ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Επιθεώρηση ΑρχείωνΣτο Κρατικό Αρχείο κρατούνται σήμερα αρχεία που καταλαμβάνουν 15282 μέτρα μήκους ραφιών και χρονολογούνται από το 1878 μέχρι σήμερα. Μεταξύ των σημαντικών συλλογών που φυλάσσονται είναι η συλλογή των αρχείων της Αρχιγραμματείας καθώς και τα αρχεία του Κυβερνήτη. Υπάρχουν και αρκετές άλλες συλλογές της Αγγλοκρατίας καθώς και της περιόδου μετά την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας. Υπάρχουν ακόμη μικροταινίες που αφορούν την Κύπρο από τις αρχειακές συλλογές του Κρατικού Αρχείου Βενετίας (Ενετική περίοδος) και των Εθνικών Αρχείων της Βρετανίας (Βρετανική αποικιακή περίοδος), τις οποίες το κοινό επιθεωρεί με το ειδικό μηχάνημα ανάγνωσης μικροταινιών που βρίσκεται στο Κρατικό Αρχείο.

Το αναγνωστήριο του Κρατικού Αρχείου είναι ανοικτό για το κοινό κατά τις ώρες 8:00-15:00. Μετά την προσέλευση στο Αναγνωστήριο το κοινό υποβοηθείται από το προσωπικό του Κρατικού Αρχείου στη διεξαγωγή της έρευνάς του με την παροχή συμβουλών και κατευθυντηρίων γραμμών και την προμήθεια των μέσων αναφοράς (ευρετήρια, κατάλογοι, μητρώα, κάρτες κ.ά.), μέσω των οποίων θα εντοπιστούν τα αρχεία προς επιθεώρηση.

Στη συνέχεια ο ερευνητής συμπληρώνει μια αίτηση για επιθεώρηση στην οποία, αφού καταχωρήσει τα προσωπικά του στοιχεία, σημειώνει τους κωδικούς των αρχείων προς επιθεώρηση. Η αντίστοιχη αίτηση για αντιγραφή αρχείων συμπληρώνεται όταν ο ερευνητής επιθυμεί να αναπαραγάγει κάποια αποσπάσματα των αρχείων που ερεύνησε.

Οι ερευνητές θα πρέπει να τηρούν τις "Οδηγίες Αναγνωστηρίου" κατά την παραμονή τους στο αναγνωστήριο του Κρατικού Αρχείου.


Σχετικά Αρχεία:

No documents found


© 2012 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης
Κρατικό Αρχείο