Με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και μελλοντικών χρηστών του οδικού δικτύου σε θέματα ορθής και υπεύθυνης οδικής συμπεριφοράς, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου είχε, σήμερα, συζήτηση με μαθητές του Λυκείου Παραλιμνίου, στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής.

Απευθυνόμενος στους μαθητές, ο κ. Νικολάου παρουσίασε τις κύριες παραβάσεις που κάνουν οι νέοι οδηγοί, βάσει σχετικής έρευνας, υπογραμμίζοντας τους να μην οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, να φορούν τη ζώνη και το κράνος τους, να τηρούν πάντοτε το όριο ταχύτητας, καθώς η μη συμμόρφωση με αυτούς τους απλούς βασικούς κανόνες, μπορεί να στοιχίσει τη ζωή σε νέους ανθρώπους, φίλους και συμμαθητές τους.

Από την πλευρά τους, οι μαθητές έθεσαν ερωτήματα και εισηγήσεις προς τον Υπουργό, μεταξύ άλλων, αναφορικά με τον τρόπο ελέγχου από μέρους της Αστυνομίας, την αύξηση των ποινών για επαναλαμβανόμενα αδικήματα και για τις καταδιώξεις των παρανομούντων μοτοσικλετιστών από αστυνομικούς κατά τους τροχαίους ελέγχους. Επίσης, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους όσον αφορά την επιβολή προστίμων, την εκπαίδευση και την καλλιέργεια οδικής συνείδησης στα σχολεία.

Ο κ. Νικολάου εξήγησε στους μαθητές ότι τα πρόστιμα και οι ποινές που επιβάλλονται στους παρανομούντες δεν στοχεύουν στην τιμωρία, αλλά στη συνολική προσπάθεια που καταβάλλει η πολιτεία για διαμόρφωση σωστών και συνειδητοποιημένων αυριανών οδηγών. Επιπρόσθετα, είπε ότι το θέμα της αύξησης των προστίμων, μελετάται ήδη στο πλαίσιο αναθεώρησης των ποινών για τροχαίες παραβάσεις που αποτελούν τις κύριες αιτίες πρόκλησης των σοβαρών και θανατηφόρων δυστυχημάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα διπλασιάζεται το ύψος των ποινών, ενώ σε άλλες τριπλασιάζονται οι ποινές που καθορίζονται στη σχετική νομοθεσία, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια είναι να γίνουν οι ποινές πιο αυστηρές, ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά, με μέτρα όπως η κατακράτηση του οχήματος και η στέρηση της άδειας οδήγησης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε σχέση με τις παρατηρήσεις τους ότι γίνονται επικίνδυνες καταδιώξεις κατά τους τροχαίους ελέγχους, επεσήμανε ότι έχουν σταματήσει αυτού του είδους οι πρακτικές.

Ο κ. Νικολάου, υπογράμμισε ότι η ευαισθητοποίηση όλων προς την κατεύθυνση της πρόληψης και μείωσης των τροχαίων οδικών συγκρούσεων, είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, καθώς, πέρα από τις υλικές ζημιές, δυστυχώς, έχουν ως κόστος ανθρώπινες ζωές και επιφέρουν τεράστιο πόνο στις οικογένειες και τα οικεία πρόσωπα των θυμάτων. «Οι τροχαίες οδικές συγκρούσεις και η εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισής τους, μας απασχολούν ιδιαίτερα, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα με σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις. Δυστυχώς, από τις αρχές του 2017 μέχρι σήμερα έχουν ήδη καταγραφεί 46 θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις με 50 νεκρούς, 14 εκ των οποίων νέα παιδιά με όνειρα», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στο προφίλ του Κύπριου οδηγού, όπως προέκυψε μέσα από πρόσφατη μελέτη που έγινε με στόχο την ετοιμασία νέας επικοινωνιακής στρατηγικής για τα θέματα της οδικής ασφάλειας, ο κ. Νικολάου είπε ότι χαρακτηρίζεται ως βιαστικός, ανυπόμονος, απρόσεκτος, που παραβλέπει τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, που δεν σέβεται τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου, και προέτρεψε τα παιδιά να οδηγούν υπεύθυνα και προσεκτικά. «Βαθύτερο αίτιο της προβληματικής οδικής συμπεριφοράς του είναι η έλλειψη οδικής συνείδησης», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το θέμα της εισαγωγής μαθήματος οδικής ασφάλειας και στα λύκεια έχει ήδη δρομολογηθεί.
Κλείνοντας, ο κ. Υπουργός προέτρεψε τους μαθητές, ως οι αυριανοί οδηγοί να σκέφτονται την κάθε τους κίνηση, προστατεύοντας έτσι τον εαυτό τους και να επιδεικνύουν τον απαιτούμενο σεβασμό έναντι των υπολοίπων χρηστών του οδικού δικτύου.







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:21:24 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα