονται με τις περιουσίες και τη γονική μέριμνα. Στη βάση των προβλημάτων που προκύπτουν σήμερα ή των αναγκών για εκσυγχρονισμό θα αναθεωρηθεί και η σχετική νομοθεσία. Έχει προταθεί σε συγκεκριμένους επιστήμονες που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα να αναλάβουν την αναθεώρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον έχει τεθεί χρονικός ορίζοντας για την αναθεώρηση αυτή, ο κ. Νικολάου είπε ότι το θέμα βρίσκεται στο στάδιο της συζήτησης με τον Δικηγορικό Σύλλογο, ο οποίος θα θέσει υπόψη μας συγκεκριμένους στόχους και σκοπούς που θα πρέπει να επιδιωχθούν κατά την αναθεώρηση των νομοθεσιών αυτών, και συνεπώς, δεν μπορεί να καθοριστεί συγκεκριμένος χρόνος ολοκλήρωσης αυτή τη στιγμή.







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:23:35 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα