Σε σημερινή συνάντηση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Παιδείας και Πολιτισμού συζητήθηκε η εισήγηση του Πανεπιστημίου Νεάπολις, σε συνεργασία με τις Κεντρικές Φυλακές και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφορικά με την αναβάθμιση του Προγράμματος Εκπαίδευσης των φυλακισμένων στις Κεντρικές Φυλακές.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου είπε πως «παρά την εισήγηση την οποία είχαμε για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε ένα επίπεδο, θα έλεγα ότι η όλη εισήγηση και πρόταση αγκαλιάστηκε πολύ θετικά από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο μάλιστα προχώρησε και ανέλυσε τη δυνατότητα αντί μιας άτυπης λειτουργίας ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, να λειτουργήσει ένα πρόγραμμα στη βάση λειτουργίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που λειτουργούν σήμερα στον τόπο μας θεσμοθετημένα».

Όπως είπε ο κ. Νικολάου το Υπουργείο του θα αναμένει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου την εισήγηση από την τεχνική επιτροπή, που θα αφορά τη δυνατότητα ένταξης της εκπαίδευσης των φυλακισμένων, κάτω από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εσπερινή Τεχνική Σχολή.

«Με αυτό τον τρόπο», είπε, «θα δώσουμε τη δυνατότητα στους φυλακισμένους να μπορέσουν να αποκτήσουν ή να βελτιώσουν περισσότερο τις γενικότερές τους γνώσεις, αλλά πολύ δε περισσότερο να αποκτήσουν τεχνική κατάρτιση, ούτως ώστε με την αποφυλάκισή τους, να μπορούν πιο εύκολα να ενταχθούν στην κυπριακή κοινωνία, αλλά να έχουν και τη δυνατότητα να εργοδοτηθούν, αποκτώντας κάποιο επάγγελμα».

Πρόσθεσε πως «δυστυχώς στο χώρο των φυλακών συναντούμε αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι έχουν πολύ περιορισμένη εκπαίδευση, αλλά σίγουρα και κάποιους με καλύτερες δυνατότητες», σημειώνοντας πως «εκείνο το οποίο χρειάζεται πολύ περισσότερο, και εκεί είναι που επενδύουμε, είναι στην τεχνική/επαγγελματική τους κατάρτιση, για να μπορέσουν να αποκατασταθούν, μετά από την αποφυλάκισή τους, εκείνοι οι οποίοι ενδιαφέρονται να έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να βρουν εργασία να εργαστούν, αντί να καταφεύγουν στις ίδιες πρακτικές του παρελθόντος και να επιστρέφουν ξανά στις φυλακές».

Επιπλέον, είπε πως υπολογίζεται ότι το ενδιαφέρον για αυτό το πρόγραμμα θα είναι περίπου γύρω στους 300 φυλακισμένους, προσθέτοντας ότι από αυτούς υπολογίζεται ότι τουλάχιστον γύρω στους 100 θα είναι εκείνοι, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα και θα το συμπληρώσουν.

Επίσης, ανέφερε ότι «θα παρέχεται η δυνατότητα στους φυλακισμένους αν δεν συμπληρώσουν το πρόγραμμα εντός του χώρου των φυλακών και του χρόνου της φυλάκισής τους, να μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους και στη συνέχεια.

«Είναι ζητήματα, τονίζω, τα οποία μελετούνται με σκοπό να αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το χρόνο παραμονής αυτών των ανθρώπων στο χώρο των φυλακών και να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν πολύ πιο εύκολα στην κυπριακή κοινωνία», είπε.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκος Κενεβέζος είπε ότι «μέσα από αυτή τη διαδικασία που φιλοδοξούμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την υλοποιήσουμε και να την πετύχουμε και να την εφαρμόσουμε ως πολιτική, είναι να κάνουμε ευκολότερη την επανένταξή τους και πιο ορατές τις συνθήκες, αυτή η επανένταξή τους να είναι ομαλή και να έχει μια συνέχεια και μια συνέπεια».

Σημείωσε πως «έχει διοριστεί μια τεχνική επιτροπή και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα μετουσιωθούν οι σκέψεις και η πολιτική φιλοσοφία που θέσαμε σήμερα σε πράξη, για να δούμε πως υλοποιούμε αυτό τον στόχο, ο οποίος θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικός σε πολλά και πολύ ουσιαστικά επίπεδα».

Φωτογραφίες από την σύσκεψη...











Τελευταία Ενημέρωση στις: 20/10/2020 03:19:52 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα