Την πρόταση Νόμου περί του Ποινικού Κώδικα για δημιουργία ιδιώνυμου αδικήματος για πρόκληση θανάτου εξαιτίας οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών και της υπέρβασης του ορίου ταχύτητας, την οποία είχε θέσει επί της θητείας του ως Βουλευτής και επανακατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, συζήτησε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών. Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι αντί της απαίτησης να είναι σωρευτική η ύπαρξη δύο βασικών αιτιών της οδήγησης, εισηγήθηκε την διαμόρφωση της ώστε οι αιτίες του αδικήματος να συντρέχουν διαζευκτικά στις περιπτώσεις που η κύρια αιτία του θανατηφόρου τροχαίου προκαλείται είτε λόγω υπερβολικής ταχύτητα είτε λόγω υπερβολικής χρήσης αλκοόλης ή ναρκωτικων.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συζήτησης, ο κ. Νικολάου ανέφερε:

«Εξέφρασα τις απόψεις μου επί της πρότασης, οι οποίες παραμένουν οι ίδιες όπως και όταν τις κατέθεσα ως Βουλευτής. Πρόκειται για θέμα εξαιρετικής σημασίας. Η πρόταση συντάχθηκε τότε συνεπεία ενός θλιβερού τροχαίου ατυχήματος, όταν ένας νέος ο οποίος ενώ βρισκόταν στο πεζοδρόμιο, διερχόμενος οδηγός με υπερβολική ταχύτητα, και υπό την επήρεια αλκοόλης του στέρησε τη ζωή. Έκτοτε δυστυχώς υπήρξαν και άλλα παρόμοια περιστατικά, με τελευταίο το θανατηφόρο ατύχημα που συνέβη πρόσφατα στη Λεμεσό, όπου επίσης οδηγός που οδηγούσε με υπερβολική ταχύτητα, υπό την επήρεια αλκοόλης αλλά και μετά από χρήση ναρκωτικών, στέρησε τη ζωή ενός νεαρού, του οποίου το όχημα ήταν σταματημένο στα φώτα τροχαίας. Έχοντας υπόψη αυτές τις περιπτώσεις και τις εμπειρίες συμπεριφοράς των οδηγών, από την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Υπουργός, έκρινα όπως η πρόταση Νόμου διαφοροποιηθεί ώστε, αντί της απαίτησης να είναι σωρευτική η ύπαρξη δύο βασικών αιτιών πρόκλησης οδικών δυστυχημάτων, δηλαδή την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών και υπερβολικής ταχύτητας, να διαμορφωθεί ώστε το αδίκημα να επιβάλλεται και στις περιπτώσεις που οι κύριες αιτίες συντρέχουν διαζευκτικά. Δηλαδή, να τιμωρείται για το ιδιώνυμο αδίκημα της ανθρωποκτονίας, με ποινή φυλάκισης μέχρι 10 χρόνια, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η κύρια αιτία που προκάλεσε το θανατηφόρο δυστύχημα ήταν είτε η υπερβολική ταχύτητα, είτε η υπερβολική χρήση αλκοόλης είτε η χρήση ναρκωτικών.

Εάν κάποιος οδηγεί υπό την επήρεια τόσης περιεκτικότητας αλκοόλης που τον καθιστά ανίκανο – όχι απλά περιορίζει τη δυνατότητά του να οδηγήσει - να αντιδράσει και συνεπεία της κατάστασης αυτής προκαλεί θανατηφόρο δυστύχημα, οι ευθύνες του δεν μπορεί να περιορίζονται σε ευθύνες αμελούς οδήγησης, αλλά εμπίπτουν στις ευθύνες που συνιστούν το ιδιώνυμο αυτό αδίκημα». Ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρόκειται για αμέλεια αλλά για σκόπιμη πρόκληση θανάτου συνεπεία παράβασης στην οποία οι οδηγοί προβαίνουν.

Ερωτηθείς κατά πόσον στο Νόμο θα περιλαμβάνεται και ποσοστό αλκοόλης ή το είδος των ναρκωτικών στο αίμα του οδηγού που θα προκαλέσει το θανατηφόρο, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι στην πρόνοια της πρότασης του Νόμου δεν περιλαμβάνεται οποιοδήποτε ποσοστό ή είδος ναρκωτικού και η Επιτροπή συζητεί τον καθορισμό ικανοποιητικού τρόπου, που να μπορεί το δικαστήριο να διαπιστώσει ότι η κύρια αιτία πρόκλησης του θανάτου ήταν η υπερβολική ταχύτητα ή υπερβολική χρήση αλκοόλης ή ναρκωτικών. «Δεν μπορεί να προσδιοριστεί στο νόμο ποσοστό υπέρβασης του ορίου ταχύτητα, εάν δηλαδή υπερέβαινε το 30 ή το 50% του επιτρεπόμενου ορίου, αλλά μόνο ότι το θανατηφόρο τροχαίο προκλήθηκε κυρίως λόγω της υπερβολικής ταχύτητας, ανεξαρτήτως του ύψους της ταχύτητας του οχήματος», συμπλήρωσε.

Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός κληθείς να σχολιάσει την εισαγωγή του θεσμού του ελέγχου της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών μέσω του νάρκοτεστ, ανέφερε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας υποστήριξε το νομοσχέδιο που αφορά στην υιοθέτηση του νάρκοτεστ και έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα εφαρμογής, που να μπορεί να γίνει αποδεκτή και να εξυπηρετεί το σκοπό της. Ο κ. Νικολάου, σημείωσε ότι η εφαρμογή της φόρμουλας να διαπιστώνεται η χρήση ναρκωτικών διά του αίματος ήταν σίγουρα αδύνατη, εφόσον θα έπρεπε κάθε τόσο ο αστυνομικός που διενεργεί τον τροχαίο έλεγχο θα έπρεπε να εγκαταλείπει το καθήκον για να μεταφέρει στο πλησιέστερο ιατρικό κέντρο το ελεγχόμενο πρόσωπο με σκοπό να διαπιστώσει αν έκανε χρήση ναρκωτικών. Με την φόρμουλα της χρήσης σάλιου η διαδικασία γίνεται ευκολότερη και η διαπίστωση δυνατή, είπε, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί το νομοσχέδιο τώρα και φαίνεται ότι υιοθετεί και η Επιτροπή, θα μας δοθεί ακόμη μια δυνατότητα να ελέγξουμε καλύτερα μια από τις αιτίες πρόκλησης δυστυχημάτων.







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:23:39 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα