Αξιότιμε Υπουργέ Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων,

Βοηθέ Αρχηγέ της Αστυνομίας,

Κυρίες και Κύριοι,

Αγαπητοί Δημοσιογράφοι,

Σας καλωσορίζω στην σημερινή παρουσίαση της ενημερωτικής εκστρατείας του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας με κεντρικό μήνυμα «Τα μάτια στο δρόμο, το κινητό μπορεί να περιμένει». Η εκστρατεία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 15-30 Νοεμβρίου 2023 με πρωταγωνιστές τους 2 πρεσβευτές Οδικής Ασφάλειας, τον Μιχάλη Παυλίδη και τον Βλαδίμηρο Τζιωρτζή, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω θερμά για την αφοσίωσή τους και τη συμβολή τους σε αυτήν την προσπάθεια.

Η επιλογή μας να επικεντρωθούμε στο θέμα της χρήσης κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της οδήγησης οφείλεται σε μια σοβαρή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Το θέμα αυτό είναι πάντα επίκαιρο και ιδιαίτερα σημαντικό. Στόχος μας είναι η πρόληψη, η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η εμπέδωση της έννοιας της οδικής συνείδησης, ιδίως στους νέους οδηγούς.

Η καθημερινότητά μας έχει, αναμφισβήτητα, διαμορφωθεί σημαντικά από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, που καθιστούν τη ζωή και την επικοινωνία μας ευκολότερη και άμεση. Ωστόσο, θέλουμε να επαναλάβουμε ότι με τη χρήση τους κατά την οδήγηση αποσπάται η προσοχή των οδηγών, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμπλοκής σε οδικές συγκρούσεις.

Η απόσπαση προσοχής είναι ένας από τους κύριους παράγοντες πρόκλησης οδικών συγκρούσεων, επηρεάζοντας τον χρόνο αντίδρασης των οδηγών σε απρόσμενα περιστατικά. Μια στιγμή απόσπασης προσοχής μπορεί να έχει σοβαρότατες συνέπειες, όπως επισημαίνει και ο Μιχάλης Παυλίδης, στο μήνυμά του που θα δείτε στη συνέχεια.

Πολλές φορές έχουμε δει οδηγούς να χρησιμοποιούν τα κινητά τους ενώ περιμένουν στα φώτα τροχαίας – να μιλούν, να στέλνουν μηνύματα, να κοιτάνε τα social media, ή ακόμα και να βγάζουν selfie. Οι οδηγοί, προφανώς, συχνά υποτιμούν τον κίνδυνο, νομίζοντας ότι μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Ο κίνδυνος αυτός οφείλεται στο γεγονός ότι η απόσπαση της προσοχής για λίγα δευτερόλεπτα ισοδυναμεί με τυφλή πορεία 70 μέτρων, όταν κινούμαστε με ταχύτητα 50 χλμ/ώρα, επισήμανση που κάνει ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής στο δικό του μήνυμα.

Μιλάμε δηλαδή για μία απόσταση, όπου ουσιαστικά δεν αντιλαμβανόμαστε έγκαιρα κάποια εμπόδια μπροστά μας, όπως ένα ακινητοποιημένο όχημα ή –ακόμη χειρότερα- έναν πεζό.

Η απόσπαση της προσοχής των οδηγών, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στην Κύπρο, συγκαταλέγεται στους πλέον σημαντικούς παράγοντες πρόκλησης οδικών συγκρούσεων, αφού περιορίζει σημαντικά τον χρόνο αντίδρασης των οδηγών σε περιπτώσεις έκτακτων ή απρόσμενων περιστατικών στο οδικό δίκτυο. Μειώνει την αντίληψη του τί συμβαίνει στο δρόμο, της τήρησης των οδικών σημάτων και των σωστών αποστάσεων ασφαλείας αλλά, παράλληλα, και της παραμονής στην κατάλληλη θέση πορείας.

Κατά το 2023 ήδη έχουν σημειωθεί 26 θανατηφόρες συγκρούσεις, με 28 νεκρούς, 9 από αυτές είχαν ως κυριότερη αιτία την απρόσεκτη οδήγηση και την απόσπαση προσοχής. Ταυτόχρονα, 7.331 εξώδικες καταγγελίες για κινητό τηλέφωνο έχουν εκδοθεί το 2022 και 6367 από την 1/1/2023 μέχρι σήμερα. Οι αριθμοί αυτοί αναδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη να αναλάβουμε δράση και να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση κινητών κατά την οδήγηση.

Εύχομαι η εκστρατεία του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, μέσα από τα μηνύματα των δύο Πρεσβευτών μας να προβληματίσει και να ευαισθητοποιήσει. Η ανθρώπινη ζωή κάθε πολίτη αποτελεί ανεκτίμητο αγαθό και δεν αξίζει να τεθεί σε κίνδυνο λόγω επιπόλαιης, ανεύθυνης και εγωιστικής οδήγησης.

Ας οδηγούμε με ασφάλεια για να λαμβάνουμε και τις σωστές αποφάσεις. Ας τηρούμε αυστηρά και συστηματικά τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, τα όρια ταχύτητας και ας οδηγούμε με σύνεση.

Ολοκληρώνοντας εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες στο Γραφείο Τύπου Πληροφορίων για την υλοποίηση της εκστρατείας, καθώς επίσης και όλους τους εμπλεκόμενους ιδιαίτερα, και πάλι, τους δύο πρεσβευτές μας.

Ευχαριστώ.

Τελευταία Ενημέρωση στις: 14/11/2023 01:30:39 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα