Σε σημερινή συνάντηση που είχε με την Επίτροπο Νομοθεσίας και αντιπροσωπεία της Ομάδας Πρωτοβουλίας Χωρισμένων Γυναικών ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου, συζητήθηκαν αρκετά θέματα που απασχολούν αυτή την ομάδα πολιτών.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Υπουργός είπε: «Κατά τη συνάντηση μελετήσαμε αρκετά από τα ζητήματα που τίθενται από την ομάδα αυτή των συμπολιτών μας, οι οποίοι όχι μόνο αντιμετώπιζαν προηγουμένως αρκετά προβλήματα, αλλά σήμερα, έχοντας υπόψη και την οικονομική κρίση, τα προβλήματά τους φαίνεται να είναι διογκωμένα».

«Ένα από τα ζητήματα που εξετάσαμε», είπε, «είναι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με την πρώτη κατοικία και αφού επεξηγήσαμε την πρόταση ανάλαβαν να την μελετήσουν. Οι πρώτες διαπιστώσεις είναι πως η πρόταση αυτή είναι καλοδεχούμενη από μέρους τους αφού μπορεί να δώσει λύσεις σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους, δηλαδή να διατηρήσουν την κατοικία τους».

«Το δεύτερο», συνέχισε, «είναι ζητήματα που προκύπτουν από εγγυήσεις τις οποίες έχουν παραχωρήσει για λογαριασμό των συζύγων τους σε πιστωτικά τραπεζικά ιδρύματα, είτε αυτές επιβλήθηκαν υπό την άσκηση ψυχολογικής βίας είτε αξιοποιώντας πληρεξούσιο το οποίο είχαν παραχωρήσει στους συζύγους τους για σκοπούς τραπεζιτικών διευκολύνσεων. Αυτό το ζήτημα εγείρεται για χρόνια τώρα και παραμένει ανεπίλυτο. Μέσα από τη συζήτηση που έχουμε κάνει και με την Επίτροπο Νομοθεσίας, αναλάβαμε να κατηγοριοποιήσουμε αυτές τις περιπτώσεις και να δούμε, και αυτό θα το ετοιμάσει η Επίτροπος Νομοθεσίας, αν μπορούν να αντιμετωπιστούν οι συγκεκριμένες ειδικές περιπτώσεις, δηλαδή αν αυτές είναι υπό τη μορφή άσκησης ψυχολογικής βίας ή χωρίς την αξιοποίηση πληρεξούσιου εγγράφου».

«Το τρίτο θέμα», πρόσθεσε τέλος, «και το οποίο μάλιστα έχουμε συμφωνήσει και θα προωθηθεί προς το Υπουργικό Συμβούλιο, είναι μια πρόταση για την αναλογική καταβολή της σύνταξης. Υπάρχουν περιπτώσεις συζύγων διαζευγμένων και αποβιωσάντων, οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη και, δυστυχώς, ολόκληρο το ποσό της σύνταξης το παίρνει ολόκληρη η σύζυγος που ζούσε τα τελευταία χρόνια με τον αποβιώσαντα σύζυγο ενώ η προηγούμενη σύζυγος που μπορεί και να πέρασε περισσότερα χρόνια ζωής με τον αποβιώσαντα δεν λαμβάνει τίποτα. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο έχουμε συζητήσει, φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα, να δημιουργεί μια αδικία ή εγείρει ακόμα και ζητήματα που έχουν κυρίως να κάνουν με την προστασία παιδιών. Αναλάβαμε με την Επίτροπο Νομοθεσίας, να ετοιμάσουμε μια πρόταση για να προωθηθεί προς τη Γενική Εισαγγελία και στη συνέχεια στο Υπουργικό Συμβούλιο με σκοπό να καταλήξει στη Βουλή».







Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:19:49 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα