Την υποχρέωση κάθε πολίτη έναντι του συνόλου του κυπριακού λαού και προς όφελος της κοινωνίας, να ενημερώνει και να καταγγέλλει ό,τι έρχεται εις γνώση του αναφορικά με πράξεις διαφθοράς, ενθαρρύνει το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση, αναφορικά με την προστασία των προσώπων που καταγγέλλουν περιστατικά διαφθοράς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο συμβάλλει ουσιαστικά στη διευκόλυνση των αρχών για συγκέντρωση πληροφοριών που αφορούν πράξεις διαφθοράς ενώ ταυτόχρονα, προστατεύει τον κάθε πληροφοριοδότη.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αποτελεί ένα μέτρο για την προστασία των πληροφοριοδοτών (των λεγομένων whistle-blowers), το οποίο περιλαμβάνεται στην εξαγγελθείσα Εθνική Στρατηγική κατά της Διαφθοράς του προγράμματος διακυβέρνησης. Η προστασία των καταγγελλόντων για πράξεις διαφθοράς έχει κομβική σημασία για την αποκάλυψη και αποτελεσματική διερεύνηση και δίωξη της εγκληματικής δράσης στον τομέα αυτό, και η συμπλήρωση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου προστασίας μαρτύρων, σ’ ό,τι αφορά ειδικότερα τους πληροφοριοδότες αδικημάτων διαφθοράς όπου παρουσιάζεται ιδιαίτερη δυσκολία εξιχνίασης, θα ενισχύσει τις ανακριτικές και διωκτικές αρχές στο έργο τους.

Η Πολιτεία ενθαρρύνει τον καταγγέλοντα, καθώς το νομοσχέδιο προνοεί εκτός από τα συμπληρωματικά μέτρα προστασίας σε πρόσωπα που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς, και για μέτρα επιείκειας για εκείνους, οι οποίοι εμπλέκονται, αλλά συνεργάζονται πλήρως με τις αρχές για την πλήρη αποκάλυψη και δίωξη όλων των υπαιτίων ή ενεχομένων σε πράξεις διαφθοράς.

Επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο έτυχε σε βάθος διαβούλευσης με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ώστε οι ρυθμίσεις να συμπληρώνουν τα μέτρα προστασίας -δικονομικά και φυσικά- για μάρτυρες και συνεργαζόμενους με τη δικαιοσύνη, που ήδη προβλέπονται με σχετική νομοθεσία, με μέτρα επαγγελματικής προστασίας.







Τελευταία Ενημέρωση στις: 21/04/2020 11:43:09 AM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα