Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Αποφασίστηκε η σύσταση του Εμπορικού Δικαστηρίου

27/04/2017

Η σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου αποφασίστηκε, σήμερα, κατά τη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για εκσυγχρονισμό της απονομής δικαιοσύνης στον τόπο μας και της απαίτησης για να αναπτυχθεί η Κύπρος ως χώρα παροχής εμπορικών υπηρεσιών.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης που έγινε στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο κ. Νικολάου ανέφερε:

«Το Εμπορικό Δικαστήριο που θα συσταθεί θα έχει την αρμοδιότητα να εκδικάζει υποθέσεις που ορίζονται ως εμπορικές και η απαίτηση τους θα υπερβαίνει συγκεκριμένη κλίμακα. Συγκεκριμένα, ως εμπορικές υποθέσεις ορίζονται μεταξύ άλλων οι απαιτήσεις από συμβάσεις ή διαφορές μεταξύ επιχειρήσεων, αγορά ή πώληση εμπορευμάτων, εκμετάλλευσης πετρελαίου ή φυσικού αερίου, η αγορά ή ανταλλαγή μετοχών, πνευματικής ιδιοκτησίας, ασφαλιστικές υποθέσεις κ.α., και αντιστοιχούν σε ένδεκα κατηγορίες υποθέσεων.

Η έδρα του Εμπορικού Δικαστηρίου θα είναι μία ή περισσότερες επαρχίες που θα ορίζονται σε συνεννόηση με το Ανώτατο Δικαστήριο. Βάσει μελέτης, πρόθεση είναι να οριστούν δύο έδρες του δικαστηρίου – μία στη Λεμεσό και μία στη Λευκωσία.

Το Εμπορικό Δικαστήριο θα έχει ξεχωριστή δομή, θα λειτουργεί εκτός των Επαρχιακών Δικαστηρίων. Θα ακολουθεί διαδικασία ‘fast track’ (ταχείας οδού), η οποία θα μπορεί να ολοκληρώνεται σε πρώτο βαθμό μέχρι τους 18 μήνες και ανάλογος θα είναι ο χρόνος εκδίκασης των υποθέσεων σε δεύτερο βαθμού – δηλαδή, ενώπιον Εφετείου.

Η σχετική μελέτη, υποβλήθηκε στα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου και σήμερα είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις επί του θέματος. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προχωρήσει με την προετοιμασία νομοσχεδίου, το οποίο θα μελετηθεί εκ νέου, μετά τη σημερινή συνάντηση, ώστε την ερχόμενη εβδομάδα το ολοκληρωμένο νομοσχέδιο, να υποβληθεί για διαβούλευσης στους ενδιαφερόμενους φορείς – όπως είναι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) και άλλους, οι οποίοι καιρούς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός τέτοιου δικαστηρίου».

Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι πρόκειται για νέο Δικαστήριο που έρχεται, μετά το Διοικητικό Δικαστήριο το οποίο λειτουργεί με πολύ μεγάλη επιτυχία, για να καλύψει το κενό που υπάρχει στη χώρα μας. «Η χώρα μας θέλει να θεωρείται ως τόπος παροχής υπηρεσιών και ως τέτοιος οφείλουμε να διαμορφώσουμε συνθήκες και δικαστικές διαδικασίες, που θα παρέχουν στους ενδιαφερόμενους ευκαιρίες εκδίκασης των υποθέσεων τους σε σύντομο χρονικό διάστημα», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να προσελκύσουμε πρόσθετες επενδύσεις, επιχειρηματίες και εταιρείες που θα ενδιαφερθούν να εγγραφούν ή να δραστηριοποιηθούν από την Κύπρο στο εξωτερικό. Ακόμα, θα υπάρχει η δυνατότητα εκδίκασης διαφορών που προέκυψαν από συναλλαγές στο εξωτερικό και οι συμβαλλόμενοι συμφώνησαν η διαφορά να εκδικαστεί με βάση το κυπριακό δίκαιο και από το Εμπορικό Δικαστήριο της Κύπρου, συμπλήρωσε.

Περαιτέρω, αναφερόμενος στον αριθμό των υποθέσεων εμπορικής φύσεως, με απαίτηση πέραν των 2εκ. ευρώ και έχουν καταχωρηθεί στα Επαρχιακά Δικαστήρια, είπε ότι αυτές ανέρχονται σε 342 το 2015 και σε 273 το 2016. «Οι υποθέσεις αυτές θα πρέπει να αναλυθούν περισσότερο τόσο σε σχέση με την κλίμακα της απαίτησης (δηλ. το ύψος της απαίτησης) όσο σε σχέση με το είδος, ώστε να γνωρίζουμε τον αριθμό των υποθέσεων, ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για να λειτουργήσει το Εμπορικό Δικαστήριο, όπως ακριβώς το έχουμε προδιαγράψει», διευκρίνισε.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις κλίμακες των υποθέσεων, ο κ. Υπουργός είπε ότι αναμένεται η ανάλυση των στοιχείων και του αριθμού των υποθέσεων που έχουν καταχωρηθεί κατά έτος και η κλίμακα θα καθοριστεί με τον υπολογισμό των υποθέσεων που αναμένεται να καταχωρούνται στο Εμπορικό Δικαστήριο κάθε χρόνο. «Υπολογίζουμε ότι σε πρώτο στάδιο μπορεί η εκδίκαση από το Εμπορικό Δικαστήριο να περιοριστεί σε υποθέσεις που υπερβαίνουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ», σημείωσε.

Κληθείς να αναφέρει ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, ο κ. Νικολάου είπε ότι στόχος είναι το σχετικό νομοσχέδιο μνα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων αμέσως μετά το καλοκαίρι, ώστε η συζήτησή του να ολοκληρωθεί σε χρόνο που να μας επιτρέψει να γίνουν όλες οι προεργασίες και το Δικαστήριο να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2018. «Κατόπιν συνεννόησης με τον Υπουργό Οικονομικών, στους προϋπολογισμούς της δικαστικής εξουσίας για το έτος 2018 θα περιληφθεί αριθμός θέσεων δικαστών, οι οποίοι θα συγκροτήσουν και θα απασχοληθούν στο Εμπορικό Δικαστήριο», κατέληξε.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης