Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο αποτελεί συνεχώς αυξανόμενη πρόκληση. Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και του διαδικτύου προσφέρει διαρκώς ευκαιρίες διάπραξης εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, αφού παρέχεται η δυνατότητα σε εγκληματικά στοιχεία να ενεργούν ανώνυμα, από απόσταση και με ταχύτητα.

Αδικήματα κατά της περιουσίας, όπως μεταφορά χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς, απάτες, κλοπή προσωπικών δεδομένων, κυβερνοεπιθέσεις, παιδική πορνογραφία είναι μερικά από τα αδικήματα που καλούνται οι αρχές να διερευνήσουν αντιμετωπίζοντας πληθώρα προβλημάτων, όπως η κρυπτογράφηση, η δικαιοδοσία αλλά και η δυσκολία ανάλυσης όγκου πληροφοριών.

Στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας, η οποία έχει λάβει υπόψη τις βασικές παραμέτρους της Στρατηγικής της Ε.Ε. και εστιάζεται στη διακυβερνητική συνεργασία και στην συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και η Αστυνομία έχουν αναγνωρίσει τομείς δράσεως για την πρόληψη και δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος όπως, η ενίσχυση της αναφοράς εγκλημάτων και της συλλογής πληροφοριών μέσω της ανάπτυξης επιγραμμικής πλατφόρμας καταγγελιών, η βελτίωση των τεχνικών μέσων και εξοπλισμού για την αποτελεσματική διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων, η αναθεώρηση της νομοθεσίας, η βελτίωση της συνεργασίας με τους πάροχους υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς επίσης η εκπαίδευση τόσο των αρχών επιβολής του νόμου όσο και των εισαγγελέων και δικαστών που καλούνται να χειριστούν τέτοιες υποθέσεις

Σημαντικό μέρος των προσπαθειών του Υπουργείου εστιάζεται στην πρόληψη και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Ειδικότερα, ενημερώνονται οι μαθητές για τους κινδύνους που παραμονεύουν στο διαδίκτυο, άλλα και στελέχη επιχειρήσεων με στόχο την προστασία σημαντικών πληροφοριών και δεδομένων που σχετίζονται με τη λειτουργία της επιχείρησής τους.

Υπερτονίζεται η σημασία της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών με διωκτικές αρχές άλλων κρατών μελών και εξειδικευμένων οργανισμών της Ε.Ε. λόγω της φύσης των εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω διαδικτύου και της διεθνικής τους διάστασης.

Η εφαρμογή των πιο πάνω δράσεων έχει αξιολογηθεί με πολύ θετικά αποτελέσματα από το Συμβούλιο της Ε.Ε., το οποίο στην Έκθεσή του έχει καταγράψει καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Κύπρο, ειδικότερα στους τομείς της πρόληψης και ευαισθητοποίησης μαθητών και νεαρών παιδιών, της αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων και του επιπέδου κατάρτισης του προσωπικού του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και του Δικανικού Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Δεδομένων.

Επίσης έχει προταθεί η αξιοποίηση του Κέντρου ασφαλούς διαδικτύου και ψηφιακών τεχνολογιών, που προωθείται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για ένα καλύτερο διαδίκτυο για τα παιδιά, για σκοπούς έρευνας και εκπαίδευσης στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης. Το ΥΔΔΤ μετέχει στη Διυπουργική Επιτροπή για την προώθηση και παρακολούθηση της Εθνικής Στρατηγικής για «ένα καλύτερο διαδίκτυο για τα παιδιά στην Κύπρο» καθώς και στις εργασίες για τη δημιουργία κέντρου αξιοποίησης ψηφιακών τεχνολογιών και ασφαλούς αξιοποίησης του διαδικτύου.

Τέλος, του Υπουργείο έχει συνεισφέρει στην αναθεώρηση της Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), με στόχο τη συμπερίληψη θεματικής ενότητας με τίτλο «Αντιμετώπιση αδικημάτων στο Κυβερνοχώρο». Η προσπάθεια των δράσεων θα είναι η μείωση και αποτελεσματική διερεύνηση αδικημάτων που διαπράττονται στο κυβερνοχώρο.








Τελευταία Ενημέρωση στις: 04/11/2020 10:42:58 AM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα