Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νίκο Παρασκευόπουλο 

19/01/2016

Στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, κ. Κυριάκο Κενεβέζο, είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νίκο Παρασκευόπουλο.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και συγκεκριμένα τα θέματα δικαστικής συνεργασίας και συνδρομής, ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των Διοικητικών Δικαστηρίων, την εκπαίδευση Δικαστών και Δικηγόρων στη εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων επί θεμάτων ουσίας καθώς επίσης και υποθέσεων που σχετίζονται με αιτήματα διεθνούς προστασίας και την κοινή αξιοποίηση στο πλαίσιο αυτό χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και προγραμμάτων που σχετίζονται με την πρόληψη και θεραπεία χρηστών ναρκωτικών και καταδικασθέντων προσώπων για σεξουαλικά αδικήματα καθώς επίσης την εκπαίδευση δεσμοφυλάκων και την εφαρμογή παρεπόμενων ποινών και μέτρων που συμβάλλουν στην προετοιμασία για επανένταξη στην κοινωνία καταδικασθέντων προσώπων κα την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Περαιτέρω, συμφωνήθηκε η υπογραφή Μνημονίου δικαστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου

Μετά τη συνάντηση οι δύο Υπουργοί δήλωσαν:

Νίκος Παρασκευόπουλος: «Αποτελεί χαρά μας να υποδεχόμαστε εδώ τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Κύπρου γιατί έχουμε τη μακρά περίοδο φιλίας που συνδέει και τους λαούς και τους πολιτισμούς των δύο χωρών αλλά οι φιλικές αυτές σχέσεις είναι και προσωπικές. Πέραν βέβαια από τη διάθεσή μας αυτή υπάρχουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν τη Δικαιοσύνη, τα οποία πρέπει να προχωρούν για αμοιβαίο όφελος. Εξετάσαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων τα οποία θα έχουν συνέχεια και στα θέματα της Δικαιοσύνης και στα θέματα διοίκησης της Δικαιοσύνης και σε θέματα εκπαίδευσης. Επομένως σήμερα συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε μια συνεργασία και θα υπογράψουμε και ένα σχετικό μνημόνιο, πρωτόκολλο στο οποίο θα αποτυπώνεται αυτή η τόσο πρόθυμη συμφωνία μας και με πολύ χαρά και προσήλωση θα προχωρήσουμε στο μέλλον την εφαρμογή του».

Ιωνάς Νικολάου: «Η συνεργασία μας αφορά πολύ σημαντικά θέματα, αρχής γενόμενης από τα θέματα που μας απασχολούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συζητήσαμε κάποια ειδικά θέματα, τα οποία εκκρεμούν στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και καταλήξαμε σε κοινούς χειρισμούς. Συζητήσαμε την επέκταση των τομέων συνεργασίας μας σε θέματα εκπαίδευσης και αντιμετώπισης κοινών ζητημάτων που μας απασχολούν αναφορικά με τον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης. Μας απασχόλησαν τα ζητήματα που σχετίζονται με τη βελτίωση και ανάπτυξη των σωφρονιστικών μας συστημάτων και στην εφαρμογή προγραμμάτων θεραπείας χρηστών ναρκωτικών. Έχουμε συζητήσει θέματα που σχετίζονται με τη δικαστική συνδρομή αλλά και με τα γενικότερα ζητήματα συνεργασίας των δυο χωρών από τα οποία θα προκύψει το μνημόνιο συνεργασίας και θα οδηγήσει στη δημιουργία αντίστοιχων τεχνικών ομάδων συνεργασίας. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον φίλτατο Υπουργό Δικαιοσύνης για τη συνάντηση που είχαμε σήμερα, πέρα από τις συναντήσεις μας στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβούλιου Υπουργών γιατί πραγματικά σήμερα βάλαμε τις βάσεις για μια ενισχυμένη στενή συνεργασία για σημαντικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος που αποτελούν προτεραιότητες στη διαμόρφωση της κοινής προσπάθειας για μιαν διαφορετική κοινωνία από αυτή που ζούμε σήμερα».


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις